Plinska polnilnica za avtobuse v Celju dobiva končno podobo

22. 11. 2018 17:20

V Celju v teh dneh dobiva končno podobo polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin (metan), ki bo primarno za mestne avtobuse, bo pa na voljo tudi avtomobilom.

Veliki pano poudarja pomembnost nove pridobitve.
Veliki pano poudarja pomembnost nove pridobitve.

To je svež projekt Mestne občine Celje z željo po čistejšem zraku v mestu. Kupili so kar 10  avtobusov na stisnjen ZP, ki bodo vozili na petih linijah in center mesta povezovali z večjimi stanovanjskimi naselji.

To bo posodobitev javnega avtobusnega prevoza, ki ga bodo poskusno uvedli konec tega leta. Asfalt je bil položen 19.11., tehnični prevzem bi naj bil 4.12. in otvoritev 15.12.

Vozila na stisnjen zemeljski plin precej manj onesnažujejo v primerjavi s klasičnimi. Primerjalne meritve so pokazale kar do 25 % manj ogljikovega dioksida, do 75 % manj ogljikovega monoksida, do 60 % manj ogljikovodikov, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida. Zelo spornih trdih delcev PM10 je zanemarljivo malo. Trend v svetu je že kar nekaj časa večanje uporabe takih vozil. Temu je najbolj botrovala znatno nižja cena v primerjavi z ostalimi gorivi.

Če upoštevamo ceno stisnjenega ZP v Sloveniji in njegovo energijsko vrednost, plačamo za stisnjen ZP precej manj kot za energijsko enako količino drugih pogonskih goriv. Ali drugače: za enako vsoto denarja se lahko na stisnjen ZP peljemo dlje. Za 10 eur se bi tako peljali kar približno 231 km daleč, z dieslom 163 km in bencinom le 116 km. Če cene goriv glede na energijsko vrednost pretvorimo v enoto enega litra bencina, dobimo primerjalno oceno, da  je cena ZP tolikšna, kot če bi za liter bencina odšteli 0,586 evra. Groba ocena je, da je prihranek v primerjavi z ostalimi gorivi do 50%.

(Vir podatkov: Laboratorij za toplotne batne stroje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani in lastni izračuni. Cene energentov na dan 5. 11. 2018, Ljubljana.)

Polnilnica bo na relaciji Bukovžlak-City Center pri vojaškem skladišču.
Polnilnica bo na relaciji Bukovžlak-City Center pri vojaškem skladišču.

Polnilnica je locirana v bližini vojaškega skladišča na relaciji Bukovžlak – City Center Celje. Izvajalec del je podjetje NRG, d. o. o., Ljubljana, ki ima tudi podizvajalce. MOC je za izvedbo projekta pooblastila javno podjetje Energetika Celje, d. o. o. Investitor priključnega plinovoda za polnilno postajo je družba Plinovodi, d. o. o., Ljubljana, strokovni nadzor med gradnjo pa izvaja celjsko podjetje Inženirski biro Januš, d. o. o.  Pogodbena vrednost za izvedbo del znaša 795.093,13 evra brez DDV.

Po dveh polnilnicah v Ljubljani, eni v Mariboru in Jesenicah, bo celjska polnilnica že peta v Sloveniji in bo tehnološko najsodobneje opremljena. Obratovala bo brez zaposlenih. Prvi serijski osebni avtomobil s pogonom na stisnjen ZP (metan) je na evropskem trgu že od leta 1994. Trenutno je v Evropi približno 2 milijona vozil na stisnjen zemeljski plin. V Nemčiji je že več kot 920 polnilnih postaj.
Ključna prednost teh avtomobilov je, da so avtomobili serijski in da to niso poznejše predelave, kot je to navadno praksa pri avtomobilih na LPG (utekočinjen naftni plin oz. avtoplin).

Asfalt je bil položen 19.11.
Asfalt je bil položen 19.11.

Polnjenje vozil bo v prvi fazi omogočeno na dveh polnilnih mestih, vsa vgrajena tehnološka oprema pa bo omogočala možnost vgradnje dodatnih dveh polnilnih mest. Poleg tega bo polnilna postaja opremljena z vsemi potrebnimi inštalacijami za kasnejšo dograditev dveh hitrih električnih polnilnic za osebna vozila.

Obratovanje polnilnice bo nadzorovano iz novega nadzornega centra Energetike, ki bo zagotovila tudi 24-urno dežurno službo.

Plačilo natočenega stisnjenega zemeljskega plina bo brezgotovinsko z uporabo plačilnih kartic v sistemu Bankart.

polnilna_postaja_zemeljski_plin_nacrt_2018

Fotogalerija:

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
228 queries in 2,415 seconds.