Poslovalnica Sberbank v Celju znova posluje nemoteno


Slovenske enote ruske banka Sberbank, ki je zadnje dni zaradi ruskega napada na Ukrajino poslovala v zelo omejenem obsegu, znova obratujejo nemoteno.

Iz Sberbank banke d. d. so namreč sporočili, da je v njihovo lastništvo vstopila Skupina NLB, s čimer so uspešno zaključili proces reševanja banke. Sberbank je sicer že sporočila, da se umika z evropskega trga.

Z vstopom NLB v lastništvo Sberbank se sprostijo tudi omejitve za poslovanje, ki so bile v veljavi v začetku tedna. To pomeni, da so vse poslovalnice Sberbank banke d.d. v Sloveniji odprte in poslujejo kot običajno. Torej tudi poslovalnici v Celju (Prešernova ulica) in Šentjurju (Mestni trg) ter na Celjskem še na Tepanju.

Kot so zapisali na banki, s spremembo lastništva vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječe kartice in transakcijski računi ostanejo veljavni. Prav tako bo odstranjena omejitev dnevnega dviga oziroma plačila v višini 400 €, strankam Sberbank pa bo v sodelovanju z novim lastnikom omogočeno tudi dvigovanje gotovine na bankomatih NLB brez stroškov. Tudi vpogledi v stanja na računih na bankomatih bodo brezplačni, vsi vnešeni plačilni nalogi pa bodo izvršeni tekom dneva. Prav tako ni več omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne doma ne v tujini.

Za reševanje Sberbank obstajali dve rešitvi

Kot so pojasnili na Banki Slovenije, sta bili v nastalih razmerah za reševanje slovenske Sberbank banke na voljo dve možnosti, in sicer da preneha s poslovanjem in se varčevalce poplača v skladu s pravili jamstvene sheme ali da dobi novega lastnika, kar omogoča ohranjanje vseh poslovnih odnosov tako kreditojemalcev kot varčevalcev.

“Dosežen je bil dogovor o prodaji Sberbank banke največji bančni skupini v Sloveniji – Novi ljubljanski banki. S tem smo zagotovili, da bodo vsi komitenti slovenske Sberbank banke od 2. marca 2022 dalje poslovali nemoteno. Ob tem ponovno poudarjamo, da je bila Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu z ruskim lastništvom. Vse ostale banke poslujejo stabilno,” so zapisali.

foto: Sberbank