Pravljično Celje 2012: s prižigom luči na Miklavžev večer pričetek sklopa prireditev (video)


Že 12. leto zapored v središču Celja pripravljajo pestro, večinoma brezplačno prireditveno dogajanje na prostem. Dogajanje na Glavnem trgu bo v decembru popestrilo utrip središča mesta, organizator (Zavod Celeia Celje) obljublja bogato dogajanje, namenjeno raznolikim ciljnim javnostim.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Celjskem domu, ki so jo popestrile pravljične vile in Božiček, so sodelujoči pri projektu Pravljična dežela 2012 predstavili letošnji program, zanimivosti in novosti. Osrednji program Pravljičnega Celja 2012 je pripravil Zavod Celeia Celje (omogočila pa Mestna občina Celje), ki je tudi v letošnjem letu organizator Božično-novoletnega sejma, silvestrovanja na Trgu celjskih knezov in brezplačnih koncertov na Glavnem trgu. Na novinarski konferenci so sodelovali: mag. Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda Celeia Celje, Vladimira Skale – V.S. Styling, Pravljična dežela, Predstavnik Slovenskih železnic, Zvezda G. Novljan, Zelen’dol na Šmartinskem jezeru Celje in Natalija Črepinšek, vodja sektorja za izgradnjo in vzdrževanje komunalne in prometne infrastrukture ter promet in varstvo okolja na Mestni občini Celje.

V letošnjem letu je Zavod Celeia Celje v tednu pred pričetkom programa Pravljične dežele na Glavnem trgu prvič pripravil program brezplačnih ustvarjalnih delavnic in lutkovnih predstav za otroke. Prav tako bo v Likovnem salonu Celje organizirana prodajna razstava umetniških del z naslovom PARTea, ki jo bo spremljal dinamičen spremljevalni program.

Na novinarski konferenci so bile prisotne tudi pravljične vile

V letošnjem letu bodo osrednji dogodek – prižiganje pravljične razsvetljave v mestu na Miklavžev večer z dinamičnim družabnim programom: prihodom Miklavža s spremstvom, nastopom Mojce & Kaličopka ter simbolično obdaritvijo obiskovalcev – izvedli na Trgu celjskih knezov, pred Mestno občino Celje (sreda, 5. 12. 2012, ob 17:00). Praznično razsvetljavo bo slovesno prižgal Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Animirano prižiganje luči je tako tudi uradna uvertura v pestro prireditveno dogajanje v mestu, ki se bo zaključilo s silvestrovanjema za otroke v Pravljični deželi in za vse ljudi dobre volje na prostem, na Trgu celjskih knezov pred Mestno občino Celje.

Prve prireditve bodo lahko obiskovalci obiskali že na samem začetku meseca decembra, prireditveni vrhunci pa se bodo zgodili v drugi polovici decembra, natančneje od 14. 12. 2012 dalje, ko se bodo odprla vrata Pravljične dežele na Glavnem trgu in Božično–novoletnega sejma v centru mesta. Projekt se bo zaključil 31.12. 2010 s silvestrovanjem za otroke na Glavnem trgu in silvestrovanjem za odrasle na Trgu celjskih knezov, kjer se bodo lahko obiskovalci zabavali s skupaj s skupino Mambo kings in uživali v odlični gostinski ponudbi.

Tudi v letošnjem letu programska zasnova izhaja iz raznolike ponudbe prireditev, ki ponuja vsebine namenjene različnim javnostim. Velik poudarek je namenjen brezplačnim koncertom na Glavnem trgu ( 5 koncertov: 7. 12. ob 20.00 Muff / 14. 12. ob 20.00 Nude / 19. 12. ob 20.00 Eroika / 21. 12. ob 17.00 Mali pihalni orkester Glasbene šole Celje / 28. 12. ob 20.00 Nuša Derenda s skupino / 31. 12. ob 22.00 Silvestrovanje s skupino Mambo kings), ki prinašajo pestro glasbeno ponudbo ustvarjalcev, ki v prihajajo iz vseh koncev in krajev, seveda pa so med njimi tudi Celjani. Prav tako bo 25. 12. ob 18.00 organiziran romantičen pohod z baklami na Stari grad Celje, ki bo pospremljen s pevskim nastopom Pevskega društva upokojencev Celje.

Zaradi odličnih odzivov se tudi letos, drugo leto zapored, božično vzdušje seli v Pravljično vasico Zelen’dol, ki leži ob obali Šmartinskega jezera pri Celju (pri jezu). Vasica bo za obiskovalce odprta od 20. do 26. 12. 2012, med tednom od 14.00 do 18.00, razen 24.12. od 14.00-17.00, sobota, nedelja in prazniki pa od 11.00 do 18.30.

Božiček je obdaril tudi prisotne kolegice novinarke

V petek, 14. decembra, ob 17.00, bo v središču Celja veliko odprtje Pravljične dežele. Prisotni bodo: pravljične vile, snežaki, škrati in govori se, da se bo v Pravljični deželi oglasil Sam Božiček. Mimoidočim in obiskovalcem bodo polepšali praznična jutra in jih razveseljevali vsako popoldne. Osemnajst dni, osemnajst čarobnih doživetij, čisto vsak dan. Dogodkom pa se bodo tudi letos pridružili otroci iz cele Slovenije, saj bo v Celje pripeljalo kar devet Pravljičnih vlakov.

Tudi letošnja rdeča nit Božično–novoletnega sejma je pestra ponudba unikatnih izdelkov, ki predstavljajo odlično izbiro za nekoliko drugačno decembrsko obdaritev. Na stojnicah se bodo predstavljali ponudniki iz različnih delov Slovenije. Ponudniki bodo izbrani na podlagi Javnega poziva za sodelovanje na Božično-novoletnem sejmu v Celju. Na poziv se je odzvalo 30 ponudnikov, izbranih je bilo 24 ponudnikov, od tega je ena ponudba vezana na prehrano (snacki), ostalo je darilni program, tekstil in suho sadje.

V letošnjem letu se Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, organizatorja tradicionalnega silvestrovanja na prostem, zaradi varčevalnih ukrepov in ekološke osveščenosti odpovedujeta razkošnemu ognjemetu.

Projekt Pravljično Celje 2012 je omogočila Mestna občina Celje.

Skupinska fotografija sodelujočih in odgovornih pri projektu Pravljično Celje 2012.

Vabimo vas, da v spodnjih video posnetkih prisluhnete, kaj sta o Pravljičnem Celju 2012 povedali Vladimira Skale – V.S. Styling, Pravljična dežela, in Jerneja Kolar iz Zavoda Celeia Celje. Seveda bomo v Pravljičnem Celju prisotni tudi mi, zato vabljeni k prebiranju prispevkov in ogledu fotografij, ki jih bomo objavljali sproti. Dogodke in dogajanje v Pravljični deželi pa lahko tudi spremljate v našem koledarju dogodkov, ki se nahaja v desnem stolpcu.

v/t/f: eH