Pri vožnji s KolesCEm vam bodo sledili, za nepravilno “parkiranje” pa vas oglobili


Da je sistem izposoje koles KolesCE velika pridobitev za Celje, se strinjajo praktično vsi. Sistem ima 16.658 uporabnikov, ki so v prejšnjem mesecu opravili dobrih 9 tisoč najemov, tretje največ v petih letih od vzpostavitve sistema. 

A, kot smo poročali nedavno, je velik problem vandalizem tako nad kolesi kot nad servisnimi postajami. Poškodovanih ali ukradenih je ta čas kar 71 koles.

Zato so v Nomagu 92 koles prve generacije opremili z GSM čipi in t.i. pametnimi ključavnicami. Sistem zdaj omogoča sledenje vožnji s Kolescem ter nadzor, ali je uporabnik kolo po vožnji pravilno namestil v stojalo. Ob prvi nepravilni namestitvi bo uporabnik prejel opozorilo, od druge naprej pa globo v višini 15 evrov.

V Nomagu so doslej s GPS čipi in t. i. pametnimi ključavnicami nadgradili 92 koles prve generacije sistema KolesCE. Z namestitvijo čipov, s katerimi je omogočena lažja sledljivost uporabe kolesa, in pametnih ključavnic, ki so nadomestile klasične, želijo zmanjšati oziroma onemogočiti vandalizem. Pravilna vrnitev kolesa v stojala in zaklepanje s pametnimi ključavnicami minimalizira možnosti zlorabe koles, hkrati pa odgovornim uporabnikom omogoča lažji najem in vračilo koles, so prepričani v Nomagu.

Pametne ključavnice so na kolesa prve generacije nameščene pod sedežem. Po uporabi kolesa in vrnitvi v stojalo mora uporabnik ključavnico zakleniti tako, da ročico potisne navzdol. Če tega ne boste storili, vas bodo sankcionirali, pri prvi kršitvi z opozorilom, od tu naprej pa s kaznijo 15 evrov.

Navodila, kako pravilno vrniti kolo, so v Nomagu sicer uporabnikom poslali po mobilni aplikaciji, ki se uporablja za izposojo koles.

V Nomagu trdijo, da se ukrep z GPS sledenjem in pametnimi ključavnicami ter sankcioniranjem nepravilnega zaklepanja že obrestuje, se že kažejo znamenja zmanjševanja vandalizma v sistemu KolesCE.