Prebivalci Pečovnika pri Celju grozijo z blokado vojaškega strelišča!


Med ljudmi je zavrelo! Na strelišču pet dni na teden vadijo celjski vojaki. Vsak strel, ki ga izstrelijo, naj bi odmeval nekaj sto metrov. Hrup je menda neznosen, vojska pa se za pritožbe ne zmeni kaj dosti…

Odpravili smo se na teren. Naša prva sogovornica (podatke hranimo v uredništvu) v naselju živi že od rojstva in trdi, da je strelivo danes neprimerno glasnejše, kot je bilo nekoč. Tako zelo, da se je v času vaj nemogoče pogovarjati na ulici. Še več, streli se slišijo tudi v hiše in otroci popoldne težko zatisnejo oko.

Tudi druga občanka, ki nam je odprla vrata, je ogorčena. Kot je povedala, naj bi bili vojaki do okoliških prebivalcev povrhu vsega še nesramni. Kadar vprašajo, kdaj bodo strelišče vendarle prestavili, naj bi jim celo zabrusili, zakaj so sploh kupili hiše na tem območju, ko pa so vedeli, da je že od leta 1927 v bližini strelišče.

Spomnimo, okoličani Pečovnika se že več kot 8 let trudijo, da bi vojska tukajšnje vadbišče ukinila. Prvi sestanek so imeli leta 2004 in takrat so zbrali več kot 200 podpisov za ukinitev strelišča. Potem so se z občino, policijo in vojsko pogovarjali leta 2006 in namesto, da bi strelišče začeli pospravljati, so leta 2008 objekte obnovili. Prebivalci konkretnih pojasnil v zvezi s tem niso dobili nikoli, pa čeprav se je njihovim pobudam pridružila tudi Mestna občina Celje z županom Bojanom Šrotom na čelu.

Za pojasnila smo se tudi mi obrnili na Slovensko vojsko. Tiskovni predstavnik Simon Korez je za Celje.info pojasnil, da vojska načrtuje preselitev vseh dejavnosti iz strelišča Pečovnik na strelišče Apače pri Kidričevem. Toda najprej mora Občina Kidričevo pripraviti in sprejeti Občinski prostorski načrt, veliko pa je odvisno tudi od proračuna vojske, ki je bil sicer že večkrat rebalansiran.

Korez nam je na vprašanje o hrupu zatrdil, da vojaške vaje potekajo skladno s predpisi in nikoli med vikendi ali prazniki. A prebivalci so odločni. Streljanje je tudi druge dni neznosno in zagotovo ne sodi v stanovanjsko sosesko.

V prihodnjih tednih naj bi se dokončno dogovorili, kako bodo ukrepali. Naši sogovornici sta nam razkrili, da nameravajo organizirati protestni shod in zavzeti strelišče, še preden se bodo na vaje pripeljali vojaki ter tako dokazati, da mislijo resno. Neuradno naj bi jih pri tem podprl tudi župan Šrot.

O tem, kako se bodo prebivalci naselja Pečovnik lotili priprav na blokado dovoza do vadišča vojske, bomo v naslednjih tednih spremljali tudi na Celje.info.

tekst in foto: Špela Kumer