Potomka najstarejše trte na svetu dobro obrodila


Danes je podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk skupaj z mestnim viničarjem Boštjanom Safranom in vinskima vitezoma na Starem gradu Celje potrgala grozdje celjske potomke najstarejše trte na svetu.

Trto je Mestna občina Celje posadila pred dobrimi desetimi leti, maja 2002. V imenu Mestne občine Maribor jo je takrat daroval podžupan mag. Jože Protner, posadil pa viničar mariborske trte – matere mag. Anton Zafošnik. Od takrat je njen gospodar župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, skrbno pa jo že vsa ta leta neguje viničar Boštjan Safran.

Boštjan Safran je med drugim povedal, da sicer potomka najstarejše trte na svetu potrebuje povsem enako nego kot katera druga, da pa se vseeno še malo bolj potrudi, saj gre le za posebno trto.

Mag. Darja Turk se je mestnemu viničarju zahvalila in poudarila, da smo Celjani ponosni, ker pri nas raste potomka Stare trte z mariborskega Lenta in dodala, da je Stari grad s svojo mogočnostjo in bogato zgodovino pravo okolje za najstarejšo vinsko trto na svetu.

Trta je letos obrodila 36 grozdov, kar je devet več kot lani. Vsi prisotni pa so potrdili, da so grozdi lepi, zdravi in zelo sladki.

Besedilo in foto: kabinet župana MOC