Predstavitve najvplivnejših KiO 2014: od 21. do 30. mesta


vplivni-kio-2015-21-30Na “sestrskem” portalu Kozjansko.info nadaljujemo s predstavitvami aktivnosti 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja v letu 2014. Tokrat pozornost namenjamo vplivnežem uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Tudi tretja jakostna skupina združuje pisano druščino poklicev in profesij, od legendarne gledališke igralke do novinarja, ki je postal obraz tedna Vala 202, nove šefice kabineta Evropske komisarke ter uglednega ravnatelja, kateremu je uvrstitev na lestvico zagotovila šele izvolitev za župana.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2013. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2014)
21 -1Štefka Drolc Začetek lanskega leta je bil v znamenju 90. obletnice velikanke slovenskega filma in odrov, ki jo je praznovala decembra 2013. S projekcijo filmov, v katerih je nastopila, se ji je januarja poklonila Slovenska kinoteka.V začetku leta je dobila nagrado bert Društva slovenskih režiserjev za življenjsko delo. Poslušalci Vala 202 so jo takrat izbrali tudi za ime tedna. Lanska uvrstitev (20. mesto)
22  +3Martin Mikolič Župan občine Rogatec še vedno ostaja predsednik kluba županov in svetnikov NSi, na minulem kongresu pa je bil izvoljev v izvršilni odbor te stranke. Lanskoletne lokalne volitve je gladko dobil, saj ni imel protikandidata.Leto 2014 Mikolič ocenjuje kot izredno dobro, realizirali so številne projekte, najbolj izstopa nedavno ponovno odprtje železniške povezave Rogatec – Đurmanec, o čemer smo obsežno poročali na našem portalu.Ponosen je na skupni projekt vodooskrbe petih občin, na pol milijona nepovratnih sredstev za dokončanje vzhodnega in zahodnega dela dvorca Strmol, kjer bodo predvidoma v letu 2015 uredili t.i. obrtni center, kjer se bodo odvijale številne dejavnosti domače obrti.

Sicer pa je Mikolič napovedal, da v letu 2015 (tudi zaradi težkega finančnega stanja države) ne pričakujejo kakšnih večjih investicij v občini Rogatec, bodo pa zato veliko bolj pozorni na evropske razpise. Kljub vsemu pa zagotavlja, da se bodo trudili tudi v prihodnje delati v dobrobit vseh občank in občanov in s tem zviševati kvaliteto življenja v tej občini. Lanska uvrstitev (25.)

23   novinecVasja Jagervasja-jager 34-letni Šmarčan sodi med najbolj cenjene raziskovalne novinarje v slovenskem medijskem prostoru. Kot novinar časnika Večer se je podpisal pod nekatere odmevne zgodbe. Med drugim je preiskoval sporne kredite NKBM na Hrvaškem, prvi poročal o nepravilnostih t.i. Pomurskega zakona, ki so odnesle državnega sekretarja v Pahorjevi vladi Andreja Horvata.Odkril je tudi, da je magisterij (zdaj že bivšega) poslanca Boruta Ambrožiča plagiat.Pred službo na Večeru je sodeloval tudi s komercialno televizijo Pop TV in bil del prvotne ekipe odmevne oddaje Trenja.

Jager, ki ga je Društvo novinarjev Slovenije nagradilo z nagrado za najboljšega debitanta leta 2007, je lani opozoril nase z izjemno odmevno kolumno, v kateri je opisal, kako je kandidral za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Po njej so se zvrstili televizijski nastopi v Tarči, Studio City in še kje, poslušalci Vala 202 pa so ga razglasili za osebnost tedna.

V prostem času je Vasja navdušen košarkar in odličen ljubiteljski poznavalec ameriške NBA lige.

24 – 1prof. dr. Jože Krašovec V prvi vrsti zelo priljubljen profesor študentov teologije, štirikratni doktor znanosti, duhovnik, teolog, biblicist, prevajalec, filozof in univerzitetni profesor, leta 1996 prejemnik državnega odlikovanja častnega znaka svobode Republike Slovenije, tri leta kasneje pa še dobitnik priznanja ambasador Republike Slovenije v znanosti.Poleg omenjenega je tudi stalni član SAZU16.oktobra 2014 je sodeloval pri predstavitvi novega prevoda Peteroknižja, ki izhaja iz francoske Jeruzalemske Biblije (La Bible de Jérusalem). Gre za najbolj priznan in vplivni katoliški prevod Svetega pisma v obdobju po drugi svetovni vojni. Prevod svetopisemskih besedil je pripravljen dosledno po hebrejskem, aramejskem in grškem izvirniku.

Komentiran prevod drugega dela Stare zaveze z naslovom Sveto pismo: Peteroknjižje je pripravila skupina prevajalcev, lektorjev in drugih sodelavcev, pod vodstvom akad. prof. dr. Jožeta Krašovca. Pri projektu sta strokovno sodelovala Teološka fakulteta in Družina.

Tudi v letu 2014 je prof. dr. Krašovec sodeloval na številnih simpozijih in okroglih mizah. Lanska uvrstitev (23.)

25  – 11Jožef Čakš  Izredno priljubljeni (zdaj že bivši) župan občine Šmarje pri Jelšah, se je po 23 letih odločil za umik z županske funkcije, od takrat deluje kot direktor JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Po besedah Čakša je kot župan izpolnil domala vse obljube in načrte (tudi Muzej Baroka v Šmarju), malce sence na njegovo  županovanje meče le nerealizirana šmarska obvoznica in dvorec Jelšingrad, ki vsa ta leta ni našel pravega lastnika in svojega namena. A v obeh primerih Občina ni imela vseh niti v svojih rokah.Sicer pa se Jožef Čakš odlično znajde tudi kot direktor knjižnice. Šmarski kulturni dom je z nedavno prenovo in rekonstrukcijo v prvi vrsti pridobil bolj funkcionalne prostore, novo multimedijsko opremo ter vsebino, saj se je v letu, odkar je kulturni dom prenovljen, v njem zvrstilo ogromno različnih in odmevnih dogodkov, ki so bili praviloma dobro obiskani.

V minulem letu se je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah odvilo skupno 619 prireditev, ki jih je obiskalo kar 28.286 obiskovalcev. Lanska uvrstitev (14.)

26   + 22Marjeta Jager Šentjurčanka, ki že več let službuje na različnih funkcijah v EU, se je letos povzpela še stopničko višje. Po slovenski komisarski sagi se je na mesto evropske komisarke za promet zavihtela Violeta Bulc, Jagrova pa je postala šefica njenega kabineta.Nekdanjo direktorico za področje koordinacije politik in varnost na generalnem direktoratu Evropske komisije za mobilnost in promet je portal Metina lista uvrstil med 20 Slovencev, ki zasedajo najvišje funkcije v Bruslju. Lanska predstavitev (48.)
27 novinecPeter Volovšekvolovsek Kostrivničan Peter Volovšek je direktor in solastnik podjetja MOS Servis iz Rogaške Slatine. Podjetje je bilo pred dvema letoma v ožjem izboru za najhitreje rastoče podjetje v savinjsko-zasavski regiji.2006. leta ustanovljeno podjetje MOS Servis, ki na leto ustvari skoraj devet milijonov evrov prihodkov z okoli 120 zaposlenimi, ima 100-odstotni izvoz.Podjetje s sedežem v Rogaški Slatini je v svoji dejavnosti v Sloveniji po prihodkih tretje, po kapitalu peto in po dobičku na desetem mestu. Ukvarja se z montažo industrijskih linij, njihovi delavci so na gradbiščih od Kitajske preko Evrope do Združenih držav Amerike.

Peter Volovšek ima izreden posluh za potrebe okolja, v katerem dela, zato MOS Servis pomaga številnim društvom in klubom. V letu 2013 so čisti prihodki od prodaje znašali 8.628.863 evrov in 245 tisoč evrov čistega dobička.

MOS Servis je konec leta odprl nove poslovne prostore in skladišče v industrijski coni v Mestinju.

28 +17Urška Arlič Gololičič “Na odru ljubljanske Opere je po 46 letih znova zaživela Gluckova opera Orfej in Evridika, kjer je v  vlogi Amorja bo nastopila mlada sopranistka Urška Arlič Gololičič, ena zadnjih pridobitev ljubljanske operne hiše, ki bi zaradi svojih vokalno-tehničnih in igralskih sposobnosti lahko stala na katerem koli evropskem odru. Še več, po ogledu torkove generalke s premiersko zasedbo lahko mirno zatrdimo, da smo Slovenci z njo dobili svojo Ano Netrebko.”Vehementne besede navdušenja nad našo rojakinjo iz Šentjurja s strani novinarke kulturne redakcije časopisa Dnevnik potrjujejo, da z Urško Kozjansko in Slovenija dobiva novo operno divo potencialno svetovnega formata. Skok na lestvici zato ni presenečenje, pogled v prihodnja leta pa morda nakazuje, da se Urška zna povzpeti mnogo višje in morda razbiti monotono prevlado gospodarskih uspešnežev v samem vrhu lestvice.

A pustimo času čas, medtem pa Arlič-Gololičičeva ostaja aktivna – v minulem letu je skupaj s kolegicama Martino Burger in Gordano Hleb ustanovila vokalni tercet Casta diva, z željo po izvajanju zahtevnejšega  repertoarja in približevanju klasične glasbe širši publiki. Lanska predstavitev (45.)

29 novinecStanko Šketsket2

 

Nekdanji dolgoletni ravnatelj OŠ Šmarje pri Jelšah, 62-letni Stanko Šket, novinec na naši lestvici, je na lanskih jesenskih volitvah v prvem krogu z malenkost nad 50 odstotki glasov postal šele drugi župan občine Šmarje pri Jelšah v zgodovini samostojne države. Na volitvah je nastopil s svojo listo, za župana pa so ga podprli še pri SMC, DeSUS in SD.Številni ga poznajo kot odličnega organizatorja in vodjo, ki vselej uresniči načrte in obljube, ki si jih je zadal.Zaveda se, da so časi, ko je prevzel vodenje Občine težki, vendar smelo zre v prihodnost in verjame, da mu bo s pomočjo sodelavcev uspelo uresničiti in realizirati začrtane naloge. V prvi vrsti je to prodaja zemljišč okoli dvorca Jelšingrad, ki je prioriteta na seznamu njegovih nalog.
30 +0Vinko But Direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah (ta v letu 2013 beleži več kot 17 milijonov prihodkov, dobrega pol milijona več kot minulo leto) se je že drugič zapored znašel na lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja.Po številnih odprtjih in novitetah v preteklih letih (med drugim tudi odprtju nove zadružne trgovine in restavracije v Kozjem), so se v KZ Šmarje pri Jelšah pod njegovo taktirko podali na pot izpopolnjevanja in reklamiranja vinskih blagovnih znamk Hiše vin Emino, s katerimi že nekaj časa žanjejo številna domača in mednarodna vinska priznana.

Še enkrat več lahko potrdimo, da Vinko But z dobrim delom, zagnanostjo in številnimi projekti zagotovo skrbi za razvoj in napredek podjetja in okolja. V minulih letih je k sodelovanju povabil številne mlade, ki postopoma nadomeščajo njihove predhodnike. Lanska predstavitev (30.)

polsi-wellness-klik