Praznovanje velike noči v celjski stolni cerkvi: slovesna vstajenjska maša (video)

16. 04. 2017 12:26

Danes, na osrednji in najpomembnejši krščanski praznik, veliko noč, so vse od zgodnjih jutranjih ur po vsej državi potekale vstajenjske procesije. Teh so se udeležili številni verniki, s čimer so počastili spomin na dogodek vstajenja Jezusa Kristusa. Po vstajenjski procesiji in sveti maši so se družine tradicionalno zbrale pri velikonočnem zajtrku.

Velikonočna procesija z mašo simbol veselja zmage življenja nad smrtjo

V celjski stolni cerkvi je slovesno mašo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek z zborom duhovnikov. Vstajenjski dogodek so po vstajenjski procesiji na slovesen način, s trobento, godali in orglami, nadgradili stolni pevci in glasbeniki.

Lipovšek: prenovljeni in poživljeni nadaljujmo svoje poslanstvo

V pridigi, ki ji lahko v celoti prisluhnete spodaj, je škof Lipovšek med drugim izpostavil, da je naloga vernika, da poživljen in prenovljen po velikonočnih skrivnostih nadaljuje svoje poslanstvo, tako v družini kot v družbi in Cerkvi. Opozoril je na pomembnost oznanila velikonočnega praznika, kar pripomore k zgladitvi nesoglasij med dobrim in zlim, grehom in krepostjo, med lučjo in temo.

vstajenjska_masa_stolnica_celje_2

Tradicionalno se je škof zahvalil vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli k slovesnosti ob najslovesnejšem dogodku Cerkve, obenem pa spomnil, da ravno na današnji dan svoj 90. rojstni dan praznuje zaslužni papež Benedikt XV. ter se mu zahvalil za njegovo “orjaško duhovno-teološko delo“.

Kakor vsako leto se je tudi letos spomnil na brate evangeličane in tudi pravoslavce, ki letos skupaj z nami obhajajo veliko noč. Pravoslavni verniki so veliko noč pričakali z velikonočnim bedenjem, ki so ga začeli opolnoči.

Vabljeni, da prisluhnete pridigi celjskega škofa Stanislava Lipovška:

 

boksarski-zavec-polsi

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,932 seconds.