Posek vrb ob Voglajni: poplavna varnost ali posel?


podrte vrbe teharska
Podrte vrbe ob Teharski cesti

Celjani so med zadnjim koncem tedna bili priča večjemu posegu drevja in grmičevje ob strugi Voglajne.

Na spletnem mestu za izmenjavo videoposnetkov se je znašel posnetek, ki prikazuje območje poseka od mostu pri zgodovinskem arhivu proti sotočju s Savinjo. Ob tem si je avtor, Iztok Skok, zastavil nekaj vprašanj, ki si jih zastavljajo tudi številni meščani. Dodajamo ga v celoti.

“Informacije ki so dostopne nakazujejo, da je Jani Štufej po naročilu Nivoja (EKO) sporočil izvajalcu da lahko 5 m od roba struge posekajo vso drevje in grmičevje.Druga informacija pa je, da naj bi le dobil nalogo označiti določeno število dreves. Naj spomnimo, da je ista ekipa sodelovala pri posegu na Polulah kjer se je neupravičeno posekalo 100 dreves. Razlog naj bi bila količina lesa, ki je potrebna, da se izvajalcu splača narediti poseg, ki ga opravlja brezplačno v zameno za les, ki ga poseka, to nato predela v pelete.

Skrajni čas bi bil, da odgovorni za dela protipoplavne zaščite končno določiljo odgovorno osebo nadzora nad temi deli in da ta oseba tudi nadzoruje kaj se dogaja na terenu.

Posledice so vidne na posnetku. Ni lepo.

Naj opozorim, da ima ta struga razlivno območje otoka proti železnici, ki je namenjen poplavljanju, tako, da te vrbe, ki so bile na obrežju vsekakor ne bi bile ključne pri vodostaju.

Dobro bi bilo takšne posege opravljati z več razmisleka ZKP.

Dobro bi bilo pogledati tudi zneske, ki krožijo za ta poseg, saj je izvajalec brezplačen. Mogoče je razlog samo biznis.

V tej državi ni nič več nemogoče.”