Predsednik Borut Pahor ob dnevu Evrope obiskal Celje (foto)

09. 05. 2022 16:36

Ob današnjem dnevu Evrope je Celje obiskal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Udeležil se je zaključne prireditve projekta Evropska vas, na kateri je nagovoril sodelujoče otroke.

V Celju se je danes s slovesno prireditvijo zaključil letošnji projekt Evropska vas, ki ga je letos koordinirala III. osnovna šola Celje, v njem pa so sodelovali vrtci, šole in zavodi iz širše celjske regije. Dogodek, ki je edinstven v Sloveniji, je bil na Glavnem trgu v Celju, z obiskom pa ga je počastil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

»Danes sta dva praznika. Praznik zmage – praznik svobode in praznik Evrope – praznik vaše slavne prihodnosti. Želim, da praznujemo vzneseno in polni upanja, da nam praznika prinašata mir, varnost in blaginjo,« je v nagovoru mladim dejal predsednik republike in jim zaželel, da bi te danosti izkoristili za razvijanje talentov in izpolnitev sanj. Poudaril je, da sta praznika zelo povezana: na dan zmage je bilo poraženo zlo, na pogorišču trpljenja in solz pa so se pametni, moderni in pogumni Evropejci vprašali, kako oblikovati prihodnost, da bo mirna in brez vojn – prostor, v katerem bo mogoča skupna, visoka blaginja. »Tako so se odločili, da vzpostavijo skupnost, široko domovino Evropo, katere del smo danes tudi Slovenci,« je dejal predsednik Pahor. Dodal je, da evropska ideja združuje, povezuje in gradi na vsem, kar nam je skupnega, zato že 80 let vlada mir in zato je zelo pomembno, da Evropska unija obstane, saj nam daje možnost, da kot Slovenci v evropski domovini živimo srečno, varno in hkrati ambiciozno. Predsednik republike je nagovor sklenil z željo, da bi oba praznika praznovali veselo in vzneseno, a z mislijo na ukrajinske prijatelje, da bi tudi oni dočakali dan zmage in se enkrat priključili tej čudoviti evropski ideji. »Praznujte dva praznika, oba sta naša, pri obeh smo imeli nekaj zraven, bodimo ponosni Slovenci in ponosni Evropejci,« je dejal predsednik.

Evropska vas živi le še v Savinjski regiji

Projekt Evropska vas, ki se je do danes s podporo MO Celje obdržal le še v Savinjski regiji, je namenjen vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem in srednješolcem. Učenci in učitelji iz različnih sodelujočih vrtcev in šol na inovativen način spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in jih ob obeležitvi dneva Evrope predstavijo na osrednji kulturni prireditvi na Glavnem trgu v Celju. »Mestna občina Celje z veseljem podpira ta čudovit projekt, ki nas povezuje,« so na Mestni občini Celje ponosni, da vztrajajo pri podpori projektu.

Cilj in namen projekta Evropska vas, ki poteka že 17. leto, je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete. Projekt je namenjen osnovnošolcem, ki z njim na inovativen način spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in tako obeležijo dan Evrope.

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je ta predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije. Danes je tudi dan zmage, ko obeležujemo 77. obletnico zavezniške zmage v Evropi med drugo svetovno vojno.

vir foto: Predsednik Republike Slovenije in MOC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 0,917 seconds.