Pravljično Celje 2016 – program dogajanja (video)

23. 11. 2016 06:34
Organizatorji so predstavili program za Pravljično Celje 2016
Organizatorji so predstavili program za Pravljično Celje 2016

V Celju se bo s Prazničnim prižigom luči in koncertom  Kvarteta Akord in Vite Mavrič v nedeljo, 27. novembra ob 17.00, na Glavnem trgu tudi uradno pričel sklop prireditev Pravljičnega Celja 2016

Programska dinamika, ki se pričenja konec meseca novembra, bo počasi stopnjevala svoje prireditvene nagovore skozi ves december in dosegla vrhunec s kar dvema silvestrovanjema na prostem.

Osrednji program Pravljičnega Celja 2016 je, kot vsa leta do sedaj, pripravil Zavod Celeia Celje. Izhajajoč iz dobrih lanskoletnih odzivov obiskovalcev, se tudi letošnje dogajanje osredotoča na Krekov trg, Glavni trg in Trg pred Mestnim kinom Metropol, ki bodo oživeli že konec meseca novembra. Osrednji program, ki naslavlja prav vse strukture obiskovalcev, poleg že uveljavljene in med obiskovalci prepoznavne programske ponudbe v letošnjem letu ponuja vrsto zanimivih vsebin, s katerimi želijo ustvariti dodano vrednost obstoječe ponudbe.

Prve programske vsebine se bodo začele odvijati že konec meseca novembra, pred pričetkom Pravljične dežele, ki v letošnjo zgodbo vstopa z lani prvič predstavljenim konceptom poimenovanem V pričakovanju prihoda Pravljične dežele. Velik poudarek bo  namenjen t. i. mehkim vsebinam, saj ustvarjalci programa prav v najmlajših obiskovalcih prepoznavamo pomembno jedro prazničnega dogajanja.

Mehke vsebine se bodo, izhajajoč iz lanskoletne dobre izkušnje, odvijale na dveh lokacijah: na Glavnem trgu, ki je v očeh ljudi že vrsto let identificiran kot območje t. i. družinam prijaznih nagovorov in kamor letos prvič umeščajo tudi koncertno dogajanje ter na Trgu pred Mestnim kinom Metropol. Preostali del, t. i. večgeneracijski programski nagovor, so ponovno razpršili po celotnem območju mestnega središča. Tudi letos so dogodki za obiskovalce zvečine brezplačni

Tudi Božiček in pravljične vile so napovedali praznično dogajanje.
Tudi Božiček in pravljične vile so napovedali praznično dogajanje.

Miklavž prinaša pestro paleto dogajanja v Celje

V Celju bomo v tednu do 5. 12. pričakovali obisk Miklavža, ki nas bo s spremstvom obiskal v ponedeljek, 5. 12. 2016, ob 17.00 na Krekovem trgu.  V tednu od 27. 11. do 4. 12. 2016  se bo na temo prihajajočega Miklavževanja zvrstila tudi dva dni trajajoča animacija na prostem, ki jo bodo izvajali glumači  Tetra Cizamo in Čupakabre, ki bodo, preoblečeni v parklje, zavzeli ulice našega mesta.

Vladimira Skale - Pravljična dežela
Vladimira Skale – Pravljična dežela

V mesto 1. in 2. 12. ob 18.00 na Krekov trg prihaja tudi Ana Pravljična, ki prinaša zanimive ognjene

zgodbe. V četrtek, 1. 12. 2016 ob 18.00 se bodo s prekrasno ognjeno predstavo »Unga« predstavili člani Čupakabre, v petek, 2. 12. 2016 ob 18.00  bodo ognjene zgodbe dosegle vrhunec z ognjenim performansom  Anke Piromanke v izvedbi  odličnih performerk Sare Šabec, Maje Mikuletič, Eve Gorišek, Sanje Žgur, Tinkare Babič in Danijele Fabjančič.

V petek, 16. decembra ob 17.00 na široko odpira vrata Pravljična dežela s Pravljičnimi bitji, ki bo za obiskovalce odprta vsak dan od 10.00 do 12.00 in od 17.00 do 19.00 in kjer se bo  zadnji dan leta silvestrovalo že točno opoldne in  bo otroke zabavala Romana Kranjčan.

V Celju bomo letos silvestrovali z Rokom Ferengjo in njegovim Rok’n’ bandom. Rok in fantje obljubljajo, da bodo poskrbeli za nepozabno najdaljšo noč v letu.

Program Pravljičnega Celja se pričenja s prazničnim prižigom luči na Glavnem trgu

Celjani bomo prižgali praznično razsvetljavo na prvo adventno nedeljo, 27. novembra ob 17.00. V skladu s tradicijo bo luči prižgal župan MOC, gospod Bojan Šrot, dogodek pa bosta moderirala Janko in Diana iz Anteninega zajtrka prvakov. Prižig luči bo spremljal tudi koncert Orkestra Akord & Vite Mavrič. S Prazničnim prižigom luči se bo v Celju tudi uradno začel sklop prireditev pod skupnim nazivom Pravljično Celje 2016.

Vstopimo v praznični čas s pesmijo

Pravljično Celje bo prava poslastica za otroke.
Pravljično Celje bo prava poslastica za otroke.

Za čas  od 1. do 21. 12. so organizatorji v sodelovanju z JSKD Oi Celje ter ZKD ustvarili programski sklop poimenovan »Vstopimo v praznični čas s pesmijo«, ki prinaša nastope celjskih ljubiteljskih pevskih sestavov. Programski sklopi prinašajo izbor iz bogate zakladnice božičnih pesmi, ki jih bodo zbori izvajali v središču mesta na zvezdi in s obogatili dinamiko prazničnega sejma.

Novost pri tem predstavlja Čas je za mlade – muzika nekoliko drugače, programski sklop, ki vključuje nastope mladih glasbenih zasedb, ki delujejo v okviru srednjih ter osnovnih šol in se bodo obiskovalcem predstavljale v središču mesta, na t. i. »Zvezdi« večinoma v dopoldanskem času. Gre za nastope: Gimnazije Celje – Center (14. 12. ob 12.00), Gimnazije Lava Celje (15. 12. ob 18.00), Waldorfske šole Savinja (9. 12. ob 11.30), Srednje zdravstvene šole Celje (7. 12. ob 12.00) ter Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje (21. 12. ob 12.00).

Tudi letos Pričakovanje odprtja Pravljične dežele, ki mu bo sledilo veliko odprtje naj dežele za otroke – Pravljične dežele

Čaka nas 23 dni pravljičnega dogajanja.
Čaka nas 23 dni pravljičnega dogajanja.

Čas od 9. do 15. 12. je snovalka dogajanja v Pravljični deželi, Vladimira Skale, poimenovala »V pričakovanju odprtja Pravljične dežele na Glavnem trgu«. V času od 9. do 15. 12. 2016 se bodo na Glavnem trgu odvijala Pravljična pričakovanja in skrivnosti s katerimi se bodo otroci počasi privajali na odprtje Pravljične dežele. V omenjenem terminu se bodo v dopoldanskih urah od 10.00 do 12.00 otroci lahko udeleževali jutranjih pravljičnih vodenj v družbi Palčic, ki jih bosta popeljali  na očarljivo in nepozabno pravljično popotovanje, ki se bo vilo od Krekovega trga, preko pravljične Zvezde, do Otroškega muzeja Hermanov brlog in naprej do Pokrajinskega muzeja Celje ter s sprehodom po Gosposki ulici doseglo vrhunec na Glavnem trgu, kjer se bodo dogajanju pridružili tudi številni pravljični junaki. Popoldanski del dogajanja, od 17.00 do 19.00 bo namenjen Pravljičnim pričakovanjem. Popoldne bo v goste, iz daljne Laponske v Celje prvič prišla gospa  Božičkova. Prišle bodo Bele vile, sledilo bo rajanje s palčicami in Pravljično vilo Pravljične dežele vse  do 19. ure.

Veliko odprtje Pravljične dežele bo v petek, 16. 12. 2016 ob 17.00. Posebna gostja dogodka: Sanja Poljšak Pesan. Pravljična dežela bo odprta vse dni do 31. 12. 2015,  ko se bo, točno ob 12.00, začelo veliko silvestrovanje za otroke v družbi z Romano Kranjčan. Dežela bo zaprla svoja vrata 31. 12. 2016 ob 13.00. V Celje bo, ob pomoči Slovenskih železnic, letos pripeljalo kar 16 pravljičnih vlakov.  

Otroci bodo še posebej uživali v MINI ZOO-ju Slovenske Konjice pred Mestnim kinom Metropol, ki bodo živahnemu dogajanju pridodale še poseben čar. Hkrati bo v mesto vključen tudi Pravljični vlakec in vrtiljak, zgodbo pravljičnih doživetij pa bodo popestrili tudi Pravljični konjički in kočija.  

Prižige adventnih luči bodo spremljali kvalitetni koncerti

Tudi letos bo mesto krasil adventni venec, ki je nastal pod spretnimi prsti dijakov in profesorjev Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Vsako adventno nedeljo bo na njem zagorela svečka, prižig pa bo pospremil tudi koncertni dogodek. Nastopili bodo: Collegium Vocale p. v. Bernarde Preložnik Kink (4. 12. ),  Šaleški študentski oktet (11. 12.) ter  In Spiritu (18. 12.).

V Celju nadaljujemo s priljubljenimi brezplačnimi koncerti na Krekovem trgu

Letos prihajajo v goste naslednji glasbeni ustvarjalci:

 • 9. 12. ob 20.00 KINGSTON
 • 16. 12. ob 12.00 MANCA ŠPIK & KVATROPIRCI
 • 25. 12. ob 21.00 THE MOONLIGHTING ORCHESTRA
 • 26. 12. ob 20.00 ELEMENTAL
 • 29. 12. ob 20.00 HELP! A BEATLES TRIBUTE
 • 30. 12. ob 20.00 HAPPY OL’McWEASEL

Letos prvič tudi brezplačni koncerti na Glavnem trgu

 • 3. 12. ob 20.00 RADIO JAM BAND
 • 6. 12. ob 17.00 MALI PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE CELJE
 • 10. 12. ob 20.00 TRIJE MUŠKETIRJI IN ONA
 • 15. 12. ob 20.00 POPGARAŽ
 • 17. 12. ob 20.00 CHEEK TO CHEEK
 • 22. 12. ob 20.00 TOSCABEAT
 • 24. 12.  ob 22.00 CELJSKI DIXIELAND

Pestro dogajanje v Muzeju novejše zgodovine Celje in Umetniški četrti

Tonček Kregar vabi v Muzej novejše zgodovine na Pravljični balkon
Tonček Kregar vabi v Muzej novejše zgodovine na Pravljični balkon

Pravljično Celje 2016 bo obogatil tudi Muzej novejše zgodovine Celje, kjer bodo na Pravljičnem balkonu potekali koncertni nastopi glasbenikov Glasbene šole Celje. Občinstvo bo lahko uživalo v glasbi članov Tolkalne skupine, ki deluje pod mentorstvom Damirja Korošca ter Pihalnega kvinteta, ki ga vodi Lovro Žgajner. Na Glavnem trgu se bo v torek, 6. 12. ob 17.00 občinstvu predstavil tudi Mali pihalni orkester, ki deluje pod vodstvom dirigentke Nataše Aškerc.

Celje je mesto, ki se ponaša z močno umetniško sceno, rezidenčnim programom za umetnike in umetniško četrtjo, ki se bo v letošnjem decembru javnosti ponovno predstavila s posebnim programom poimenovanim Dnevi Umetniški četrti 4# = obDARovanje.

Vso dogajanje lahko sproti spremljate v našem koledarčku dogodkov, hkrati pa vas bomo v prazničnem času razvajali z reportažami, v katerih bomo ovekovečili Pravljično Celje 2016.

Ključna novost je, da lahko tako posamezniki kot organizatorji  fotografije z dogodkov, ki jih obiščemo, v naših galerijah izberete in naročite za spomin in osebni ali društveni arhiv!

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
138 queries in 0,911 seconds.