Potrjenih 16.654 okužb, umrlo največ covidnih bolnikov letos

03. 02. 2022 13:40

Tudi včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih več okužb kot pretekli teden. Razlog za to je spremenjen protokol potrjevanja okužb, pri čemer za uradno potrditev okužbe ni več potreben PCR test ampak se šteje tudi HAG test, o čemer smo pisali tukaj. V veljavo so v torek stopile tudi spremembe pogojev veljavnosti covidnih PCT potrdil (klik),

WHO: na vidiku konec pandemije

Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije WHO bi lahko Evropa po dveh letih pandemije covida-19 kmalu vstopila v “dolgo obdobje miru” zaradi visoke stopnje precepljenosti, prevladujoče blažje različice koronavirusa omikron in konca zime.

Visoka raven imunosti prebivalstva zaradi cepiv in naravnih okužb v kombinaciji s spremembo letnega časa postavlja Evropo v boljši položaj, da prepreči ponovno naraščanje prenosa okužb, tudi če se pojavi še bolj virulentne različice. “Na nove različice, ki se bodo neizogibno pojavile, se je mogoče odzvati brez ponovne uvedbe vrste motečih ukrepov, ki smo jih potrebovali prej,” je dejal direktor WHO-ja za Evropo Hans Kluge.

WHO sicer poudarja, da pandemije še ni konec, vendar se kaže možnost, da prevzamemo nadzor nad prenosom. To je sicer po besedah Klugeja mogoče le, če bodo države nadaljevale kampanjo cepljenja in okrepile nadzor za odkrivanje novih različic.

Cepljeni manj zaščiteni proti okužbi z omikronom, a veliko manj dovzetni za hud potek bolezni

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je danes spregovorila o dosedanjih ugotovitvah glede hitrega širjenja različice omikron. Kot je med drugim povedala, bolniki obolevajo po preboleli bolezni ali po cepljenju z različico omikron, ker je cepivo manj zaščitno, kar se tiče preprečevanja okužbe. Je pa ob tem bistveno manj hujših okužb pri cepljenih. Posvarila je, da je epidemija trenutno v polnem razmahu. Po vrhu epidemije bo po njenih besedah sledil vrh v bolnišnicah, kar se je zadnje dni že začelo odražati v bolnišnicah.

Oboleli z omikronom pa niso več toliko hospitalizirani zaradi covidne pljučnice, temveč zaradi poslabšanja njihovega obstoječega zdravstvenega stanja. Dejala je tudi, da nekaj podobnega opažajo pri vsakoletnih valovih gripe, kjer ne gre za neposredno povzročeno pljučnico zaradi gripe, ampak za poslabšanje njihovih kroničnih stanj, ki privedejo bolnike v bolnišnice oz. celo na oddelke za intenzivno terapijo. Dodala je, da so posebna skupina covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih tisti, ki so, recimo, imeli prometne nesreče in so na oddelkih za intenzivno nego, ob tem pa so jim odkrili okužbo z omikronom. Nekateri covidni bolniki pa nimajo bolezenskega stanja, povezanega s covidom-19, temveč lahko prihaja do motenj strjevanja krvi, kar je lahko povezano z okužbo s covidom-19, in so, denimo, imeli miokardni srčni infarkt.

Medtem ko so podatki o covidnih bolnikih v bolnišnicah po novem ločeni (hospitalizirani s covidom-19 ali zaradi covida-19), so smrti bolnikov še vedno združene, saj je pri nekaterih težko presoditi, za kakšno stanje je šlo ob njihovi smrti, je razložila Beović.

Dotaknila se je tudi spremenjenega protokola potrjevanja okužb in testiranja. Dejala je, da je potrjevanje s hitrim testom ustrezno, dokler je število okužb v populaciji veliko. “Po statistiki NIJZ-ja mislim, da je šest odstotkov tistih, ki so bili pred 14 dnevi potrjeni s hitrim testom, pozneje pa niso bili potrjeni s PCR-jem,” je dejala in opozorila na nevarnosti na točkah za hitro testiranje, saj jih zdaj obiskujejo tudi ljudje z bolezenskimi simptomi. “Če gredo bolni na hitre teste, je treba posebej poskrbeti, da ne stojijo tesno v vrsti. Brisi pa naj se izvajajo na prostem. Če to poteka v zaprtih prostorih, jih je treba prezračevati, sicer bodo to žarišča okužb,” je opozorila.

Umrlo največ covidnih bolnikov letos

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 129.217 testov (120.515 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 8.702 molekularnih PCR testov) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 16.654 okužb, kar je 17,2 % več kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 14.207 oseb. S HAGT je bilo potrjenih 11.475 okužb, s PCR testi pa 5.179 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 193.086 (včeraj 186.537).

Hospitaliziranih je 918 covidnih bolnikov oz. 10 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 124 potrebuje intenzivno covid nego oz. 8 manj kot dan prej. Bolnišnice so skupaj sprejele 100 obolelih, odpustile pa 76 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 19 bolnikov s covidom-19, kar je največ letos. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.911 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 2.236 okužb (prejšnji teden 2.278). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 430, sledijo Velenje 403, Žalec 165, Šentjur 148, Laško 144, Slovenske Konjice 113, Vojnik 111, Rogaška Slatina 96, Šmarje pri Jelšah 84, Šoštanj 83, Polzela 64, Zreče 51, Šmartno ob Paki 47, Prebold 44, Štore 37, Braslovče 29, Kozje 21, Nazarje 19, Rogatec 18, Dobrna 17, Podčetrtek 16, Vitanje 16, Mozirje 13, Ljubno 12, Vransko 12, Tabor 10, Luče 9, Gornji Grad 8, Rečica ob Savinji 8, Dobje 5, Solčava 3.

Splošni bolnišnici Celje se, po podatkih Covid-19 Sledilnika, zdravi 78 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 76). 8 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 8), sprejeli so 13 covidnih bolnikov, odpustili so 10 prebolevnikov, v SB Celje je umrl 1 covidni bolnik.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.261.366 oseb. To je 60 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.211.665 oz. 57 % vseh prebivalcev (68 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik

Urnik brezplačnega hitrega testiranja v ZD Celje najdete tukaj. Brezplačno hitro testiranje na covid-19 je na voljo tudi v Citycentru Celje. Več tukaj.

Cepilno mesto je tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 0,807 seconds.