Prijateljstvo med Celjem in Šabcem dodatno potrjeno z listino (foto)


Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je minuli teden z delegacijo obiskal srbsko mesto Šabac in s tamkajšnjim županom Milošem Miloševićem podpisal Listino o prijateljstvu in sodelovanju.

»Mesto Šabac in Mestna občina Celje si bosta prizadevala za vzpostavitev povezav med mestoma in meščani s čimer bosta krepila prijateljstvo, mir in enakopravnost med narodi in pripomogla k razvijanju evropskih načel odprtosti, razumevanja in tolerance. Obe mesti bosta podpirali vse dejavnosti, ki vodijo k pristnim in ustvarjalnim medsebojnim odnosom in sodelovanju meščanov, organizacij, skupnosti in društev. S podpisom listine se obe mesti zavezujeta, da bosta gradili trdne mostove med ljudmi, mestoma in deželama, ki bodo osnova za morebitno bodoče pobratenje med mestoma,« je med drugim zapisano v Listini o prijateljstvu in sodelovanju.

Mesti Celje in Šabac že skoraj 10 let povezuje pristno prijateljstvo, ki se je do zdaj odražalo predvsem pri izmenjavah osnovnošolskih otrok. Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je ob obisku v Mestu Šabac poudaril, da se veseli prihodnjega sodelovanja med mladimi in društvi ter tudi vzpostavljanja osebnih prijateljstev, ki so garancija za dolgoletno sodelovanje. »Prepričan sem, da bo to sodelovanje koristno za obe mesti. Šabac je zelo lepo urejeno mesto, še posebej središče. Tudi Celje se od Šabca lahko kaj nauči. Mesti sta si podobni in se soočata s podobnimi problemi.« Župan Bojan Šrot je povedal tudi, da v Celju živita dva Šabčana, slikar Milan Todić in trener RK Celje Pivovarna Laško Vladan Matić.

Župan Šabca Miloš Milošević je med drugim povedal, da med vsemi mesti v Srbiji in tujini najbolj intenzivno sodelujejo s Celjem. Pohvalil je odlično razvito celjsko infrastrukturo in se celjskemu županu zahvalil za izmenjavo izkušenj v zvezi s približevanjem Evropski uniji. »Veseli nas, da listina o prijateljstvu odpira možnost za prihodnje pobratenje,« je še povedal Miloš Milošević.

Vir in foto: Mestna občina Celje