Poklicna gasilska enota Celje lani posredovala na 30 % manj požarih in prometnih nesrečah

29. 09. 2021 07:20

Gasilci Poklicne gasilske enote Celje so v lanskem letu intervenirali v 844 primerih, med katerimi je bilo največ prometnih nesreč, požarov in odpiranj stanovanj, pri čemer je kar bilo kar za 30 odstotkov manj požarov in nesreč. Tudi skupno število intervencij je bilo nižje kot v letu 2019.

Gasilci so ob požarih, naravnih, prometnih in drugih nesrečah praviloma med prvimi, ki priskočijo na pomoč in požrtvovalno opravijo svoje delo. Poleg rednih intervencij so celjski poklicni gasilci lani opravljali tudi intervencije povezane z epidemijo covida-19. Skupaj so lani posredovali v povprečju več kot dvakrat na dan.

pge-celje-grbPoklicna gasilska enota Celje, kateri poveljuje Janko Požežnik, sicer opravlja naloge gašenja, reševanja, zaščite in odstranjevanja nevarnosti, ki jih povzročajo naravne in druge nesreče na območju Mestne občine Celje ter naloge zaščite in reševanja ob nesrečah z nevarnimi snovmi, naloge tehničnega reševanja ob nesrečah v cestnem prometu, cestnih predorih, reševanje na vodi ter druge naloge zaščite in reševanja širšega pomena na območju občin: Celje, Braslovče, Dobje, Dobrna, Laško, Polzela, Prebold, Radeče, Tabor, Vojnik, Vransko, Šentjur, Štore, Žalec.

Poleg rednih nalog gasilci PGE Celje, v želji preprečevanja potreb po njihovem posredovanju, skrbijo tudi za redne preventivne akcije, kakor tudi servisiranje in druge storitve povezane z gasilskimi napravami in pripomočki.

Naloge izvaja 56 operativnih gasilcev, ki dežurajo v štirih izmenah, od tega sta dva gasilca PGE Celje in en gasilec Poklicne enote Domžale dežurna v DARS-ovi bazi na Vranskem, za reševanje ob nesrečah v Trojanskih tunelih.

Lani za 30 % manj intervencij pri prometnih nesrečah in požarih

Lani so tako PGE Celje intervenirali v 844 primerih, kar je 18 intervencij manj kot leta 2019. Odštevši posredovanja povezana z epidemijo covida-19 pa je bilo standardnih intervencij skupaj “le” 800 oz. dobrih 7 % manj kot leta 2019.

Največ intervencij so celjski poklicni gasilci opravili pri prometnih nesrečah (162), gašenjih požarov (114) in odpiranjih stanovanj (113). Predvsem pri požarih in prometnih nesrečah je zaznati velik upad, saj je bilo teh dogodkov za 30 % manj kot leta 2019.

Celotna statistika intervencij v letih 2019 in 2020:

Poslovanje kljub epidemiji po načrtih
Novo vozilo za reševanja ob nesrečah z nevarnimi snovmi

Poslovanje Poklicne gasilske enote Celje je v letu 2020 zaznamovala epidemija covida-19. Delovanje enote je bilo specifično, organizacijo dela so morali prilagoditi novim pogojem. Eno izmeno so dali v izolacijo, da bi lahko zagotovili nemoteno delo, če bi bil kdo od delavcev pozitiven. Enota je bila angažirana tudi izven meja našega delovanja na državni ravni, Najbolj kompleksna naloga nas je čakala ob dezinfekciji doma ostarelih v Šmarju pri Jelšah in hotela Paka v Velenju ter domovi ostarelih v Šentjurju, Celju, Vojniku. Za učinkovito delo so morali nabaviti dodatno opremo. Vlada RS je enoti PGE Celje za uspešno delo podelila tudi državno priznanje. Ustanovitelj pa je iz sredstev COVID uspel zagotoviti določena sredstva za delo v posebnih pogojih.

V Celje je bila že nekaj časa prisotna tudi nujna potreba po sodobnem vozilu za reševanja ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Vozilo so v mesecu juliju letos pridobili. Cena tega pa je bila 589.228,55 evrov in bo pokrita v dveh proračunskih letih.

Finančni načrt PGE Celje je bil, ob skrbnem gospodarjenju, realiziran glede na zastavljene cilje. Celotni prihodki PGE Celje so v letu 2020 znašali 3.249.770,15 evrov, od česar so večino predstavljali prihodki od poslovanja. Celotni odhodki pa so znašali 3.206.478,09 evrov, od česar večino so predstavljali stroški dela. PGE Celje je tako lani posloval pozitivno, saj je bil presežek prihodkov nad odhodki (pred davki) pozitiven in je znašal 43.292,06 evrov.

Podrobno letno poročilo PGE Celje si lahko pogledate TUKAJ

vir: PGE Celje

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,753 seconds.