Pravljična dežela Celje 2017: koliko lučk, božičnih smrek, kje bodo zapore in kakšen je strošek za mestni proračun

30. 11. 2017 01:04

V celjski Pravljični deželi bo letos svetilo preko 120.000 lučk, napeljanih po stavbah, ceveh, likih in drevesih. Za pričarano čarobno vzdušje bodo celjski davkoplačevalci odšteli približno 80 tisoč evrov.

Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje se bosta tudi letos odpovedala ognjemetu. Pravljična dežela pa bo ponudila tudi nekaj novosti.

Praznično dogajanje bo imelo za posledico tudi kakšno delno zaporo.

Tudi letos bomo pestro dogajanje v Pravljičnem Celju v obsežnih foto-video reportažah redno spremljali na Celje. Info

Pravljična dežela v Celju že vrsto let zaznamuje božično-novoletne praznike. Skozi celoten december se tako vsako leto v mestu odvijajo različni koncerti, predstave in ostali dogodki za vse generacije in okuse, ulice pa zavzamejo stojnice, ki ponujajo od nepogrešljivega kuhanega vina, hrane pa do razno raznih izdelkov. V pravljični deželi lahko tako prav vsak najde nekaj zase.

Skozi mesec se bo zvrstilo kar nekaj vrhuncev dogajanja, začenjši s slavnostnim prižigom praznične osvetljave prihajajočo soboto.

Seveda pa Pravljična dežela ne bi bila tako pravljična, če k božično-novoletnemu vzdušju svoje nebi dodalo razno okrasje in razsvetljava. To pa občino tudi nekaj stane. V nadaljevanju predstavljamo kakšni so stroški Pravljične dežele, kakšno je število lučk, ki krasijo Celje, kje se v decembru lahko pričakuje kakšne cestne zapore,ipd..

Drugo leto zapored brez ognjemeta in varčna osvetlitev

Tako kot že lansko leto se Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, organizatorja tradicionalnega silvestrovanja na prostem, zaradi varčevalnih ukrepov in ekološke osveščenosti odpovedujeta razkošnemu ognjemetu.

Zaradi nekaterih gradbenih del bo, tako kot tudi prejšnja leta, krasitev prilagojena razmeram v mestu, vendar bo glavnina ostala enaka kot lani.

Na Mestni občini Celje si ob tem tudi prizadevajo, da bi bila praznična krasitev energetsko čim bolj učinkovita, zato dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščajo z LED svetlobnimi lučkami, ki porabijo manj električne energije.

Za krasitev uporabljajo samo tople barve. Smreke, ki krasijo mesto pa so podarili občanke in občani. Mesto bo sicer okrašeno do 6. januarja 2018, nato pa bodo v desetih dneh odstranili vse lučke, napise, pomožne napeljave in smreke.

Podatki o številu svetlobnih teles in drugih okraskov, ki bodo nameščeni v prazničnem obdobju:

Svetlobne zavese preko ulic (56.600 drobnih LED lučk), svetlobne zavese na občinski stavbi (24.400 drobnih LED lučk), Svetlobne cevi (600 m), led žarnice na smrekah in drevesih (42.000 drobnih LED lučk), napisi »Dobrodošli v Celju« in »Pravljična dežela« (5), svetlobni liki (56), svetleče krogle (12), sveče na adventnem vencu (4), svetleče verige na velikih smrekah (snow fall) (12), nesvetleči okraski (400).

In kakšne so novosti letošnjega prazničnega Celja?

Dopolnitve je bilo deležno zvezdno nebo od Glavnega trga po Stanetovi do Lilekove ulice. Na Savinjskem nabrežju bo več lampijonov (80). Obiskovalci bodo letos na novo deležni video projekcije na Knežjem dvorcu. Prvič pa bodo zasvetile tudi zelene girlande z LED lučkami.

Stroški osvetlitve se gibljejo okrok 80 tisoč evrov

Stroški namestitve svetlobne krasitve bodo znašali približno 80 tisoč evrov, kar je primerljivo s stroški preteklih let.

Celje bo v času praznikov krasilo 29 smrek. Dve od teh bosta visoki kar 12 metrov in bosta postavljeni na Trgu celjskih knezov in Krekovem trgu. Tri smreke bodo visoke od 8 do 10 metrov in bodo postavljene v Pravljični deželi. Postavljenih bo tudi 24 manjših smrek višine od 2 do 3 metre, in sicer v Pravljični deželi, na Krekovem trgu, Savinovi ulici in Stanetovi ulici.

CESTNE ZAPORE V ČASU PRAZNIKOV:

Številni praznični dogodki so predvideni znotraj zaprtega območja starega mestnega jedra, tako, da zasedbe javne površine ne bodo v večji meri vplivale na vsakodnevno življenje občanov, dostavo v mestno jedro in ostali promet. Zaradi umestitve svetlobnega fotokotička in programskih vsebin v in pred Muzej novejše zgodovine Celje se predvideva delna zapora parkirišča pred muzejem.

Poudarke programa si oglejte TUKAJ.

velenje-polsi-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
156 queries in 2,381 seconds.