Polnočnica v župniji Celje – Sveti Duh (foto, video)


Kristjani so minulo polnoč napolnili cerkve in praznovali praznik Jezusovega rojstva. Štiri adventne nedelje, ki pomenijo štiri obdobja zgodovine stare zaveze, je tako danes sklenil božič. Božično polnočnico smo obiskali v cerkvi pri Svetem Duhu, kjer je prvo mašo daroval Matej Jakopič, drugo pa mag. Srečko Hren.

Božič je en izmed poglavitnih krščanskih praznikov, s katerim praznujemo rojstvo našega odrešenika Jezusa Kristusa. Po zapisih Svetega Pisma (Lukov evangelij) sta na ta dan Jožef in visoko noseča Marija v Betlehemu ostala brez prenočišča ter se tako zatekla v oddaljeni hlev. Prav tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, saj zanj druge postelje nista imela. Temu v spomin danes kristjani postavljajo jaslice, praznik pa je poleg slavljenja Jezusovega rojstva, namenjen tudi družini in medsebojni ljubezni.

Polnočnica je na ogled postavila tudi čudovite jaslice v cerkvi.
Polnočnica je na ogled postavila tudi čudovite jaslice v cerkvi.

Na te vrednote opominjajo tudi polnočnice, ki so sinoči številne vernike privabile v cerkev pri Svetem Duhu. Številni kristjani so se že pred tem odpravili proti cerkvi, saj je pred sveto mašo potekal še božični program, ki so ga stkali otroci in kateheti in ga uprizorili pred polnočnico. Prva je potekala ob 21. uri in privabila predvsem starše z otroki, prav tako pa je sledila še polnočnica v trenutku, ko je ura odbila polnoč in jo je vodil mag. Srečko Hren.

 Matej Jakopič je znotraj pridige izpostavil predvsem pomen upanja.
Matej Jakopič je znotraj pridige izpostavil predvsem pomen upanja.

Ob prvi polnočnici je predvsem otroke nagovoril vojaški vikar Matej Jakopič, ki je v svoji pridigi poudaril, kako pomembno je, da imamo upanje. “V to sveto božično noč vam želim obilo upanja, da boste prižgali mir v soseščini, kjer so skrhani odnosi med sosedi, kjer so skrhani odnosi v družini, da bo zopet zavladal mir. Želim vam, da boste s tem upanjem prižgali vero v boljši jutri, kajti postali smo tako jamrajoči, da je vse brez veze, nič se ne da … Ne samo vera v boga, ampak vera v boljši jutri. In s tem upanjem prižgite tudi tisto ljubezen, ki je v zatonu, ki ugaša. Ki je nekoč gorela, pa je ni več. To so iskrene želje z letošnjih jaslic, ki so jih pripravili naši mladi,” je povedal Matej Jakopič, ki se je mladim in katehetom ob tej priložnosti tudi zahvalil.

Pridigo si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku.

Poleg tega pa ne spreglejte fotogalerije, ki je nastala na prvi sinočnji polnočnici v cerkvi pri Svetem Duhu.