Pogačar v Celju pokoril konkurenco. Utrinki 2. etape dirke po Sloveniji s ciljem na Starem gradu (foto, video)


Današnja 2. etapa 27. dirke po Sloveniji s ciljem na Starem gradu Celje, ki je bila v zaključku začinjena z dežjem, je verjetno že dala odgovor o skupnem zmagovalcu. Tadej Pogočar je namreč z za njegove tekmece zastašujočo simultanko za več kot minuto deklasiral konkurenco in tako morda že v 2. etapi odločil 27. dirko po Sloveniji.

Ob celotni trasi se je, tako kot tudi že na 1. etapi Ptuj – Rogaška Slatina, zbralo veliko število navijačev, ki so ponovno dokazali, da je Slovenija kolesarska nacija.

Pokal celjskega viteza je Tadeju Pogačarju podeli župan Mestne občine Celje Bojan Šrot

Druga 147 kilometrov dolga etapa Žalec – Celje je postregla z razburljivim zaključkom dirke, saj je kolesarje ravno ob prihodu v Celje pričakala dežna nevihta. Peščica kolesarjev, na čelu s Tadejem Pogačarjem (UAE), so se za pobeg odločili že ob vzponu na Svetino, 23 kilometrov pred ciljnim vzponom na Stari grad, ki je predstavljal vrhunec druge etape in enega izmed vrhuncev celotne dirke. Pogačarju sta nekaj časa še sledila moštvena kolega, nato pa je eden glavnih favoritov za končno zmago prevzel pobudo in si v samostojnem pobegu hitro privozil 20 sekund prednosti, do vrha na Svetini pa kar 47 sekund. Ob prihodu nazaj v Celje si je Pogačar že nabral minuto naskoka in dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Na Stari grad je glavni favorit 27. dirke po Sloveniji z veličastno simultanko prišel z več kot minuto prednosti. Drugi je bil še en Slovenec, Matej Mohorič, ki je pred dirko celo napovedoval boj s Pogačarjem za končno zmago. Tretji je bil Pogačarjev moštveni kolega Diego Ulissi.

Tadeja Pogačarja je z grofovskim zaključkom etape na Starem gradu Celje, ki je bil nekdaj domovanje najpomembnejše in najbolj znane plemiške rodbine na Slovenskem, simbolično postal tudi “novi celjski grof”.

Pogačar je spregovoril tudi o, kot jo je poimenoval, tej klasični etapi slovenskega kroga ter vzponu na Celjsko kočo in Stari grad: “Vzpon, ki je skoraj vedno na Dirki po Sloveniji ali z ene ali druge smeri, in vedno mi je bil všeč ta klanec. Resnično mi je bila všeč trasa 2. etape, bolj kot sobotne 4. etape, zaradi česar sem se odločil za napad.”

Rezultati 2. etape:

Vrstni red po 2. etapi:

 

Foto in video utrinki 2. etape Žalec – Celje:

Vrhunci 2. etape:

B.S.