Na Celjskem kot jajce debela toča. Povzročene veliko škode na objektih, avtomobilih in poljščinah (foto, video)

25. 05. 2022 17:00

Po podatkih Meteorološke prognoze, Agencije RS za okolje, bo v sredo pozno popoldne in zvečer naše kraje od severa dosegla hladna fronta. V sredo popoldne in zvečer ter v prvi polovici noči na četrtek so v severovzhodni Sloveniji zelo verjetna krajevna neurja s točo, sunki vetra in nalivi.

Poleg bližajočih se neurij se bo poldan, ponoči in jutri dopoldan se bo povečala vodnatost rek v severni polovici države. Ob nevihtah bo predvsem zvečer in v prvem delu noči verjetno hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek. Jutri popoldne bodo reke po državi upadale, Drava in Mura bosta še naraščali. V naslednjih dneh se bo vodnatost rek povsod zmanjševala. Jutranja temperatura večine rek je med 9 in 20 °C. Najtoplejša je Sava v spodnjem toku, ki dosegajo 22 °C. Morje ob slovenski obali ima dobrih 22 °C.

Na Celjskem ponekod kot jajce debela toča

Ponekod na Celjskem, predvsem na območju Rogatca in Rogaške Slatina, je klestila kot jajce debela toča. Na območju občine Rogatec je bilo po poročanju centra za obveščanje zabeleženih 27 dogodkov. Meteorna voda je zalivala večinoma kleti objektov, veter in toča pa sta poškodovala večje število ostrešij objektov, vozil in seveda poljščin. Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in cestišča ter občanom nudili drugo pomoč. Na terenu je za odpravo posledic neurja bilo aktiviranih več deset gasilskih enot, ki bodo pomoč občanom nudili tudi preko današnjega dne.

Spodaj si oglejte nekaj slik občanov:

Napoved za naslednje dni

V sredo dopoldne bo na severu spremenljivo oblačno, drugod dokaj sončno. Popoldne bo povsod več oblačnosti, nastajale bodo plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale tudi v noč na četrtek. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28, na jugovzhodu do 30 °C.

V četrtek bo na Primorskem ob šibki burji deloma sončno. Drugod bo sprva pretežno oblačno, predvsem na Gorenjskem bo ponekod rahlo deževalo. Čez dan se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem okoli 28 °C.

V petek bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Predvsem v hribovitem svetu bo popoldne lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. V soboto kaže na dež in ohladitev.

Nevarnost proženja plazov

Prav tako Geološki zavod Slovenije opozarja, da je danes (25. 5. 2021), zaradi napovedanih neurij in nalivov, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severovzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije: https://www.geo-zs.si/?option=com_content&view=article&id=111.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 1,060 seconds.