Priljubljenega celjskega duhovnika zakriti moški v oddaji na Planet TV obtožil spolnega nadlegovanja. Lazaristi odgovarjajo

05. 04. 2019 13:51

slsskooV včerajšnji oddaji Argument na Planet TV o spolnih zlorabah v Cerkvi in družbi nasploh je 42 letni moški, ki je nastopil kot zakriti pričevalec, dejal, da ga je v času srednješolskega izobraževanja in bivanja v samostanu več let spolno nadlegoval duhovnik. Po njegovih besedah naj bi to bil sedanji direktor doma sv. Jožef nad Celjem, Jože Planinšek.

V Misijonski družbi lazaristov odgovarjajo, da anonimni neznanec iz oddaje vodstvu Slovenske province zlorabe ni prijavil, zato ga niso mogli obravnavati. In čeprav ima žrtev pravico razodeti storilca, ki ji je prizadel krivico, pišejo lazaristi, mora biti ta “ugotovljena na osnovi sodnega postopka, kakor ga določajo zakoni pravne države. V tem primeru pa ni bilo tako.”

Moški, ki je v oddaji Argument nastopil anonimno, za posebno zaveso, je bil po njegovih besedah spolno nadlegovan v začetku devetdesetih, v času njegovega srednješolskega izobraževanja, od njegovega 15. do 18. leta. Bival je v samostanu in ob večerih, ko je ponavadi že spal, naj bi duhovnik prihajal v njegovo sobo ter mu segal pod odejo in v spodnjice. O tem naj bi se pogovarjali tudi med dijaki v samostanu in dejanje tudi prijavili predstojniku, vendar se v nasprotju s pričakovanji pričevalca ni bilo nobene reakcije, oziroma se ni zgodilo ničesar.

Na koncu pričevanja je zakriti moški dejal, da ga je spolno nadlegoval Jože Planinšek, kar je potrdil ob njegovi fotografiji, ki je bila prikazana na zaslonu (to so, brez vprašanja in navedbe vira, vzeli iz enega od video posnetkov Celje.info na Youtube – maše, ki smo jo snemali pred leti).

Lazaristi odgovarjajo: Privatizacija sodbe odpira pot pogromu

Na obtožbe na račun pomembnega člana misijonske družbe lazaristov so se oglasili tudi v tem cerkvenem redu.

Kot pišejo na spletni strani Katoliške cerkve, je vodstvo Misijonske družbe že v  dveh  prejšnjih izjavah poudarilo, da je pripravljeno stopiti naproti vsakemu, ki bi se nanj obrnil s pritožbo, da je bil zlorabljen s strani kakšnega od njenih članov. “V takšnem primeru se ugotovi storilec in dejanje. Glede na težo dejanja se pritožba obravnava v notranjecerkvenih postopkih ali/in pred civilnopravnimi organi, ki izrečejo sodbo in določijo ukrepe.”

Anonimni neznanec na televizijskem zaslonu pa po njihovih besedah vodstvu Slovenske province zlorabe ni prijavil, zato tega primera ni moglo obravnavati in prijaviti suma zlorabe organom kazenskega pregona.

“Žrtev ima pravico razodeti storilca, ki ji je prizadejal krivico. Toda ta mora biti ugotovljena na osnovi sodnega postopka, kakor ga določajo zakoni pravne države. V tem primeru tega ni bilo, zato ta način obravnave suma kaznivega dejanja zavračamo in poudarjamo, da zaupamo civilnopravnim in cerkvenim organom, ki so postavljeni in usposobljeni, da ugotovijo krivdo in njeno težo.” 

Kot izpostavljajo lazaristi, je osumljenec nedolžen, dokler mu krivda sodno ni dokazana. “Privatizacija sodbe, ki si jo je oddaja prilastila, odpira pot pogromu, linču, maščevanju in drugim motivom, končno ruši temelje pravne države in je v ostrem nasprotju s civilizacijskimi normami, ki ščitijo pravico do dobrega imena posameznika, dokler mu krivda ni dokazana,” še menijo v tej misijonski družbi.

Pregona verjetno ne bo

Obtožba sicer ne more biti kazensko procesirana, ker je za tovrstna kazniva dejanja zastaralna doba 20 let, od časa domnevnega nadlegovanja pa jih je že več kot četrt stoletja. Sta pa člana iniciative Dovolj.je, ki se ukvarja z žrtvami spolnih zlorab v katoliški Cerkvi, v oddaji dejala, da na račun omenjenega duhovnika beležijo še dve drugi prijavi.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 0,733 seconds.