Policisti opozarjajo na previdnost med prazniki


petardeV času velikonočnih praznikov, vse do ponedeljka, bodo mnogi posamezniki ali organizirane skupine streljali s »karbidom« ali z možnarji. Policisti PU Celje ob tej priložnosti opozarjajo in pozivajo, da je potrebno na območjih, kjer se bo streljalo in je ponavadi ves čas tudi odprt ogenj (urejeno kurišče), poskrbeti za splošno varnost ljudi, živali in objektov.

V prvi vrsti je potrebno kurišče urediti, mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 m, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 m;

Kurišče je potrebno zavarovati in nadzorovati ves čas kurjenja, po končanem kurjenju pa ogenj in žerjavico pogasiti ter pokriti kurišče z negorljivim materialom. V primeru sunkov vetra in povprečni hitrost vetra nad 6 m/s, je potrebno prenehati kuriti in sežigati odprti ogenj.

Pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Previdnost pri uporabi pirotehnike, za prodajo, posest in uporabo petard od 400 do 50.000 evrov kazni 

V prazničnih dneh se običajno poveča tudi uporaba pirotehničnih izdelkov. Policisti znova opozarjajo na previdnost pri ravnanju z njimi. Po splošnem mnenju je uporaba pirotehnike v zabavo le posameznikom, ostalim pa je takšno početje neprijetno in jim največkrat vzbuja strah in občutek nelagodja. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči številne telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali in onesnažuje okolje.

Po preteklih izkušnjah nesrečam botruje predvsem nestrokovno ravnanje in opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, ki pri streljanju uporabljajo različne pripomočke (smodnik, petarde, večje kose karbida, kovinske posode z železnimi pokrovi, bencin idr).

Po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je prepovedana prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči). Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja.

Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je predvidena globa od 400 do 1.200€, za pravne osebe pa od 3.000 do 50.000€.

Pokanje z možnarji le s potrdilom in varnostnimi ukrepi

Policisti pa opozarjajo na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.

Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi.

Globa za nespoštovanje teh določil znaša od 83,46 do 208,65 €.

Vir: PU Celje

* fotografija je simbolna