Ponovno uničevanje drevesnega parka v Celju

06. 05. 2020 12:00

drevesni-park

V drevesnem parku v Medlogu se je ponovno zgodila nedovoljena sečnja dreves. Zaradi dejanja je Mestna občina Celje podala ovadbo na policijo.

Borci za ohranitev tega dela Celja se bojijo, da se bliža konec drevesnega parka. 

Pred dnevi se je na FB strani Drevesni park Celje pojavil zapis o ponovni nedovoljeni sečnji dreves v Drevesnem parku. Kot so zapisali, naj bi šlo za starega “znanca”, ki si park lasti kot vir lesnega kuriva in s svojimi dejanji grobo posega v osrednji ambient, imenovan “Tempelj”.

“To pa žal ni edini uničevalec, vsi se še spomnimo nedavnega poseka drevesnih nasadov, na mestu katerih zdaj kmet, ki ima zemljišča v najemu, goji gensko spremenjeno koruzo. Vso izsekano biomaso je seveda, kot v namernem zavedanju, navozil v Tempelj, kjer trohni in postaja gojišče zajedavcev. Kaj uničevanje centralne ureditve pomeni za cel park, si lahko predstavljate. Območje parka je prav tako že vseskozi priročna deponija za bližnjo vrtnarijo, kamor nalagajo kupe bolnih, posušenih ali drugače tržno nezanimivih rastlin, vključno s plastičnimi posodami za sajenje. Vse te prakse so seveda simptom “pomanjkanja vizije” in sankcij s strani odgovornih na občini, ki (domnevno) namenoma vzdržujejo status quo in z nesankcioniranjem teh početij potihem dajejo soglasje za popolno razvrednotenje in izbris vsebinskih nastavkov,” med drugim še zapišejo. V nadaljevanju pa proti Mestni občini Celje ter ostalim pristojnim inštitucijam usmerijo vrsto drugih očitkov, kot so pasivnost pri ukrepanju, interesi po pozidavi območja, načrtovanje izgradnje protipoplavnega nasipa z namenom uničenja parka, itd..

MOC ostro obsoja takšno ravnanje

Z vsebino zapisa smo se zato obrnili na Mestno občino Celje ter jih povprašali, kako komentirajo očitke iz zapisa ter ponovno uničevanje drevesnega parka.

Odgovorili so nam, da na Mestni občini Celje ostro obsojajo takšno ravnanje. Območje so si zato takoj ogledale pristojne službe in o nedovoljenem ravnanju takoj obvestile medobčinski inšpektorat. Pristojni naj bi na policijo tudi že podali ovadbo, čeprav nam tega, da bi v zvezi z omenjenim primerom že dobili kakšno prijavo, na PU Celje niso potrdili. Mestna občina Celje je ob tem še napovedala, da bo dovoz do drevesnega parka zaprla z vrati.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,094 seconds.