Praznik Mestne občine Celje v znamenju tradicionalne slovesnosti s podelitvijo mestnih priznanj (foto)

12. 04. 2022 06:00

Mestna občina Celje je leta 1991 za svoj praznik določila 11. april. Gre za dan, ko je leta 1451 Friderik II. takrat trški naselbini podelil mestne pravice. Praznik Mestne občine Celje se vsako leto obeleži s slavnostno prireditvijo, skupaj z občinskimi nagrajenci, ki  so na različne načine zaznamovali življenja vseh Celjank in Celjanov. Sedanjosti, preteklosti in prihodnosti.

V Narodnem domu v Celju je na praznik Mestne občine Celje potekala tradicionalna slavnostna prireditev s podelitvijo občinskih priznanj.

Na samem začetku je vse zbrane nagovoril župan MOC Bojan Šrot. »Danes je naš praznik. Vesel sem, da danes lahko praznujemo in nadaljujemo s tradicijo. Za nami je odlično leto, v mestni občini Celje dobro delamo, skrbimo za vrtce, šole… Dobro skrbimo tudi za izgled in zeleni sistem mesta. Letos v mestu Celje sledi še veliko dogodkov, prireditev, ki bodo popestrile dogajanje v mestu.« Župan je svoj nagovor zbranim v Narodnem domu zaključil z besedami, »Nihče ne sprejema zgolj dobrih odločitev, a le dober človek se zna tudi iz slabih odločitev nekaj naučiti.«

Devet dobitnikov celjskih grbov ter trije častni meščani

Sledila je podelitev priznanj in nagrad kar 12 nagrajencem, med posameznimi sklopi podeljevanj pa smo lahko prisluhnili več glasbenim predahom.

Prvi sklop je zajemal podelitev kristalnih celjskih grbov, katera sta prejeli:

 • Iva Đekić Tajnšek: Za odličnost v celotnem študijskem obdobju na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, za uspehe na različnih področjih in kot spodbudo za nadaljnje delo.
 • Tjaša Žohar: Za odličnost v celotnem študijskem obdobju na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, za uspehe na različnih področjih in kot spodbudo za nadaljnje delo

Sledil je sklop kjer so podelili bronaste in srebrne celjske grbe.

Bronasti celjski grb Mestne občine Celje so prejeli:

 • Zvone Dežnak: Za prispevek pri razvoju celjske tekstilne industrije in inovativne rešitve pri oblikovanju športnih oblačil in pripomočkov za vrhunske športnike.
 • Tatjana Dremelj: Za umetniško delo in uspehe na področju slovenske popularne glasbe.
 • Helena Novak: Za uspešno podjetniško pot ter prodorno, napredno, kreativno in ustvarjalno delo na področju floristike.

Srebrni celjski grb Mestne občine Celje so prejeli:

 • Antika, d. o. o.: Za vodenje in dvig prve celjske zasebne knjigarne v kulturni prostor, stičišče ljubiteljev knjig, branja in bralne kulture.

Kot zadnji sklop podeljevanj celjskih grbov, so bili zlati grbi, katere so prejeli:

 • Igor Dosedla: Za dolgoletno uspešno vodenje šole, za izboljšave in spremembe na področju srednješolskega, višješolskega izobraževanja ter izobraževanja odraslih in prispevek k razvoju kakovostnega izobraževanja v Celju.
 • Bojana Mazil Šolinc: Za uspešno vodenje Doma ob Savinji Celje ter za prispevek na področju razvoja socialnega varstva starejših s storitvami in programi, ki omogočajo kvalitetnejše bivanje in življenje starostnikov ter njihovih svojcev.
 • Pokrajinski muzej Celje: Za 140 let uspešnega delovanja, ohranjanje kulturne in materialne dediščine ter
  popularizacijo zgodovinske dediščine v Celju in širši regiji.

Vrhunec večera je bila podelitev nazivov častni meščan, kar je tudi najvišje priznanje Mestne občine Celje. Letos so ta laskavi naziv prejeli kar trije Celjani. 

Prestižni naziv je pripadel:

Janku Turnšku, za poslovno uspešnost, pomemben prispevek k razvoju celjskega gospodarstva, dolgoletno nesebično delo na področju gasilstva ter vključenost v širše družbeno okolje. Povedal je, da je ob prejemu priznanja ganjen in hvaležen. »Človek ne more doseči veliko, če v lastnem okolju nima podpore. Podpora mi je bila dana z več strani in za to sem hvaležen. Priznanje je namenjeno vsem, ki so mi pomagali, moji družini in mojim sodelavcem.«

Jožetu Volfandu za dolgoletno uspešno delovanje na področju novinarstva, založništva in kulturnih prireditev ter izjemen prispevek k prepoznavnosti in ugledu mesta Celja doma in v tujini. Med drugim je dejal, da bo na straneh gospodarske in kulturne zgodbe mesta zapisanih veliko imen Celjank in Celjanov, ki so soustvarjali mesto. Svojo zahvalo je zaključil z besedami: »Mesto, ki v svojem grbu nosi zvezde, mora vedno stopati po poti do zvezd.«

Milanu Zupančiču za uspešno delo v gospodarstvu, za neizbrisno sled in pomoč pri vzpostavitvi temeljev razvoja zlate dobe celjskega rokometa ter velik prispevek k ugledu in prepoznavnosti Celja doma in v tujini. Povedal, da je bil nekoliko presenečen nad izkazano častjo, saj ni rojen Celjan, je pa dve tretjini življenja preživel v Celju. »Delal sem v dveh uspešnih podjetjih, še posebej sem tu rad živel zaradi športa. Pod patronatom našega kluba (RK Celje Pivovarna Laško, op. a.) vadi 450 mladih, ni bojazni, da rokomet v Celju ne bi imel prihodnosti.«

Vsak posameznik lahko stori nekaj za boljši danes in jutri. Zgledujmo se po nagrajencih in delajmo dobra dela.

Kulturni del prireditve so oblikovali Komorni dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center pod umetniškim vodstvom Davida Preložnika, glasbenik Uroš Perić, plesalka Gea Erjavec in glasbena skupina LPS, ki bo Slovenijo zastopala na izboru za pesem Evrovizije, ter moderator, novinar Luka Žerjav. Prireditev je režiral celjski pesnik in snovalec prireditev Kristian Koželj.

Nekaj utrinkov s prireditve si lahko ogledate v naši galeriji:

L.K.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
211 queries in 6,723 seconds.