Pokopališče Golovec z obnovljenimi vhodnimi vrati ter urejeno okolico že kaže lepšo podobo (foto)

24. 01. 2022 17:00

Nadaljuje se ureditev spominskega parka na pokopališču Golovec. V javnem podjetju Zelenice so tako v zadnjih tednih opravljali večja vzdrževalna dela (obrezovanje dreves, čiščenje zarasti, nameščanje novih vhodnih vrat, itd.), kar pokopališču že daje novo, lepšo podobo.

Eden od pomembnejših obnovitvenih posegov je postavitev ograje okrog pokopališča, Mestna občina Celje pa že išče tudi arborista, ki bo opravil ogled vseh dreves ter podal arboristično mnenje.

“Na osnovi popisa in pridobljenega mnenja bodo zaposleni v javnem podjetju Zelenice odstranili potencialno nevarna drevesa in suhe veje iz krošenj dreves še v tem letu. Počistili bodo okolico spomenikov in uredili rastlinje. Načrtovano je, da bo po postavitvi ograje v celoti delovalo tudi avtomatsko odpiranje vhodnih vrat, s čimer bo omejeno  gibanje po pokopališču v nočnem času. Hkrati z zapiranjem pokopališča bo predvidoma do spomladi urejena tudi obvestilna tabla,” razlagajo na MOC.

Že v minulem letu je bilo postavljene približno 100 metrov kovane ograje na južnem delu pokopališču (od koder je pogled na mesto). Predvidoma februarja se bo začelo postavljanje še približno 300 metrov panelne ograje v vzhodnem delu pokopališča in na nekaterih drugih manjkajočih mestih. Pokopališče bo tako v celoti ograjeno in bo vanj mogoče vstopiti samo skozi obnovljena glavna vhodna vrata.

V pripravi je tudi projektna naloga, na podlagi katere bo izdelan načrt celostne ureditve pokopališča v spominski park. V projektno skupino so vključeni tudi sodelavci iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Celje, Muzeja novejše zgodovine Celje in Pokrajinskega muzeja Celje.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 1,035 seconds.