Poletje v Celju 2012: predstavitev, program prireditev in dogajanja (video)

24. 05. 2012 20:28

Letošnji projekt Poletje v Celju, katerega programska zasnova se je izoblikovala na podlagi izbranih ponudb Javnega poziva za sodelovanje v projektu, se bo pričel 1. junija in bo trajal vse do zadnjega avgusta. Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v kavarni Celjskega doma, so projekt predstavili direktorica Zavoda Celeia Celje mag. Milena Čeko Pungartnik, ravnatelj Glasbene šole Celje Simon Mlakar ter referent za stike z javnostmi Jerneja Kolar.

Novinarska konferenca se je pričela s presenečenjem, ki so nam ga pripravili zaposleni Zavoda Celeia Celje, saj so v prostorih Celjskega doma pripravili pravo Mestno plažo. Prostor, po katerem se je širil vonj svežega sadja in zelenjave, je sam po sebi napovedoval uvod pestrega dogajanja, ki mu bomo v Celju na Mestni plaži lahko priče v poletnih mesecih. Prisotne je uvodoma pozdravila referentka za stike z javnostmi Jerneja Kolar, nato je predala besedo direktorici Zavoda Celeia Celje mag. Mileni Čeko Pungartnik, ki je podrobneje predstavila program letošnjega dogajanja.

Novinarska konferenca je potekala malce drugače, v duhu prihajajočega Poletja v Celju 2012.

Direktorica je pojasnila, da se je letos na Javni poziv, preko katerega so izoblikovali programsko zasnovo, odzvalo sto ponudnikov programskih storitev, za sodelovanje v projektu pa jih je bilo izbranih štiriintrideset. Slednji so po besedah mag. Pungartnik ponujali najzanimivejše programske vsebine in tako si bodo letos obiskovalci na različnih lokacijah lahko ogledali 261 prireditev. Prvi koncert letošnjega Poletja v Celju se bo odvijal 1. junija ob 19:30 v lapidariju in sicer glasba na vodi, sama otvoritev Poletja v Celju pa bo letos potekala 2. junija ob 21h na Starem gradu Celje.

Na Starem gradu v Celju letos v okviru Poletja v Celju organizirajo pet komercialnih koncertov, prav tako pa se bosta odvila dva koncerta klasične glasbe, pripravljajo tudi Večere komedije na Starem gradu, vrhunec pa bodo dogodki doživeli z dvodnevno srednjeveško prireditvijo Dežela Celjska vabi, ki bo zadnji konec tedna v mesecu avgustu in bo tudi zaključek dogajanja Poletja v Celju. Slednje si boste letos lahko ogledali za ceno dnevnega vstopa na Stari grad Celje, ki bo v soboto vključeval tudi brezplačni prevoz z avtobusom na Stari grad Celje in nazaj. Ob tem pa je mag. Pungartnik izpostavila tudi tradicionalno podelitev Veronikine nagrade, ki bo 28. avgusta ob 20h.

Na Starem gradu Celje zaradi odličnih odzivov javnosti tudi letos nadaljujejo s programom Žive zgodovine, s čimer obiskovalcem ponujajo možnost, da z obiskom postanejo del “žive” zgodovine in na popotovanju po časovni osi spoznajo marsikatero skrivnost, povezano z življenjem mogočne rodbine Celjskih. Obiskovalci se bodo lahko na avtentičnem okolju mečevali z vitezi, streljali z lokom, kramljali z grajskimi prebivalci, ustvarjali v srednjeveških delavnicah.

V prostorih Celjskega doma je bilo moč čutiti in okušati dobrote, ki bodo prisotne na različnih prireditvenih prostorih v okviru Poletja v Celju 2012.

Poleg zgoraj naštetega velja omeniti tudi Mednarodni festival jazz glasbe, poimenovan DŽJEZZ 2012, ki se bo odvijal od 7. do 9. junija. V knežje mesto prihaja že tretji mednarodni festival jazz glasbe, ki bo tudi tokrat ponosno predstavil uveljavljene poustvarjalce iz Slovenije in sveta ter vzhajajoče zvezde domače in tuje jazz glasbe. Trije glasbeni večeri v čudovitem ambientu atriju Prothasijevega dvorca v strogem središču mesta, ki bodo skupaj z Etno-urban festivalom Celjskega mladinskega centra mesto ob Savinji spremenili v žanrsko pestro festivalno prestolnico Slovenije, pod skupnim motom »Celje dogaja«.

Tradicionalno, že deveto akcijo slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč, predstavlja muzejsko-galerijske in druge kulturno umetnostne ustanove kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa, pod imenom Poletna muzejska noč, celjski muzeji in galerije, ki se bo odvijala 16. junija od 18h pa vse do 24h.

Omeniti velja tudi Kresno noč v pravljični Vasici Zelen’dol ob obali Šmartinskega jezera. Popotovanje se bo pričelo na Kresno noč (21. 6.) ob 20:57 , ki vselej odpira vrata v domišljijo, svet sanj in prigod. Cilj dogodka je kolektivno pripovedovanje zgodb in podoživljanje preprostega obreda, ki ga ljudje poznamo že od nekdaj. Udeleženci se bodo zbrali na prav posebnem mestu v pravljični Vasici Zelen’dol ob Šmartinskem jezeru. Sama pot se bo začela in končala ob ognju, kjer bodo ob zeliščnih zvarkih na različne načine zaokrožili zgodbe. (Že) med sprehodom bodo udeležencem pomagale v tistem trenutku prižigajoče se zvezde. S seboj naj udeleženci prinesejo odeje ali spalne vreče ter baterijske svetilke.

Seveda pa tudi letos ne bo šlo brez Mednarodnega festivala uličnega gledališča na Mestni plaži, sodelovanje z Ano Monroe. Gre za gostovanje uličnih artistov, ki s svojimi nastopi vselej očarajo še tako zahtevne gledalce. Gostovanje bo potekalo od 1. do 8. julija.

Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na četrtkove besdeno-glasbene večere pred kavarno, ki se bodo odvijali v juliju in avgustu ob 19:30, na številne raznolike koncerte na Vodnem stolpu, na brezplačno vadbo joge in Taijiquana ter Kino pod zvezdami. CMC-jeva fotografska delavnica: Celje fokus 2012, ki bo potekala 21. julija, bo že peto leto zapored ponudila pristno fotografsko vzdušje izven utečenih vzorcev in komercialnih smernic. Namenjena je vsem ljubiteljem fotografije, ki lahko pet dni ustvarjajo fotografske zgodbe tako s terenskim delom kot s pomočjo predavanj. Posebej dobrodošle so konzultacije s priznanimi fotografskimi mentorji, ki udeležencem individualno namenijo svoj čas. Fotografije bodo v času delavnice objavljene na spletni strani www.celjefokus.si ter na zaključni razstavi in projekciji Celje FOKUS, ki bo v soboto, 21. julija, ob 21. uri v atriju Celjskega mladinskega centra.

Letošnji gostinski ponudnik na Mestni plaži se je izkazal že v Celjskem domu.

V letošnjem letu vabljeni k obisku zanimivih programskih vsebin v Pravljični piknik vasici Zelen’dol, ki se nahaja tik ob obalah Šmartinskega jezera (nad turistično ladjico).  V Zelen’dolu  se bodo vsebine odvijale ob koncih tedna skozi vse poletje; tako bodo lahko ljudje ob sobotah kupovali v Pošteni trgovini domače, slovenske izdelke (kruh, sirupe, svežo zelenjavo … in stvari tudi predhodno naročili), prav tako se bo ob sobotah vrtela Glasba za nostalgike, ki bo obiskovalce popeljala nazaj v 70., 80. in 90. leta, ob nedeljah se bodo odvijale Reciklažne delavnice za staro in  mlado, ki jih bodo v mesecu avgustu zamenjale  Nedeljske umetniške delavnice za staro in mlado,  prav tako v avgustu se bodo odvijale Avgustovske sobote ob tabornem ognju, poskrbljeno bo tudi za ljubitelje narodno-zabavne glasbe, ki bodo lahko uživali v tej zvrsti v mesecu avgustu, poskrbljeno bo za ljubitelje slikanja … Vikendi bodo nagovarjali s programskimi vsebinami primernimi družinam z otroki.

Program, ki se bo odvijal na Mestni plaži je raznolik, izbran na način, ki nagovarja široko javnost, a še vedno s pretanjenim posluhom za družine z otroki. K obisku bodo skoz vse poletne  mesece vabile raznolike delavnice za otroke; prve bodo lahko  otroci obiskovali  že junija, ob sredah in petkih, v juliju pa se jim bodo pridružile še ponedeljkove  delavnice.  Prav tako bo dobro poskrbljeno za vse družine z otroci, ki si bodo lahko ogledale različne lutkovne predstave, uživale v vragolijah uličnih artistov …

Noviteta v ponudbi so zanimive glasbene delavnice primerne za vse generacije. Prva delavnica skupinskega igranja na enostavna tolkala (zvončki, tamburin …) bo potekala že 3. 6. ob 18.00, vodil pa jo bo vsestranski ustvarjalec Žiga Birsa. V letošnjem letu se bodo odvijale,  pod mentorskim vodstvom Nina Šloserja, tudi Medgeneracijske delavnice spoznavanja Zahodnoafriških tolkal (12., 19. in 26. 6. ob 18.00).

Vsem obiskovalcem bodo vseskozi na voljo raznoliki prostočasni pripomočki, ki bodo omogočali igranje hokeja na travi, badmintona, balinanja, fuča … Prav tako bo vsem obiskovalcem na voljo Knjižnica pod drevesi, ki bo razvajala z bogato knjižno zbirko primerno za vse generacije, knjige bodo obiskovalci lahko tudi kupili, na voljo pa bodo tudi križanke ter vrsta zanimivih revij in časopisov.  Četrtkovi večeri bodo rezervirani za Evergreen party, ki bo prinesel obujanje spominov na glasbo naše in vaše mladosti ter drobna kulinarična presenečenja. Vsak petek bodo lahko obiskovalci obiskali Cocktail party in uživali v bogati ponudbi poletnih napitkov, med katerimi bodo seveda vzbujali pozornost t.i. smoothiji, ki bodo narejeni iz najboljšega svežega sadja. Ob robu Mestne plaže, tik ob sprehajalni poti, bo letos deloval Športni kotiček, ki bo namenjen vsem jutranjim rekreativcem. Vsako jutro med 7.00 in 9.00 bodo obiskovalci v športni opremi dobili gratis vitaminski napitek.

Štimungfest, prireditev na prostem, se bo letos odvijala na Šmartinskem jezeru pri Celju v petek, 31. avgusta in v soboto,  1. septembra 2012. Prireditev, ki je v lanskem letu nastala z namenom, da s svojo vsebinsko podlago ter širino ustvari nov trend koncertov na prostem, v smislu celodnevnega druženja z različnimi vzporednimi dejavnostmi ,je v celoti upravičila svoj namen, saj jo v dveh dnevih obiskalo kar 10.000 obiskovalcev. Tudi letos se prireditev usmerja v predstavitev kakovostnih glasbenikov in glasbenih skupin, ki delujejo  na področju narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in tudi tujini. Prav tako  bo tudi letos velik poudarek na dinamičnem  spremljevalnem dogajanju. Ena izmed novosti prireditve je tudi povezovanje s tradicionalno prireditvijo Zlata harmonika Ljubečne 2012, ki se odvija v istem terminu. Tako se  bodo  v sobotnem programu Štimung festa 2012 predstavili zmagovalci Zlate harmonike 2012 po kategorijah: absolutni zmagovalec, najboljši med veterani, naj godec leta, zmagovalec občinstva in dobitnik plakete Avgusta Stanka. V četrtek, 30. avgusta bo na prizorišču Štimung festa potekal koncert za mlade.

Na vse tri dogodke bo vstop prost. Organizirani bodo tudi brezplačni avtobusni prevozi izpred Mercator centra Celje in cerkve sv. Duha v Novi vasi, kjer bodo tudi urejena parkirišča, prav tako bo poskrbljeno za gostinske storitve.

Mag. Pungartnik je povedala, da je višina letošnjih sredstev, namenjenih za program Poletje v Celju, 30.400€.

Več kot dovolj prireditev, ki bodo vsekakor pritegnile in privabile obiskovalce vseh starosti. Vabljeni k ogledu celotnega programa Poletje v Celju (klik!). Kaj bo dogajalo, si lahko ogledate tudi v našem programu prireditev (desni stolpec).

Vabljeni tudi k ogledu spodnjih video prispevkov, v katerih smo o programu in izvedbi projekta povprašali direktorico Zavoda Celeia Celje mag. Mileno Čeko Pungartnik ter ravnatelja Glasbene šole Celje Simona Mlakarja.

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 0,715 seconds.