Pri Mestni tržnici Celje bo nastal nov trg, katerega podobo bo dopolnjeval mogočni divji kostanj (foto)

10. 01. 2022 19:51

Še letos bo Mestna občina Celje pri Mestni tržnici v starem mestnem jedru uredila nov trg. Ta bo namenjen različnim dogodkom, hkrati pa bo tržnici zagotavljal več tržnega prostora. Trg bo zaprt za avtomobile.

Gre za okoli 470 kvadratih metrov veliko območje, ki ga na severni in zahodni strani zaokrožujeta Savinova in Linhartova ulica.

Trenutno je tam neurejeno parkirišče, sredi katerega raste mogočni divji kostanj. Ta bo tudi na novem trgu ostal, saj so strokovnjaki drevesu pred tremi leti zaščitili rastišče, kar zagotavlja, da bo drevo ostalo zdravo in močno še vrsto let. Kostanj bo s svojo bogato krošnjo lepo dopolnjevalo podobo novega, atraktivnega trga, ki bo s svojo vsebino prispeval k še bolj živahnemu mestnemu utripu.

Ureditev trga na tem območju je bila v načrtu že pred desetletjem. V takratnem projektu Obnova starega mestnega jedra Celja je bilo območje zasnovano kot urbana, zelena površina, vendar izvedba zaradi zasebnega lastništva ni bila mogoča. Konec leta 2020 je občina uspela odkupiti zemljišče, pred kratkim pa je podpisala pogodbo s podjetjem VOC Celje, ki je bilo na javnem razpisu izbrano za izvajalca gradbenih del.

Območju se obeta celovita prenova

Izvajalec bo obnovil vse potrebne komunalne priključke in celovito preuredil pohodne površine, ki bodo urejene z enovitim, utrjenim tlakom. Sočasno je predvidena izvedba kakovostne urbane opreme in postavitev nove javne razsvetljave. Z deli naj bi začel letos v pomladnih mesecih.

Ureditev trga je ocenjena na okoli 350.000 evrov. “Ker je celotno območje starega mestnega jedra razglašeno za kulturni spomenik naselbinske dediščine, bo poseg izveden po pogojih in s soglasjem celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje,” so sporočili z Mestne občine Celje.

R. Č.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 0,859 seconds.