Pozor: pena, voda in zabojniki v akciji!

Za čisto in urejeno mesto je ključno, da so tudi zabojniki za odpadke redno očiščeni. V Simbiu so zavezani zagotavljanju higieničnosti, zato uporabljajo različna pralna vozila za pranje in čiščenje klasičnih zabojnikov na terenu.

Z razvojem zbiranja odpadkov, ki vključuje podzemne zabojnike v mestnem jedru ter t. i. nadzemne zabojnike v spalnih naseljih, pa so posodobili tudi opremo za čiščenje teh novih vrst zabojnikov.

Tako so v četrtek delavci Simbia preizkusili novo mobilno pralnico, namenjeno pranju tako podzemnih kot nadzemnih zabojnikov. Mobilna pralnica je opremljena z vrtečimi krtačami in šobami za vodo in detergentom, podobno kot avtopralnice. Na eni strani ima stekleno okence, ki omogoča vpogled v notranjost pralnice.

Mobilna pralnica povečuje učinkovitost

»Navdušeni smo nad novo pridobitvijo, saj nam mobilna pralnica omogoča terensko pranje zabojnikov, kar bistveno povečuje učinkovitost in zmanjšuje potrebo po transportu zabojnikov na čistilne lokacije,« je poudaril vodja sektorja za zbiranje in prevoz odpadkov Tadej Ferlež. »Najprej s posebnim tovornim vozilom izpraznimo posamezno frakcijo odpadkov – danes smo praznili biološke zabojnike – nato pa nov mobilni pralec opere spraznjen zabojnik. Celoten postopek poteka avtomatsko, voznik kar iz kabine upravlja pranje,« je pojasnil Ferlež.

Maksimalna poraba vode za en cikel pranja znaša 40 litrov za nadzemne in 50 litrov za podzemne zabojnike. S polnim rezervoarjem čiste vode lahko operemo vsaj 110 nadzemnih ali 90 podzemnih zabojnikov. Pranje enega zabojnika traja največ 120 sekund.