Podvojeno število primerov južnoafriškega in angleškega seva. Slednjega največ v savinjski regiji. Cepivo AstraZeneca varno

18. 03. 2021 14:42
Evropske agencije za zdravila (EMA) oz. njen odbor za varnost cepiv je ugotovil, da je cepivo AstraZeneca varno in učinkovito. Minister za zdravje Janez Poklukar je zato že naznanil, da bodo cepilni centri s petkom nadaljevali cepljenje s tem cepivom. S cepivom AstraZenece se bo že jutri cepil državni vrh – Borut Pahor, Igor Zorčič, Janez Janša in Alojz Kovšca.

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 32.789 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 972 okužb, kar je ponovno občutno več kot prejšnji teden, ko jih je bilo 859. Krivilja se je zadnje dni začela spet močneje povzpenjati.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je znižalo na 10.261 (včeraj 10.310) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 27.347 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.442 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 972 okužb z deležem pozitivnih izvidov 17,9 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je po podatkih COVID-19 sledilnika naraslo na 758 okuženih oseb (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb). Potem, ko smo prejšnji petek (681) zabeležili najnižje 7-dnevno povprečje po 18. oktobru, je v petih dneh to povprečje naraslo za v povprečju 77 okuženih oseb več na dan.

Tudi število hospitaliziranih se je nekoliko povišalo. Hospitaliziranih je 462 covidnih bolnikov. 85 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.951 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 154 okužb (pred tednom dni 115). 7-dnevno povprečje je ponovno preseglo stotico. 


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • število primerov angleške različice se je v enem tednu podvojilo
  • cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca glede na ugotovitve znanstvenikov ne ščiti dobro pred južnoafriško različico novega koronavirusa

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih že peti dan zapored povišalo in znaša 101 okuženih (včeraj 95).

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 706 (+39 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.341 (+28 glede na včeraj) okužb.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 44 covidnih bolnikov (5 več kot dan prej). 13 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 6 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 1. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med covidnimi bolniki. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 393 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 154 okužb (prejšnji teden 115 okužb). Največ jih je bilo v občini Celje 35 (drugo največje število včeraj potrjenih okužb med slovenskimi občinami), sledijo Žalec 28, Velenje 15, Laško 12, Slovenske Konjice 9, Vojnik 9, Šentjur 7, Braslovče 5, Rečica ob Savinji 5, Šmarje pri Jelšah 4, Vransko 4, Rogatec 3, Štore 3, Ljubno 2, Polzela 2, Šmartno ob Paki 2, Zreče 2, Dobje 1, Dobrna 1, Kozje 1, Mozirje 1, Prebold 1, Šoštanj 1, Tabor 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 972 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 859 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb se je tako ponovno občutneje poslabšala in oddaljila od rumene faze. Povišalo se je tudi število hospitaliziranih, ki pa je še vedno v “rumenem območju” s pod 500 covidnimi bolniki po bolnišnicah. V rumeni fazi se odprejo vse šole in fakultete, študentski in dijaški domovi, preostale servisne dejavnosti, odpravi se policijska ura, itd., bi lahko glede na trenutni potek prišla kasneje, kot je bilo napovedano še pred dnevi, ko je kazalo na rumeno fazo v začetku marca.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3.951 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 758 okuženih oseb (včeraj 742). To pomeni, da se je v zadnjih petih dneh to povprečje povečalo za v povprečju 77 okuženih oseb več na dan. S takšnim tempom smo lahko v v tednu ali dveh nazaj v rdeči fazi (ko je 7-dnevno povprečje čez 1200). Še prejšnji petek smo s 681 povprečno tedensko okuženimi zabeležili najnižje 7-dnevno povprečje po 18. oktobru. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 753 (včeraj 737).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zvišalo za 11. Sprejetih je bilo 43 covid bolniki (5 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 22 bolnikov oz. 26 manj kot dan prej. V bolnišnicah so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19 (noben na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 462 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 85.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je znižalo in znaša 10.261 aktivno okuženih.

Na dan 17. marca je bilo v Sloveniji cepljenih že 177.566 oseb oz. 8,5 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 90.990.

V tednu dni pojavnost angleške variante novega koronavirusa podvojena. Največji delež v savinjski regiji

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je na današnji novinarski konferenci povedala, da v Sloveniji izmed novih variant virusa največ skrbi še vedno vzbuja angleška različica, ki je po zastopanosti v Sloveniji na drugem mest. Število potrjenih primerov te različice pri nas je doslej 511, v zadnjem tednu se je število podvojilo. Pri angleški različici lahko že govorimo o eksponentni rasti, kar pa lahko v naslednjih tednih pomembno vpliva na epidemiološko sliko v Sloveniji. Deleži angleške različice je z 9,8 odstotki najvišji prav v savinjski regiji. Pojavlja se groba ocena, da je angleške različice v populaciji že okoli 22 odstotkov.

Prav tako se je z 10 na 21 podvojilo število primerov okužb z južnoafriško različico, ki so bili potrjeni pretežno v osrednjeslovenski regiji. Število primerov okužb z brazilsko različico se pretekli teden na srečo ni spremenilo.

Žohar Čretnikovo osebno sicer najbolj skrbi južnoafriška različica. “Številke so majhne, a če gledamo podatke, imamo jasno potovalno anamnezo le za tri paciente, ki so imeli potrjeno okužbo s to različico. Ta različica se širi, pravih poti prenosa, razen za skupino iz Komende, ne poznamo. Podatke je treba spremljati z veliko skrbnostjo, predvsem za to, ker je vpliv te različice na uspešnost cepljenja večji kot pri angleški različici.”

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,753 seconds.