Poletno dogajanje na Savinjskem nabrežju (foto, video)


Dnevi postajajo vedno bolj vroči, zaradi česar se je marsikdo že odpravil na dopust. Tisti, ki vztrajajo doma, pa lahko najdejo senco in številne aktivnosti na Savinjskem nabrežju, ki bo skozi vse poletje skrbelo za ohladitev in za utrip knežjega mesta, s čimer ruši tudi mit o  Celju kot o “mestu duhov”.

Različne lokacije Savinjskega nabrežja bodo poleti aktivno skrbele za rekreacijo, relaksacijo, kulturno in glasbeno popestritev, še posebej pa bodo na svoj račun prišli najmlajši.

MESTNA PLAŽA

Za pestro poletno dogajanje bo poskrbljeno predvsem na Mestni plaži, kjer bodo čez vso poletje potekale predstave za otroke, likovne in ekološke delavnice, literarna potovanja, zvočna sprostitev z gongi, dnevi Afrike, poleg tega pa si boste lahko privoščili osvežitev s kakšnim koktejlom ali drugim napitkom.

V znamenju približajočega se Evropskega prvenstva v košarki bodo lahko otroci in starši preživeli izbrane sobotne dopoldneve v družbi simpatične maskote prvenstva, Lipka, ki je vedno pripravljen na tisoč in eno dogodivščino. V okviru druženja z Lipkom si boste lahko tudi natisnili fotografijo v foto kotičku Mestne plaže, poleg tega pa boste lahko prebudili svojega športnega duha v pripravah na košarkaški september.

Julija bodo vsak ponedeljek ob 18.00  na Mestni plaži potekale tudi eko ustvarjalne delavnice z naslovom Ustvarjaj, ločuj, z naravo zmaguj, ki jih bo izvajala Bojana Komplet. Namen delavnic je najmlajše in tudi starejše ozaveščati o pomenu ločevanja odpadkov in jim na kreativen način predstaviti, zakaj je tako pomembno skrbeti za okolje. Avgusta bodo delavnice nadomestile eko pravljice na obisku, kamor bo prišla pravljičarka Narava s pravljičnim kovčkom, ki bo otrokom pripovedovala pravljice z ekološko naravnanimi vsebinami. Poleg rednih tedenskih vsebin pa vas na Mestni plaži tudi sicer čaka pester program enkratnih aktivnosti.

Sobota, 13. julij ob 20.00

Literarna potovanja: Odletimo na belem oblaku v Tibet in še kam

Maja Horvat se bo s pisateljico Milo Hočevar podala na pot v Tibet in še kam. Skozi pogovor boste spoznali pisateljičini potopisno navdahnjeni knjigi Beli oblak in Kaj pa zdaj. Večer bo z glasbo popestril celjski kantavtor Samo Horvatič.

Nedelja, 14. julij ob 11.00

Cirkuška predstava: Sirkec, Sirkec

Klovn Zupi si najbolj od vsega želi, da bi ga otroci sprejeli in imeli radi. Zato jih celo poskuša podkupiti z največjim darilom na svetu. Vendar darilo, v veselje vseh prisotnih, nemudoma stori žalosten konec.

Petek, 19. julij ob 19.00

Zavrti hula hoop obroč in zapleši s čarovnimi poi

Tokrat boste imeli priložnost poizkusiti zavrteti raznovrstne hula hoop obroče. Na Mestni plaži bodo namreč inštruktorice, ki bodo obiskovalce naučile, kako pravilno zavrteti hula hoop obroč in zaplesati s palicami z utežmi – poi. Ob koncu delavnice organizatorji pripravljajo tudi plesno-svetleči-ognjeni spektakel, ko bodo zavrteli hula hoop obroče in poie ter obroče, ki se svetijo v temi!

Nedelja, 21. julij ob 11.00

Odiseja – čarovniška predstava za otroke

Nastopa: Sam Sebastian. Čarovniška predstava skozi potovanje po čarobnem domišljijskem svetu, polnem neverjetnih čarovnij in smešnih komičnih zapletov premišljeno spodbuja otrokovo aktivno opazovanje in odzivanje, domišljijo, sodelovanje …

Nedelja, 28. julij ob 18.00

Medvedja zabava s palačinkami

Medved Čalapinko je najbolj vesel in nasmejan medved na Svetu. Za vse svoje male prijatelje je pripravil prav neobičajen žur. Ne madvedji zabavi ne bo manjkalo smeha, plesa in dobre volje. Ker Čalapinko obožuje palačinke, jih bo postregel tudi obiskovalcem.

Torek, 6. avgust ob 20.00

Zvočna sprostitev z gongi in drugimi instrumenti

Izvaja: Tjaša Cepuš. Ob zvokih gongov, kristalnih posod in drugih instrumentov se boste lahko spomnili občutkov popolnega miru, svobode in občutili lahkotnost življenja.

Sreda, 7. avgust ob 10.oo

Lutkovne delavnice za najmlajše: Poletni prijatelj Polžek

V lutkovnih delavnicah si bo mogoče izdelati svojo lutko pod vodstvom Sonje Kononenko.

Četrtek, 8. avgust ob 10.00

Lutkovne delavnice za najmlajše: radovedna gosenica

Delavnico vodi Sonja Kononenko, igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Petek, 9. avgust ob 10.00

Lutkovne delavnice za najmlajše: poskočna žabica

Delavnico vodi Sonja Kononenko, igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Sobota, 10. avgust ob 20.00

Literarna potovanja: Evropski vetrovi pripovedujejo zgodbe

Občinstvu se bo s kratkimi zgodbami predstavila mlada celjska literatka, Maja Horvat. Večer bo glasbeno popestril celjski kantavtor Samo Horvatič.

Sobota, 17. avgust

10.00 – DAN AFRIKE Z ISSIAKO SANOU – om, tolkalcem iz Burkine Faso, ki vas bo popeljal v svet afriške glasbe z različnimi delavnicami, ki jih bo zaokrožil nastop tolkalne skupi ne Farafinslo.

10.00 – 12.00 – DAN AFRIKE Z ISSIAKO SANOU – om: OTROŠKA USTVARJALNO – IZOBRAŽEVALNA DELAVNICA , na kateri bo Issiaka predstavil afriška glasbila in zanimivo afriško glasbo. Z njegovo pomočjo bodo otroci tudi izdelali male afriške bobne dunun, se naučili nekaj afriških ritmov ter petja tradicionalne afriške pesmi . Delavnica je primerna za otroke od 3. leta starosti naprej. Na delavnici je lahko največ 20 otrok. Otroci naj prinesejo s seboj večjo prazno pločevinko (npr. od kompota) za izdelavo svojega bobna.

17.00 – 19.00 – DAN AFRIKE Z ISSIAKO SANOU – om: DELAVNICA AFRIŠKIH RITMOV Issiaka bo predstavil afriške instrumente s poudarkom na tolkalih (djembe, balafon, longa, dunun) in pojasnil, kaj v afriški kulturi pomenijo bobni. Udeležence bo naučil osnovnih udarcev igranja na djembe ter lažjo zahodnoafriško pesem in nekaj najbolj poznanih afriških ritmov. Če imate boben, ga prinesite s seboj, na voljo pa bodo tudi na delavnici. Na delavnici je lahko največ 12 udeležencev.

20.00 – 21.00 – DAN AFRIKE Z ISSIAKO SANOU – om: KONCERT SKUPINE FARAFINSLO. Tolkalci glasbene skupine Farafinslo vas bodo z igranjem tradicionalnih afriških ritmov popeljali v svet afriške glasbe in pričarali pravo afriško energijo

Sreda, 21. avgust ob 18.00

Šiviljica in škarjice: Ustvarjalne delavnice.

Vabljeni vsi, ki se želite preizkusiti v izdelovanju lutk in modnih dodatkov. Delavnice vodita Brina in Barbara Repinšek iz Delavnice mode na Bregu 13.

Četrtek, 22. avgust ob 20.00

Literarna delavnica celjskega literarnega društva Z besedo se te dotaknem

Člani društva, celjski pesniki in pisatelji, bodo ob zvoku kitare in kozarcu vina brali svojo poezijo ter prozo in tako požlahtnili poletni večer.

Torek, 27. avgust ob 19.00

Zvočna sprostitev z gongi in drugimi instrumenti

Izvaja: Tjaša Cepuš.

Četrtek, 29. avgust ob 18.00

Lutke vabijo na plažo: Čisto majhna račka

Gostuje: Škratovo lutkovno gledališče Celje.

Pestro dogajanje na Mestni plaži Celje smo preverili tudi iz uredništva Celje.info ter minuli četrtek obiskali lutkovno predstavo Veseli cirkus otožnega klovna v režiji Barbare Bulatović. V vlogi otožnega klovna se je preizkusila Brigita Leban iz Gledališča Bičikleta, ki je na lutkovni predstavi iz kovčkov obiskovalcem predstavila najboljše akrobate sveta in njihove vragolije, skupaj pa so spodbujali tudi vrvohodko, spremljali čarodeja in nasploh uživali v pravem lutkovnem cirkuškem spektaklu. Utrinke iz dogodka Lutke vabijo na plažo si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji ter v video prispevku.

MESTNI PARK CELJE

Savinjsko nabrežje je tudi priljubljen kraj za rekreacijo, kar bo to poletje dodatno zaznamovalo tudi Mestni park Celje in okolico. Obiskovalci bodo namreč lahko vsak torek ob 18.00 izvajali brezplačno vadbo joge na osrednji jasti Mestnega parka Celje, s katero želi Društvo joga obiskvoalcem predstaviti zdrav, dejaven življenjski slog. Slednje posledično vpliva na večjo kakovost življenja, pomaga okrepiti z dravje in ozavestiti posamezna področja zdravstvene vzgoje.

V soboto, 24. avgusta ob 10.00 pa obiskovalce Mestnega parka Celje čaka prav posebno presenečenje, saj bodo člani slovenskega društva TAIJIQUAN in Taji društva za zdravo gibanje Svila in meč prikazali forme yang in chen šole brez in z orodji (meč, palica, pahljača …).

Prav tako bo tudi dogajanje v Mestnem parku Celje kulturno obarvano, saj bo na tem mestu v soboto, 17. avgusta ob 10.00 moč izvajati likovno delavnico z naslovom Akvareli v mestnem parku, ki nagovarja različne generacije, ki se želij oseznaniti z osnovnimi tehnikami akvarela. Delavnice bo vodila Ivana Andrić Todić, profesorica likovne kulture in slikarstva.

V Mestnem parku pa bo potekal še en pomemben kulturni projekt z naslovom Združeni v Celju/Gathered in Celje. Celjska plesalka Aja Zupanec je namreč zasnovala plesni projekt, v katerem se bodo predstavili plesalci, ki so leta 2011 skupaj diplomirali na Plesni akademiji v Salzburgu. Ekopa bo združeno oblikovala vrsto plesno-glasbenih delavnih ter vse skupaj zaokrožila še s tremi izjemnimi plesnimi dogodki.

LAPIDARIJ OSREDNJE KNJIŽNICE CELJE

V kulturnem utripu knežjega mesta bo zaživel tudi lapidarij Osrednje knjižnice Celje, kjer bosta 13. in 20. avgusta od 10. do 12. ure Maruša in črmlj Besedko izvajala Besedkov vrtiljak – otroške jezikovno-literarne delavnice.

Poletno dogajanje v lapidariju je otvorila Hiša kulture Celje, ki je v sredo, 3. julija, izvedla predstavo E. Ionesco: Učna ura v režiji Luke Marcena.  Ionesco v Učni uri izkorišča ostro tragedijo jezika in nas postavlja v svet, kjer so vse moralne avtoritete postavljene na glavo in kjer tudi pogovor ne pomaga več, ampak je le ostra britev, ki draži in mori …

Tudi režijski koncept tokratne inscenacije raziskuje ostrino lingvistične britve in postavlja vprašanje, kdaj lahko izjemno znanje predstavlja največjo pomanjkljivost in največji greh tega sveta. Posebnost predstave poleg izjemno dodelane vsebine izpopolnjuje tudi avtorska glasba mladega celjskega skladatelja Leona Firšta in abstraktna koreografije Eve Razgor. Vabljeni k ogledu utrinkov predstave v spodnji fotogaleriji.

Savinjsko nabrežje torej v okviru Poletja v Celje na različne lokacije vabi vse obiskovalce, željne zabave, rekreacije, notranje izpopolnitve ali enostavno sproščanja.

[simpleviewer width=100% height=700 id=406]

F/T/V: Tina Ožvald