Predavanje dr. Bojan Himmelreich: Celje med prvo svetovno vojno (video)


predavanje_dr_himmelreich_1V sredo, 12. novembra, je v Zgodovinskem arhivu Celje potekalo predavanje na temo življenja v Celju med prvo svetovno vojno. Predavanja, ki ga je vodil dr. Bojan Himmelreich, se je udeležilo lepo število slušateljev. Seveda pa so številni gostje pred tem bili prisotni na javnem vodstvu po razstavi “Srčni pozdrav iz bojniga polja; Prva svetovna vojna in njeni odmevi na Celjskem”, v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Ob stoletnici izbruha prve svetovne vojne se vsesplošnemu obeleževanju spomina nanjo pridružujejo tudi v Celju. Sodelavci Muzeja novejše zgodovine Celje in Zgodovinskega arhiva Celje so v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije ter nekaterimi drugimi institucijami in zasebnimi zbiralci že konec septembra v prostorih Muzeja novejše zgodovine Celje odprli razstavo na to temo.

V Zgodovinskem arhivu Celje pa je minulo sredo potekalo še predavanje, s katerim je dr. Himmelreich obiskovalcem očrtal Celje med prvo svetovno vojno. Slednja se je zavlekla na dolga štiri leta in vplivala na življenje civilistov stotine kilometrov stran od frontnih črt; tudi v Celju in okolici. Po besedah dr. Himmelreicha, ki ga je uvodoma predstavil direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj, se je začetek vojne v Celju poznal najprej po možici nabornikov, ki so jih namestili v javne ustanove, prepoved uporabe slovenskih zastav, prepoved delovanja Sokola in simpatiziranja s Srbijo in srbskim narodom.

Predavanju dr. Himmelreicha so obiskovalci z zanimanjem prisluhnili.
Predavanju dr. Himmelreicha so obiskovalci z zanimanjem prisluhnili.

Na drugi strani so s propagando skušale združiti prebivalstvo ter ga v času, ko se je vojna zavlekla, motivirati za varčevanje, za zbiranje surovin ali za pomoč vojakom in sodržavljanom, prizadetim zaradi vojne. Motivacija prebivalstva pa je bila ob prihajajočih, z vojno povezanih težavah, čedalje bolj potrebna. Če zanemarimo cenzuro pošte ali prekinjeno nabavo tujega časopisja, moramo omeniti motnje v prometu, potrebna dovoljenja za potovanja po notranjosti države, prepovedi lova, splavarjenja, uživanja alkohola, motnje v šolskem pouku…” je med drugim na to temo napisal dr. Himmelreich.

Je pa začetek vojne tudi v Celju spremljala silovita propaganda. Prebivalstvo je posledično prizadelo varčevanje, zbirali so tudi surovine za orožje. Prebivalstvo je pestilo pomanjkanje osnovnih življenjskih artiklov – od prehranskih artiklov, oblačil in obutve, kuriva, plina in elektrike do higienskih pripomočkov.

Dr. Himmelreich je med drugim povedal, da so ljudje četa 1916 začeli stradati. Oblasti so preskrbo izvajale z zajemom pridelkov pri kmetih in njihovim razdeljevanjem s pomočjo nakaznic. Uredbam glede porabe živil, moke in kruha, ki so jih uvedli že aprila 1915, so 1916 sledile še druge glede ostalih prehranskih artiklov (sladkorja, mesa, maščob, krompirja in kave), oblačil, tobaka in mila.

predavanje_dr_himmelreich_3

Vojna je globoko zarezala tudi v gospodarstvo – poslovanje gospodarskih objektov na Celjskem. Zaradi pomanjkanja moške delovne sile, so na njihovo mesto stopile ženske (npr. v tovarni posode Westen). Prekinjeni so bili ustaljeni gospodarski tokovi in zato so Celjani živeli tudi na mrzlem in v temi, saj je celjski plinarni primanjkovalo premoga za proizvodnjo plina.

Predavanje, del sklopa, ki spremlja razstavo “Srčni pozdrav iz bojniga polja: prva vojna in njen odmev na Celjskem” smo tudi tokrat v celoti posneli in mu lahko prisluhnete v spodnjem (drugem) video posnetku. V prvem lahko prisluhnete izbranim insertom predavanja dr. Bojana Himmelreicha.

v/t/f: eH

S CELJE.INFO NA NEDELJSKO FINALE SVETOVNEGA POKALA V PRESKAKOVANJU OVIR S KONJI 50% CENEJE

Na našem portalu z ugodnimi ponudbami Polovička.si pa ponujamo 30 pol cenejših vstopnic za finalni-nedeljski dana FEI World Cup 2014 v CKŠ Celje.

Pol cenejše vstopnice naročite tukaj:

polsi-cks2014-klik