Pridobljena sredstva za obnovo Fotohiše Pelikan in Romanskega palacija na Starem gradu Celje

22. 07. 2021 06:21

Mestna občina Celje je skupaj z Muzejem novejše zgodovine Celje in Zavodom Celeia Celje na razpisu za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine pridobila sofinancerska sredstva za obnovo Fotohiše Pelikan in Romanskega palacija na Starem gradu Celje.

Ministrstvo za kulturo bo za obnovo Fotohiše Pelikan primaknilo 100.000 evrov, za obnovo Romanskega palacija pa 61.920 evrov. Sredstva bodo izplačana v razponu dveh let.

Obnova Fotohiše Pelikan

V Fotohiši Pelikan bo z gradbeno obrtniškimi in konservatorskimi deli obnovljena notranjost stavbe, predvsem atelje in stanovanje družine Pelikan, dokončana bo obnova kletne etaže, obnovilo/zamenjalo pa se bo tudi stavbno pohištvo in tlaki. Poleg tega bo rekonstruirano tudi ostrešje, podstrešje pa se bo uredilo tako, da bo namenjeno  za nove muzejske funkcije. Zunanjost stavbe bo krasila nova fasada, obnovljen bo tudi zunanju vrt in ploščadi pred vhodom v kletno etažo.

Prva faza obnove naj bi bila zaključena predvidoma v prvih mesecih naslednjega leta. Prva faza vključuje ureditev elektro in strojne instalacije ter pristopiti k muzejsko-galerijski ureditvi objekta. Gradbeno obrtniška dela so ocenjena na skupno 268.240 evrov.

Stari grad Celje – obnova Romanskega palacija

V sklopu obnove Romanskega palacija bo zamenjano stavbno pohištvo, sanirane bodo poškodbe, ki ogrožajo kamnito substanco Romanskega palacija, zamenjana bo strešna kritina, v notranjosti pa bo položen nov, za spomenik primernejši tlak. Obnova bo izvedena tako, da se bo ohranila avtentična veduta enega najpomembnejših srednjeveških gradov v Sloveniji. Po zaključku projekta bo v Romanskem palaciju urejena tudi večnamenska dvorana za izvajanje različnih grajskih vsebin (prireditve, razstave, poroke).

Vrednost del je ocenjena na skupno 118.370 evrov. Dela naj bi bila zaključena že v jesenskih mesecih.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 0,723 seconds.