Po tednu dni v zelenem, dodatnega sproščanja ukrepov še ne bo. V Celju množica tistih, ki so se želeli cepiti

02. 06. 2021 12:12

Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 31.300 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 374 okužb, prejšnji teden je bilo prav tako potrjenih 391 okužb.

Opravljenih je bilo 27.134 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.166 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 374 okužb z deležem pozitivnih izvidov 9 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je 276 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je to povprečje 273.

Trenutno je hospitaliziranih 214 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 63 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj so umrli 4 bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.380 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 3.960 (včeraj 4.124), kar je najmanj po 12. oktobru ko je bilo aktivno okuženih 3.744 prebivalcev Slovenije.


Poudarki:
  • v Celju se lahko v tem tednu cepite brez naročanja, na voljo bodo cepiva Johnson, Pfizer in Moderna, več tukaj
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov semafor za sproščanje ukrepov tukaj
  • strokovna skupina za covid-19 vladi ni predlagala dodatnega sproščanja
  • Ustavno sodišče je razsodilo, da so vladni odloki, ki omejujejo gibanje in zbiranje prebivalstva, neustavni, vlada naj bi namreč pri tem imela prevelika pooblastila ter postavljenih premalo varovalk, državni zbor mora neskladja odpraviti v dveh mesecih.

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjeno 28 okužb (pred tednom dni 51). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 24 (včeraj 27). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 64 (slovensko povprečje 91), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 144 (slovensko povprečje 187).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 32 covidnih bolnikov (3 več kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 7 na intenzivni negi (2 manj kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejelicovidne bolnike. V domačo oskrbo so odpustili 3 covidne bolnike. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolnik s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 481 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 28 okužb (prejšnji teden 51). Največ v občini Velenje 5, sledijo Slovenske Konjice 4, Celje 3, Vojnik 3, Laško 1, Mozirje 1, Podčetrtek 1, Polzela 1, Rogaška Slatina 1, Rogatec 1, Šentjur 1, Šmarje pri Jelšah 1, Šoštanj 1, Tabor 1, Vitanje 1, Žalec 1, Zreče 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 374 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 391.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 276 okuženih oseb (včeraj 279). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 273 (včeraj 275).

Trenutno je hospitaliziranih 214 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 63.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 13. Sprejetih je bilo 15 covidnih bolnikov (3 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 24 bolnikov (5 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi 5 covidnih bolnikov manj kot dan prej.

Včeraj so umrli 4 bolniki s covidom-19, vsi so umrli v bolnišnicah (3 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.380 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 668.479 prebivalcev nad 18 let oz. 31,8 %, z drugim odmerkom pa 418.613 prebivalcev (19,9 %).

Celju ta teden poteka cepljenje tudi za neprijavljene (podrobnosti tukaj). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

V Celju je potekal drugi dan cepljenja za vse zainteresirane. Danes je bilo na voljo 280 odmerkov cepiva Pfizer, sodeč po fotografijah, ki so zaokrožile po spletu, pa je bilo čakajočih veliko več kandidatov. Ker je bila v sredo porabljena vsa zaloga cepiv, v četrtek cepljenja za nenaročene ne bo. Več tukaj

Strokovna skupina vladi ni predlagala dodatnega sproščanja

Slovenija je v zeleno fazo glede na vladni načrt (7-dnevno povprečno število okuženih pod 300) prešla že prejšnji teden, a se je zmanjševanje števila okuženih zadnje dni upočasnilo oz. stagnira, zaradi česar tudi za današnjo večerno sejo strokovna skupina vladi ne bo predlagala dodatnega obsežnejšega sproščanja ukrepov, kar je potrdila tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Zaščitni ukrepi, kot je nošenje mask in izpolnjevanje PCT-pogoja za prečkanje meje, uporabo storitev in udeležbo na prireditvah ter testiranje zaposlenih v storitvenih dejavnostih, bodo tako po napovedih pristojnih veljali še nekaj časa.

Tudi predlogu ministrstva za gospodarstvo za dodatne sprostitve v gostinstvu in turizmu stroka ni naklonjena.

Da epidemija v državi upada vse počasneje in morda celo stagnira, ugotavljajo tudi na Inštitutu Jožef Stefan, pa tudi po evropskih kriterijih je zelena faza še daleč. Je pa predsednik vlade Janez Janša že napovedal, da epidemija, ki se izteče 15. junija, najverjetneje ne bo podaljšana, kar bi povzročilo odpravo ukrepov. “Sproščanje ukrepov za preprečevane virusa nikakor ni vezano na to, ali je v državi administrativno razglašena epidemija ali ne,” je poudarila

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je sicer ob tem poudarila, da sproščanje ukrepov ni vezano na to, ali je v državi administrativno razglašena epidemija ali ne. “Virus je pri nas po njenih besedah še precej prisoten, imamo več okužb od na primer sosednjih Italije in Avstrije,” je izpostavila Beovićeva.

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 3,563 seconds.