Potrditev mandatov članov mestnega sveta in prvi nagovor novega župana Matije Kovača


V veliki dvorani Narodnega doma v Celju se je odvila 1. redna – konstitutivna seja Mestnega sveta Mestne občine Celje.

Trobilni ansambel Glasbene šole Celje pod mentorstvom Aljoše Jurkoška je slovesno otvoril sejo z igranjem slovenske himne. Predsedujoči na seji Leon Podlinšek se je nato dotaknil točk, ki so bile na dnevnem redu. Predsednik Občinske volilne komisije Mestne občine Celje Matevž Žugelj pa je javnost seznanil s poročilom izida volitev.

Potrditev mandatov članov mestnega sveta je potekala z glasovanjem, kjer je vseh 33 prisotnih oddalo glas strinjanja. Novi svetniki v mestnem svetu Mestne občine Celje so torej: Breda Arnšek, Luka Korošec, Romana Zabret, Nataša Milohnoja, Srečko Erjavec, Saša Kundih, Bojan Šrot, Vesna Roger, Vladimir Ljubek (vsi Celjska županova lista), Uroš Lesjak, Vesna Stojanović, Primož Posinek, Mojca Cepuš, Marko Kužner, Andrej Urankar, Inge Kobe, Simon Jevšinek (vsi Gibanje Svoboda), Leon Podlinšek, Barbara Krajšek, Gvido Krušič, Brigita Tratnik, Ivan Kaučič (vsi SDS), Marijana Kolenko, Stane Rozman, Damir Ivančić (vsi SD), Alenka Golež, Miran Gracer (oba Celjska neodvisna stranka), Sergej Gajić, Samo Seničar (oba Levica in Vesna), Darko Drev (Lista za Celje), Dominik Ocvirk (NSi), Peter Pišek (SLS) in Sašo Farčnik (Stranka za delovna mesta).

V mestnem svetu bo 12 novih svetnikov, 21 pa jih je že opravljalo to funkcijo. Najštevilčnejša stranka bo tudi tokrat Celjska županova lista, ki ima devet mandatov, sledi jim Gibanje Svoboda z osmimi mandati. Tretje mesto je zasedla SDS, zastopalo jih bo pet svetnikov. SD bo imel tri svetnike, po dva Levica, stranka Vesna, in Celjska neodvisna lista, enega pa Lista za Celje, NSi, SLS ter Stranka za delovna mesta.

V minuli sestavi je imela Celjska županova lista 11 mandatov, kar pomeni, da so tokrat, podobno kot pri SLS ob dva mandata. Za mandat prikrajšani so tudi pri SD, v mestnem svetu pa tokrat ne bo dveh pred tem sodelujočih strank DeSUS in Konkretno.

Precej oči je vsekakor usmerjenih v novega svetnika Šrota, ki pa je sicer po volitvah dejal, da bo po določenem času najverjetneje odstopil s te funkcije.

Vsi mestni svetniki in novi župan so slovesno prisegli, nato pa je sledil pozdravni nagovor župana Matije Kovača, ki je dejal, da bosta v Celju še dva podžupana. Prvi je že izbran, to bo Uroš Lesjak, drugi podžupan/ja pa bo iz Celjske županove liste, ime bo znano v prihodnjih dneh.

Župan Matija Kovač se je vpisal v knjigo

V svojem prvem nagovoru v vlogi župana je Kovač povedal, da računa na sveže poglede, ki se bodo dobro dopolnjevali s tistimi bolj izkušenimi in da bodo vsi, ki so danes prisegli še naprej negovali spoštljivo medsebojno komunikacijo ter soustvarjali dobre pogoje za delovanje. Zahvalil se je svojim predhodnikom, poudaril pa je delovanje Šrota. Nekdanjemu županu je izkazal spoštovanje in hvaležnost za opravljeno delo, kar daje stabilno in oporo za nadaljevanje dela, ki ga sedaj prevzema.

Vse politične skupine je v preteklih tednih povabil na pogovor in prav vsi so se pozitivno odzvali na povabilo. Glavne načrte in ideje za prihodnost vidi pri urejanju prostorov, stanovanjskih gradenj, gospodarskega razvoja, energetike in prometa.

Novi župan je še dodal: ”Prihodnost lahko gradimo le skupaj. Izzivov je veliko, za posameznika veliko preveč, za skupnost, ki deluje povezano pa ravno prav.”

Nagovor župana Matije Kovača

Imenovanje Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade je bilo sprejeto s 30 glasovi za in 1 proti, iz vsake svetniške skupine bo prisoten po en član. Komisijo bodo sestavljali Breda Arnšek, Primož Posinek, Leon Podlinšek, Samo Seničar, Sašo Farčnik, Peter Pišek, Dominik Ocvirk in Miran Gracer, funkcija predsednika pa je pripadla Damirju Ivančiću.

Simon Valant