Pol leta Celebusa – kako je spremenil knežje mesto?


Konec julija je minilo pol leta, odkar na celjskih cestah srečujemo naš Celebus. V mesecu juliju je prepeljal 12.647 potnikov.

Kako so Celjanke in Celjani zadovoljni z njim? Je v mestu kaj manj avtomobilov? Kaj pravijo taksi službe? Vse to smo preverili mi.

Pozitivni rezultati in nekaj statistike

Vodja poslovne enote Nomago v Celju, Danijel Moćić, je povedal, da so od začetka obratovanja javnega avtobusnega mestnega prometa zelo zadovoljni tako z odzivom javnosti kot z zasedenostjo linij.

Skupno smo namreč prepeljali več kot 100.000 ljudi. Prodanih vozovnic v tem obdobju je bilo več kot 47.000.

Na Mestni Občini Celje poudarjajo, da je javni mestni potniški promet v Celju pomembna in dobrodošla pridobitev. Celebus so občanke in občani zelo dobro sprejeli, kar beležijo po …

številu prejetih mnenj, komentarjev, pobud in predlogov. Občani si želijo daljše in dodatne linije. Delno smo želje uresničili, saj smo v avgustu nekatere linije podaljšali in uvedli novo – Zagrad.

Uspešnost Celebusa izhaja iz njegove cenovne ugodnosti in ekološke usmerjenosti, pravijo v Nomagu. Glede na komentarje uporabnic in uporabnikov je ta oblika prevoza poceni in je definitivno čistejša za okolje, saj uporablja zemeljski plin.

Vozite se lahko cel dan za 1 €, če imate brezstično kartico, ki si jo za samo 3 € priskrbite na prodajnih mestih (Nomago – AP Celje in MOC – Glavna pisarna) in nanjo nalagate dnevne, tedenske, mesečne ali letno vozovnico. Oziroma, če imate android telefon, si lahko naložite mobilno aplikacijo Nomago, s katero lahko preko Paypal-a ali kreditne kartice kupite vse tipe vozovnic.

Od začetka obratovanja 28. januarja 2019 do 31. julija 2019 je bilo prodanih za približno 89.000 € vozovnic, številčno pa so jih največ prodali v februarju in marcu. Največ prodanih vozovnic je enkratnih vozovnic, ki jih je možno kupiti kar na avtobusu, sledijo ji dnevne, nato mesečne, tedenske in letne vozovnice.

Nedavne spremembe linij

S ponedeljkom, 26. avgusta 2019, se je večina linij podaljšala:

  • Linija 1 – Ostrožno – zavije tudi na Otok in Letno kopališče
  • Linija 2 – Nova vas – se je podaljšala do Lokrovca
  • Linija 3 – Hudinja – se je podaljšala do Škofje vasi
  • Linija 4 – Nakupovalna – pri povratku zavije še enkrat v Novo vas
  • Linija 5 – Pokopališče in Stari grad – je ostala nespremenjena

Uvedla se je še ena, nova linija (Linija 6 – Polule in Zagrad).

Mnenja uporabnikov

Tudi s strani tistih, ki uporabljajo Celebus, prihajajo pozitivni odgovori. Javni avtobus pozdravljajo in pravijo, da si res želijo novih in podaljšanih linij. Kljub temu, da so že doživeli kakšno manjšo zamudo, so pohvalili njegovo točnost.

Špela Strašek, ki se pozimi vozi dvakrat dnevno, med poletnimi meseci pa manj, pravi, da je Celebus

neobremenjen prevoz v službo, vidim, da so mlajši bolj mobilni, govorim o najstnikih brez izpita, zmanjšanje prometa …

Tudi Jasna Navotnik je zelo zadovoljna. Njena družina od začetka redno uporablja Celebus, sama pa ima letno karto, ki jo je prejela za nagrado, saj je bil za ime avtobusa izbran njen predlog.

Med šolskim letom smo ga bolj uporabljali, za obisk dejavnosti otrok. Plavanje na Golovcu, glasbena šola. Mi smo nad uvedbo Celebusa navdušeni. Otroka se zelo rada vozita. Ker smo doma na Lavi, koristimo linijo 1 za dostop do centra mesta in linijo 4 – nakupovalno. Enkrat smo odšli tudi na izlet s 5ko na Stari grad. Tudi to je bilo odlično doživetje za otroka. In tudi sicer pozdravljam tako Celebus kot KolesCE, ki ga tudi z navdušenjem uporabljam.

Manj avtomobilov?

Ob vseh teh pozitivnih odgovorih nas je zanimalo, če je v mestnem središču kaj manj avtomobilske gneče … Je v občinsko blagajno prišlo manj denarja iz plačil parkirnin? Od Službe za odnose z javnostmi in promocijo MO Celje smo izvedeli, da bodo podatke o zasedenosti parkirišč pridobili šele konec leta, z vmesnimi poročili pa žal ne razpolagajo.

Poklicali smo tudi dve znani celjski taksi službi. Zanimalo nas je predvsem, če so imeli morda kaj manj prometa zaradi novega javnega prevoza. Odgovora sta si bila zelo podobna.

V začetku obratovanja Celebusa sta zabeležili nekoliko manj prometa, pri eni službi so povedali, da se je to najbolj poznalo tisti teden, ko je Celebus vozil zastonj. Sicer pa je stanje normalno oziroma enako kot prej. Za svojo prihodnost se niti ne bojijo, saj se zavedajo, da je prednost taksija prevoz od-vrat-do-vrat, kar je nepogrešljivo za starejšo populacijo in tiste, ki so namenjeni v zdravstvene institucije.

Prihodnost Celebusa

Neogroženost ostalih ponudnikov prevozov in uspešnost javnega mestnega prometa kažeta na dobro sobivanje vseh prevoznikov v Celju. Nasploh se pa javnemu prevoznemu sistemu Celja, kot navaja g. Moćić, obeta svetla prihodnost:

Glede na zasedenost linij in uvedbo novih linij na CELEBUS-u se za prihodnost javnega avtobusnega mestnega prometa v Celju ni za bati, saj se vedno več ljudi odloča za uporabo javnega mestnega prometa CELEBUS ali uporabo javnega sistema za izposojo koles KolesCE, katerega uporaba v teh poletnih dneh narašča.

Enakega mnenja so tudi na občini, ki za prihodnost Celebusa napovedujejo porast števila potnikov in dodajajo, da sta Celebus in KolesCe že zdaj nepogrešljiva.

T. Ž.