Predsednik Pahor v Celju odprl razstavo posvečeno osamosvojitvi in sodeloval na nacionalni konferenci mladinskega dialoga (foto, video)


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v petek mudil na obisku v Celju, kjer je odprl razstavo Tri zvezde treh desetletij – Celje 1991, nakar se je v Celjskem mladinskem centru udeležil še nacionalne konference mladinskega dialoga projekta Mladokracija – dialog mladih.

Pred 30 leti je naša država stopila na pot samostojnosti in neodvisnosti. Uresničitev ideje o lastni državi in proces osamosvojitve sta bila prepletena s številnimi izzivi. Potek in razvoj dogodkov, ki so privedli do prelomnega obdobja pred tremi desetletji, so Mestna občina Celje v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje in Gimnazije Celje – Center predstavili na razstavi Tri zvezde treh desetletij – Celje 1991. Razstavo, ki bo na Trgu celjskih knezov na ogled še ves mesec, je slavnostno odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.  

Razstava je tudi rezultat sodelovanja z mladimi in še en lep prikaz vpetosti celjskih srednjih šol v družbeno in kulturno dogajanje v mestni občini. Kot je dejal župan Bojan Šrot, so na sodelovanje s srednjimi in tudi osnovnimi šolami v naši lokalni skupnosti še posebej ponosni.

»Slovenci praznujemo 30 let samostojnosti. V Celju smo na  ta praznik še nekoliko bolj ponosni, saj so naše tri zvezde, simbol celjskih grofov, našle svoje mesto tudi v slovenski zastavi in slovenskem grbu.  Mnogi se spominjamo, koliko upanja je bilo pred 30 leti v vseh nas in kako smo se znali povezati. Prepričan sem, da smo lahko danes zelo zadovoljni s potjo, ki smo jo v tem obdobju prehodili. Slovenija je namreč naredila ogromen razvojni korak. Tudi Celje je danes v primerjavi z obdobjem pred tremi desetletji skoraj neprepoznavno. V našem mestu se je z vstopom v Evropsko unijo začel močan razvojni ciklus. Uredili smo celo vrsto problemov in lahko se pohvalimo s marsičem, česar nimajo niti veliki. Danes nas pogosto prepričujejo, da smo vsi Slovenci med sabo sprti. Po mojem mnenju nismo sprti, imamo pa različne poglede na to, kako bomo reševali  skupne probleme … Zelo sem vesel, da smo v Sloveniji nehali govoriti, kako bomo postali druga Švica. Veliko lepše in boljše je, če smo enkratna in edinstvena Slovenija. Živimo res na čudovitem koncu sveta, za kar smo lahko hvaležni. Bodimo ponosni na svojo domovino in 30 let samostojnosti, ki smo jih prehodili«, je na otvoritvi razstave dejal župan Bojan Šrot.

Tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je poudaril, da moramo biti ponosni na vse, kar smo skupaj dosegli. Vse Slovenke in Slovence, državljanke in državljane je ob tej priložnosti nagovoril, da na državni praznik dan državnosti za hip opustimo vse razlike med nami, ki so popolnoma legitimne in so v demokratični družbi celo nujne za razvoj, a si moramo ob tem na ta praznični večer pripadati in se zavedati, da smo Slovenci vse velike stvari dosegli zato, ker smo delali skupaj.

»To je tudi sporočilo mladim ljudem za naslednjih 30 let. Če bomo delali skupaj, bomo dosegli skoraj nemogoče. V deželi, ki je tako rekoč narejena za trajnostni razvoj, lahko mladim, ki se bolj kot s preteklostjo ukvarjajo s svojo prihodnostjo, povemo, da obstajajo vse možnosti, da bodo v miru, varnosti in v blaginji po svoji meri in svoji presoji razvijali vse svoje talente«, je dejal predsednik Pahor.

Na otvoritvi razstave so v kulturnem programu sodelovali Komorna zasedba Dekliškega pevskega zbora GCC pod vodstvom Davida Preložnika, akustična zasedba skupine The Šlagers z GCC pod vodstvom Saša Šonca ter solistke Hajdi Sevčnikar, Klara Tiselj, Tina Pučnik in Ana Rošer s priredbo popevk Zelena dežela in Svobodno sonce.

S to razstavo, katere avtorica je kustosinja Muzeja novejše zgodovine Celje Darja Jan, se v Celju nadaljuje praznovanje 30-letnice samostojnosti Slovenije. Tudi prihodnji teden bo tako Celje praznovalo z osrednjo prireditvijo na Glavnem trgu, ko bo slavnostni govornik prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Predsednik nato še gost v Celjskem mladinskem centru

Predsednik Borut Pahor je bil nato tudi gost Celjskega mladinskega centra, ki je gostil nacionalno konferenco mladinskega dialoga projekta Mladokracija, ki jo je organizirala Mreža MaMa je v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije.

Dogodka se je udeležilo 50 mladih, ki so predsedniku predstavili predloge, ukrepe in ideje iz vsakdanjega življenja, ki se navezujejo na njihov položaj v družbi. V enournem dialogu so se mladi dotaknili različnih tem, kot so duševno zdravje med epidemijo, varnost, finančne stiske mladih, o prihodnosti mladih ter o ekologiji in trajnostnem razvoju . Predsednik RS Borut Pahor je mladim prisluhnil ter skušal čimbolj celovito odgovoriti na vsa njihova vprašanja.

Projekt mladinskega dialoga se osredotoča na dialog med mladimi in odločevalci. Ker leto 2021 zaznamuje predsedovanje Slovenije Svetu EU, je projekt namenjen vključevanju in odzivu mladih na teme predsedovanja na področju mladine. Tekom projekta so sledili temi »Vključevanje mladih v različne državljanske  prostore« in 8. ciklu evropskega mladinskega dialoga »You(th) for Europe, Europe for You(th), Space for Democracy and Participation«, ki je tudi osrednja tema slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Foto: Edi Einspieler in MOC (fotografije mladinskega dialoga)