Pogoj PCT je ukinjen, maske in razkuževanje rok ostajajo


V skladu s priporočili Strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije in glede na ugodnejšo epidemiološko sliko in značilnosti različice Omikron, se ukinja pogoj PCT (prebolevnosti, cepljenja oziroma testiranja) za obiskovalce in uporabnike v zdravstveni dejavnosti in socialnem varstvu. Ostajata pa ukrepa obvezno nošenje mask v zdravstveni in socialnovarstveni dejavnosti ter razkuževanje rok ob vstopu v zaprt javni kraj oziroma prostor, so v petek zapisali na vladi.

Odlok v skladu s priporočili strokovne skupine določuje ukrepe, ki veljajo od sobote, 14. maja 2022, naprej:

  • pogoj PCT se ukinja v zdravstveni dejavnosti – za obiskovalce in uporabnike storitev bolnišnic in drugih izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe, ki izvajajo nastanitev;
  • pogoj PCT se ukinja v socialnem varstvu – za obiskovalce in uporabnike storitev, storitev izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev;
  • uporaba zaščitne maske ostaja obvezna pri gibanju in zadrževanju v zaprtih prostorih izvajalcev zdravstvene dejavnosti, razen v lekarnah, in izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev. Obvezna je uporaba zaščitne kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3;
  • razkuževanje rok ostaja obvezno v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih.
Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 2.000 testov (1.551 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 449 molekularnih PCR testov) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 130 okužb, kar je 35,0 % manj kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 200 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 8.911.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 68 covidnih bolnikov, kar je 5 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 9 potrebuje intenzivno covid nego, enako kot dan prej (7 od teh ima vodilno diagnozo covid-19). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 6 obolelih, odpustile pa 5 prebolevnikov. Včeraj je umrl 1 bolnik obolel za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.625 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 12 okužb (prejšnji teden 8). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 4, sledijo Laško 2, Polzela 2, Ljubno 1, Rogaška Slatina 1, Štore 1, Žalec 1.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 9 bolnikov (dan prej 12), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj na navadni oddelek sprejeli 1 covidnega bolnika, odpustili so 4 prebolevnike.

B.S.