Poletje v Celju – 2014: program prireditev in dogajanja

30. 05. 2014 08:01

05-DSC_6895Minulo sredo je Zavod Celeia Celje novinarjem predstavil projekt Poletje v Celju, knežjem mestu, s katerim skupaj z Mestno občino Celje bogatijo kulturno dogajanje v mestu, tudi letos pa se osredotočajo na raznoliko vsebinsko ponudbo, ki ji bodo lahko ciljne javnosti sledile na že dodobra prepoznavnih prireditvenih lokacijah v mestnem središču. Pri pripravi programa so na Zavodu Celeia Celje, ob pomoči Programskega odbora, sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno-umetniške dobrine približuje najširšim ciljnim javnostim.

V programsko shemo so letos prvič intenzivno vključili celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so s svojimi projekti kandidirali na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, sofinanciranih s strani MOC v letu 2014 in so kot takšni dolžni enega izmed projektov brezplačno izvesti v okviru oživitve mestnega jedra in Celjskega gradu s poudarkom na vsebinski prioriteti projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2014.

V letošnjem letu so na Zavodu Celeia Celje začeli s postavljanjem osnovnega konceptualnega ogrodja poletnih prireditev. Glede na to,da se prvič v koncept vpeljujejo tudi vsebine ljubiteljskih ustvarjalcev in da se bodo vsebine dopolnjevale s programskimi nagovori vabljenih ustvarjalcev, sledijo načelu, s katerim želijo tudi v prihodnje v ospredje postavljati posamezne sklope prireditev, s katerimi bodo izpostavili predhodno določene segmente umetnosti (npr. zgolj literaturo, vizualne umetnosti, gledališče ipd.).

Tako bodo v letošnjem letu, v sodelovanju z Zavodom Bufeto (11. do 13. 7. 2014) in Mednarodnim festivalom uličnega gledališča Ano Desetnico (27. do 29. 6. 2014), zasnovali mini festivalske cikluse, s katerimi bodo v ospredje postavili prvine pouličnega gledališča, cirkusa. S tem bodo pripomogli k še večji prepoznavnosti in razvoju samih žanrov (cirkus, ulično gledališče) v našem okolju in z njihovo vključitvijo poskrbeli za raznoliko in pestrejšo kulturno ponudbo mesta Celje.

Skupaj s KUD BaoBab ( 5. 7. 2014) iz Ljubljane bodo v mesecu juliju izpeljali celodnevni dogodek, poimenovan Izrazni svet Afriške kulture, s katerim omogočajo vpogled v umetniško izjemno močan tok dogajanja, ki ga ustvarjajo v Sloveniji živeči Afričani. Namen dogodka je predstaviti izrazni svet afriške kulture v podobi, sliki, besedi in zvoku in s tem vplivati na razvoj zavedanja o pomenu medkulturnega dialoga in sožitja različnih svetov.

Na Zavodu Celeia Celje so se letos prav tako povezali s Pripovedovalskim varietejem iz Ljubljane (15. in 16. 8. 2014), s katerim so zasnovali dvodnevni mini ciklus pripovedovalnih delavnic za najmlajše, ki se bodo zaključile s pripovedovalskim nastopom udeležencev na Mestni plaži.

V letošnjem letu se spreminja tudi lokacijski prostor dvodnevne srednjeveške prireditve Dežela celjska vabi (29. in 30. 8. 2014), ki še vedno predstavlja vrhunec programskega dogajanja v poletnih mesecih. Petkovo dogajanje se tako iz Starega gradu Celje seli v mestno jedro, ki bo zaživelo v duhu srednjeveških glumačev, tržnične ponudbe in s srednjeveško kuliso vabilo k obisku sobotne prireditve na Starem gradu Celje.

PESTRA PROGRAMSKA PONUDBA NA STAREM GRADU CELJE

Utrinek z lanskega koncerta Klape Intrade na Starem gradu Celje
Utrinek z lanskega koncerta Klape Intrade na Starem gradu Celje

V letošnjem letu v goste prihajajo: Oliver Dragojević (7. 6. 2014 ob 20.30), Tabu, s projektom Odprto! (10. 7. 2014 ob 21.00), Jan Plestenjak (8. 8. 2014 ob 20.00) in

Klapa Intrade & Tomislav Bralić (22. 8. 2014 ob 20.30).

Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstave: Tak Si s Klemnom Slakonjo in Tadejem Tošem (11. 6. 2014 ob 21.00) ter MULC … Te gleda (4. 7. 2014 ob 21.00) z Bojanom Emeršičem, ki ju Zavod Celeia Celje organizira v sodelovanju s Sititeatrom BTC Ljubljana.

Vrhunec bodo dogodki doživeli z dvodnevno srednjeveško prireditvijo Dežela Celjska vabi zadnji vikend v mesecu avgustu (30. 8. 2014 od 15.00 do 20.00), ki jo bo tudi letos možno obiskati zgolj za ceno dnevnega vstopa na Stari grad Celje, ki bo v soboto vključeval tudi brezplačni prevoz z avtobusom na Stari grad Celje in nazaj. Kot vsako leto bodo tudi letos na gradu potekala že tradicionalna podelitev Veronikine nagrade (26. 8. ob 20.00) v organizaciji Fit media d.o.o.

Letos bodo organizatorji prvič organizirani brezplačni avtobusni prevozi na koncerte (7.6., 8.8. ter 22. 8. 2014), odhod avtobusa s stare avtobusne postaje (železniška postaja Celje) ob 19.30.

PROGRAMSKO PONUDBO LETOŠNJEGA POLETJA DOPOLNJUJEJO Z NASLEDNJIMI VSEBINAMI:

  • NEDELJSKA VODENJA Z NAJBOLJŠIMI LOKALNIMI TURISTIČNIMI VODNIKI (Zaradi odličnega odziva obiskovalcev, ki so se udeležili vodenj v decembrskem obdobju, tovrstna vodenja vključujejo tudi v programski skelet Poletja v Celju, knežjem mestu. Pričetek vodenj: 20.00, zbirno mesto: Krekov trg, pred vhodom v Turistično informacijski center).
  • RAZSTAVA FOTOGRAFIJ NATIONAL GEOGRAPHIC NI NAM VSEENO / TAKE CARE (mestno središče, od 20. 6. do 31. 9. 2014 – odprtje: 20. 6. 2014 ob 10.30)
  • DOGODKI NA DOMU ALME M. KARLIN V PEČOVNIKU (Zavod Celeia Celje z letošnjim letom namerava odpreti vrata hišice Alme M. Karlin v Pečovniku. Odprtje objekta pomeni oživitev kulturnega spomenika in aktivno ohranjanje Almine dediščine in njenega lika med ljudmi. V okviru Poletja v Celju, knežjem mestu se bosta letos zgodila dva dogodka, ki ju na Zavodu Celeia Celje pripravljamo v sodelovanju s Celjskim literarnim društvom (20. 7. 2014 ob 19.00) in Ljubiteljskim gledališčem Teharje Celje (24. 8. 2014 ob 18.00).

OSTALA PROGRAMSKA PONUDBA:

DOBIMO SE V MESTU – dvodnevna prireditev v mestnem središču, 20. in 21. 6. 2014 (Dobimo se v mestu je krovno ime prireditve, ki ga povzemajo po blagovni znamki Mestnega marketinga in z izbranim nazivom ustvarjajo dinamiko nagovora in popularizirajo prepoznavnost mestnega jedra. Z dvodnevnim dogodkom želijo ljudi ozavestiti o pomenu vračanja v mestno jedro, ki z obnovljeno podobo omogoča uresničitev različnih prireditvenih nagovorov).

Utrinek z mestne plaže, ki jo je lani obiskalo veliko število ljudi.
Utrinek z mestne plaže, ki jo je lani obiskalo veliko število ljudi.

MESTNA PLAŽA NA SAVINJSKEM NABREŽJU – tudi v letošnjem letu bo gostinske storitve na Mestni plaži izvajal Citrus Fritolin d.o.o.Tako kot pretekla leta, bo gostinska ponudba močno podprta s spremljevalnimi programi, katerih nagovori bodo usmerjeni predvsem v družine z otroki, prvič pa se na plažo umeščajo tudi vsebine prireditev, katerih izvajalci so prejemniki občinskih sredstev za izvajanje. K obisku bodo skozi vse poletne mesece vabile raznolike delavnice za otroke; seveda prihajajo na plažo tudi lutkovne in gledališke predstave za najmlajše. Vsem obiskovalcem bodo vseskozi na voljo raznoliki prostočasni pripomočki, ki bodo omogočali igranje hokeja na travi, badmintona, balinanja, fuča …

Mestna občina Celje je za realizacijo projekta Poletje v Celju, knežjem mestu 2014 v letošnjem letu namenila: 30.000,00 EUR. Sredstva vključujejo tako programski, infrastrukturni kot tudi promocijski delež. Skupni stroški izvedbe Poletja v Celju, knežjem mestu so ocenjeni na 120.000,00 EUR. Razliko pokriva Zavod Celeia Celje iz lastnih sredstev. Mestna občina Celje v letošnjem letu namenja še dodatnih 30.000,00 EUR za popestritev dogajanja v mestnem jedru v mesecu juniju.

Osrednji program je pripravil Zavod Celeia Celje. Projekt, katerega programsko vsebino letos intenzivno sooblikuje ljubiteljska kultura, je omogočila Mestna občina Celje.

Seveda bomo pestro dogajanje tudi letos spremljali na našem portalu. Program dogajanja Poletja v Celju – knežjem mestu 2014 lahko spremljate v našem koledarju dogodkov v desnem stolpcu.

DSC_6902-1

Pred kamero smo povabili Jernejo Kolar (Zavod Celeia Celje), ki nam je zaupala nekatere podrobnosti letošnjega projekta Poletje v Celju – knežjem mestu 2014.

Pripravil: eH

polsi-dzjezz-klik

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
183 queries in 2,419 seconds.