Pod Starim gradom Celje kmalu nove tematske poti in obnovljena naravna plezalna stena


Te dni je je bila na Pelikanovi poti  pod Starim gradom postavljena ekstravagantna pokrita lesena klop. Pot okoli gradu pa v bližnji prihodnosti čaka še nekaj novosti.

Do začetka poletja bo tako na gozdnem pobočju pod Starim gradom Celje urejena mreža novih tematskih pešpoti, ki se bodo navezovale na Pelikanovo pot in bodo vključevale poučne tematske točke. Povezale bodo prostor pod grajskim gričem, ohranjale prvinskost naravnega okolja in omogočale varen dostop do novo urejene plezalne stene.

Na Mestni občini Celje so se namreč pri izvedbi projekta povezali s Celjskim mladinskim centrom, ki bo v sodelovanju s Planinskim društvom Celje –  Matica uredil  plezalno steno pod gradom tako, da bo varna za vse, ki so navdušeni nad plezanjem.

Krožne tematske poti in ureditve pod Starim Gradom Celje

Trase novih, okoli 850 metrov dolgih novih poti, so bile določene s pomočjo gozdarjev, geologov in članov plezalnega društva. Opremljene bodo z lesenimi klopmi in informacijskimi tablami, na katerih bodo med drugim opisani zanimivi geološki pojavi. Arhitekturni načrt je izdelal Atelje Ostan Pavlin, urbanizem, arhitektura iz Ljubljane.

“Ko se bomo sprehajali po novih poteh, se torej ne bomo le naužili svežega zraka, ampak bomo izvedeli tudi marsikaj zanimivega o balvanih, večjih gmotah kamnine, ki jih je prinesel ledenik v ledeni dobi, o drevesih, gradu, mestu in o našemu znamenitemu fotografskemu mojstru Josipu Pelikanu, po katerem se tudi  imenuje Pelikanova pot. Pod strmo skalno steno, kjer je delno poravnano območje, posuto z materialom ruševin gradu, smo pred nekaj dnevi že postavili čudovito, pokrito leseno klop. Veseli smo, da so obiskovalci nad to pridobitvijo navdušeni. Z namestitvijo podesta bo tam nastal zelo prijeten prostor za počitek in druženje, ob njem pa bo še predstavitvena točka grajskega plezališča,” načrte v sklopu projekta Pot okoli gradu opisujejo na Mestni občini Celje.

Nove poti bodo sestavljali trije med sabo povezani odseki. Peščena sprehajalna pot po južnem grajskem jarku do razgledišča bo dolga 190 metrov in široka nekaj več kot meter in pol. Začela se bo na zahodnem delu predgradja in se zaključila ob izteku jarka na razgledni točki. Težja planinska pot ob plezališču oziroma ob grajski steni bo za polovico ožja, sedem metrov daljša in speljana čez strmo pobočje. Navezala se bo na novo, 465 metrov dolgo pot, ki bo urejena po jugozahodnem pobočju in bo označena kot lahka planinska pot.

Izgradnja poti pod plezališči grajske vedute bo stala okoli 50.000 evrov.

Plezaj kot grof

Celjski mladinski center je lani skupaj s Planinskim društvom Celje – Matica uspešno kandidiral na razpos programa Evropske solidarnostne enote s projektom »Plezaj kot grof«. Gre za projekt, katerega cilj je obnova dotrajane naravne plezalne stene pod Starim gradom Celje, in je nastal na pobudo mladih plezalcev.  Marca letos so v Plezalnem centru Celje izvedli delavnico plezanje, pripravili pa bodo tudi  brošuro, v kateri bodo strnili vse podatke o varni uporabi plezalne stene.

R. Č.