Prihodnost EU, pogovor z mag. Violeto Bulc in dr. Milanom Brglezom: Če CETA nismo sposobni narediti, kaj smo potem sploh še sposobni narediti? (video)


DSC08378Pretekli petek je v Levstikovi dvorani potekala debata o Evropski uniji in njeni prihodnosti. Tokratna gosta sta bila evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, ki pa sta se dotaknila tako begunske krize kot tudi Brexita, financ, sporazuma CETA in mnogo drugega. V debato so se lahko s svojimi vprašanji vključili tudi poslušalci.

Kadar je Evropska unija enotna, smo izredno močni.” je že na samem začetku poudarila mag. Violeta Bulc in zbrane spomnila na uspešna pogajanja o zmanjševanju vpliva CO2 v aviaciji in posledično zmanjševanju vpliva na okolje. Hkrati pa je opomnila, da se tako kot v življenju – večno dinamičnem procesu, spremembe konstantno dogajajo tudi na nivoju držav in Evropske unije.

Kasneje je spregovorila tudi o Brexitu, na katerega pa ne gleda kot na tragično zgodbo, temveč kot zelo pomemben impulz, ki je v resnici EU še bolj povezal in dal politikom jasno vedeti, da naj pazijo kaj govorijo. “Britanska zgodba je tipična zgodba, ko so bili ljudje popolnoma zavedeni s podatki, ideologijo, z vsem in politiko nosijo to odgovornost.“.

Več lahko slišite v priloženem videu.

Dr. Brglez se je na pobudo obiskovalca debate dotaknil tudi sporazuma Ceta. “Če EU ne bo postavljala standardov svetovni trgovini, jih bodo Kitajci. Ne želite si kitajskih standardov.” je sprva opozoril in dodal da trenutno še nismo v fazi ratifikacije. Njegov odgovor si v celoti lahko ogledate v spodnjem videu

.

Debata se je v drugem delu dotaknila tudi teme nacionalne ovojnice in drugega tira. Pri slednjem je predsednik Državnega sveta zbrane opomnil o treh fazah: faza planiranja, faza pogajanja in faza izvajanja ter črpanja. »Trenutno smo v fazi izvajanja« je razložil dr. Brglez in dodal, da pa v slednji ni več prostora za pogajanja.

Violeta Bulc je bila na temo begunske krize mnenja, da je beguncem pomembno ustvariti pogoje, da lahko tudi oni zaživijo boljše življenje, s čimer pa sami sebi zagotovimo nadaljnji mir. »Med Afriko in Evropsko Unijo obstajajo velike kulturne razlike, ki pa se jih moramo zavedati.«. Nikoli v zgodovini se še namreč ni pripetilo, da bi mir med državami trajal tako dolgo, kot traja trenutno pri nas in to je en izmed načinov, da ga tudi ohranimo. Pri tem pa je dr. Brglez opomnil: »Integriramo jih lahko samo tako, da na začetku sprejmejo NAŠA pravila, kasneje pa smo si lahko različni.«

DSC08388

Za konec je mag. Bulc iz izkušenj povedala, da takšnih pravic in v tolikšni količini, kot jih imamo tukaj, ni videla nikjer drugje. “Dajmo to cenit, preden jih izgubimo.«

[simpleviewer width=100% height=700 id=1057]

Kristina Strašek