ZD Celje prihodnji teden začenja s postopnim izvajanjem vseh ambulantnih dejavnosti za zdrave paciente

08. 05. 2020 16:08

V ZD Celje bodo v ponedeljek, 11. maja, začeli z delom v vseh obstoječih ambulantah, ki v času epidemije niso delovale. Obseg naročenih bo naraščal počasi in postopoma, saj bo v prvi fazi naročenih le nekaj bolnikov na dan na posamezno ambulanto. Naročeni pacienti bodo izbrani po presoji zdravnika. Ostale bodo obravnavali kot do sedaj.

Nujno navajanje vseh potrebnih in resničnih podatkov v zvezi z zdravstvenim stanjem pacienta

Vse aktivnosti, ki so jih pripravili za delo v ambulantah, so prilagojene zmanjšanju tveganja za okužbo z novim koronavirusom COVID-19. Pripravljeni protokoli tako zahtevajo preverjanje zdravstvenega stanja pacienta (po vprašalniku ob naročanju, na triaži ob vstopu v ZD in ob prihodu v ambulanto, kjer se pacient tudi podpiše in s tem jamči, da navaja resnične podatke o svojem zdravstvenem stanju), zračenje ambulantnih prostorov, upoštevajo se velikost čakalnic ter čiščenje in razkuževanje stičnih točk ter aparatur. Vsaka ambulanta naroča svoje paciente, ki so zdravi, naročanje bo planirano v dovolj dolgih časovnih intervalih.

Uporaba zaščitne maske je v ZD Celje obvezna za vse. Bolniki prinesejo masko s seboj, sicer pa bodo masko prejeli na triaži ob vstopu v ZD Celje (zadnji vhod).

Obveščanje vseh pacientov o terminih pregledov bo urejeno preko SMS obveščanja ali e-pošte. S tem obvestilom bodo bolniki na triaži ob vstopu dokazovali, da so naročeni. V kolikor pacienti nimajo mobilnega telefona ali e-naslova, se bodo primeri reševali sproti. V izogib nepotrebni slabi volji in nestrpnosti ob naročanju bi želeli opozoriti, da bodo bolniki do dogovorjenega termina čakali pred vhodom v ZD. V prostore bodo lahko vstopili 5 minut pred dogovorjenim terminom.  Prihodnji teden se prav tako prične z rednimi cepljenji v ambulantah družinske medicine.

Pomembno obvestilo ostaja, da se bolniki s prehladnimi znaki ali z vročino v ZD še vedno NE obravnavajo. Le te obravnava »COVID ambulanta« v UC Celje.

Ponoven začetek izvajanja zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev na vseh ravneh potrdila tudi vlada

Vlada je danes potrdila ponovno izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, vendar pod posebnimi pogoji. Ti pogoji bodo določeni v Odredbi o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Tako odlok kot odredba bosta začela veljati 9. maja 2020.

Odredba določa, da je zdravstvena obravnava na vseh treh ravneh – primarni, sekundarni in terciarni – zagotovljena le osebam, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in ne kažejo kliničnih znakov okužbe dihal. Vse ostale osebe se obravnava v skladu s priporočili in navodili za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki veljajo v času epidemije COVID-19. Izvajalci zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti morajo pri izvajanju storitev upoštevati priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, in mnenja razširjenih strokovnih kolegijev za posamezna zdravstvena in zobozdravstvena področja. Objava odloka in odredbe v Uradnem listu 

foto: G.K.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,244 seconds.