Slavnostno odprtje Poletja v Celju 2017 in muzejska noč (foto, video)

19. 06. 2017 13:13

V soboto je celjske ulice zajel poletni duh, saj je v večernih urah potekalo slovesno odprtje Poletja v Celju, ki je že tradicionalno potekalo na Poletno muzejsko noč.

Slovesno odprtje Poletja v Celju
Slovesno odprtje Poletja v Celju

Ob tej priložnosti so celjske ulice preplavile množice ljudi, željnih dobre glasbe, zabave in kulture. Že 15. Poletna muzejska noč je odprla vrata slovenskih muzejev, ki so si jih lahko obiskovalci do polnoči ogledali povsem brezplačno. Tako so tudi v Celju zaživeli muzeji in galerije, kjer so se obiskovalci sprehajali skozi bogato kulturno dediščino in uživali ob umetniških stvaritvah.

V Poletje v mestu smo vstopili z glasbeno suito Veronike Deseniške

Na Glavnem trgu je potekalo slovesno odprtje Poletja v Celju, kjer je obiskovalce nagovoril tudi Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. “Zvrstilo se bo preko 100 kulturnih dogodkov. Večina od teh je brezplačna. Verjamem, da se bo za vsak okus našlo nekaj lepega in primernega. Na nas je, da ugasnemo televizor, izklopimo računalnike in telefone, gremo na kakšen kulturni dogodek, kjer uživamo in srečamo tiste prave, resnične prijatelje. To je smisel vsega tega,” je ob tej priložnosti izjavil Šrot, ki je v nadaljevanju tudi pohvalil organizatorje. 

Nato pa je oder prepustil glasbi, saj je Glavni trg prevzela koncertna suita iz muzikala Veronika Deseniška. Celjski godalni orkester nas je pod dirigentsko taktirko Nenada Firšta popeljal skozi glasbo Veronike Deseniške. V sodelovanju z zboroma Collegium vocale Celje in APZ Celje so nam tudi solisti Klemen Bunderla, Mihael Strniša, Biba Novak in Maša Tiselj pričarali sanje lanskega poletja, ko se je novonastali muzikal ob velikem navdušenju poslušalcev večkrat izvedel tako v Celju kot tudi v drugih krajih Slovenije.

Vse, kar ste želeli vedeti o znamkah
Vse, kar ste želeli vedeti o znamkah

Pestro v Muzeju novejše zgodovine in Pokrajinskemu muzeju

Koncert je bil prijetna popotnica za obiskovalce Glavnega trga, ki so se kasneje lahko odpravili tudi v Muzej novejše zgodovine in Pokrajinski muzej Celje, kjer so se lahko udeležili številnih vodenih ogledov in uživali ob ogledu številnih razstav.

Pokrajinski muzej Celje je za obiskovalce pripravil predavanje Vse, kar ste želeli vedeti o znamkah v izvedbi Fitaletističnega in numizmatičnega društva Celje. Kasneje se je bilo moč podati tudi na razstavo Družinsko drevo – pravila igre, obiskovalci pa so lahko poleg tega raziskovali tudi druge razstave v Pokrajinskem muzeju in Knežjem dvoru.

Janko Šopar in Branko Stamejčič
Janko Šopar in Branko Stamejčič

Poletna muzejska noč se je za Muzej novejše zgodovine začela s slavnostno podelitvijo nagrad pred Pelikanovim ateljejem. Nato pa je sledilo pestro dogajanje v samem muzeju, kjer so si lahko obiskovalci ogledali vse razstave, med katerimi je brez dvoma izstopala Jeans generacija, ki je pritegnila veliko zanimanja. Za zabavo v Muzeju novejše zgodovine sta poskrbela tudi Janko Šopar in Branko Stamejčič, prva celjska didžeja, ki sta tudi tokrat posegla po mešalki in razvajala obiskovalce s skladbami izvajalcev Blood Sweat & Tears, Hendrix, Stones, Led Zeppelin, The Who itd. 

Medtem ko sta Janko in Branko rolala za napolitanko, pa smo se tudi mi potepali po omenjenih celjskih muzejih in slovesnemu odprtju Poletja v mestu. Kako je bil videti sobotni večerni mestni utrip, preverite v spodnjem video posnetku in fotogaleriji.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”559″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

maraton-drzavnosti

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,280 seconds.