Priprave na praznični december v knežjem mestu že v polnem teku


Priprave na praznično rajanje so se v Celju že začele. Delavci so po celjskih ulicah že začeli z nameščanjem več kot 123 000 LED lučk in ostalih prazničnih okraskov, kot so svetlobne cevi, svetleče krogle in svetleči napisi. Točni podatki o številu svetlobnih teles in drugih okraskov za letošnje leto še niso znani. Glede na lansko leto pa lahko pričakujemo:

  1. Svetlobne zavese preko ulic                                               56.600 drobnih LED lučk
  2. Svetlobne zavese občina                                                    24.400 drobnih LED lučk
  3. Svetlobne cevi                                                                    600 m
  4. Led žarnice na smrekah in drevesih                                   42.000 drobnih LED lučk
  5. Napisi »Dobrodošli v Celju« in »Pravljična dežela«            5
  6. Svetlobni liki                                                                        56
  7. Svetleče krogle                                                                   12
  8. Sveče na adventnem vencu                                                4
  9. Svetleče verige na velikih smrekah (snow fall)                 12

V želji po energetski varčnosti, zmanjšanju svetlobne onesnaženosti in zaradi  skrbi za okolje in naravo bodo tudi letos na Mestni občini Celje vsa dotrajana svetila začeli zamenjevati z LED lučkami. Svetleča dioda ali LED lučka omogoča boljši izkoristek kot žarnica z žarilno nitko ter daljšo življenjsko dobo. Primerjalno gledano življenjska doba LED Lučke znaša okoli 50000 ur, za razliko od navadne žarnice, kjer je zgolj 1000 ur.

Kot vsako leto, bo za najmlajše v Celju svoja vrata odprla tudi Pravljična dežela, ki bo s svojim programom popestrila praznično dogajanje, zato lahko do konca novembra pričakujemo namestitev še več kot 400 ne svetlečih okraskov in seveda tradicionalne praznične jelke. V prazničnem času pa se bomo lahko veselili obiska stojnic, ki bodo ponujale dobrote za osebe vseh starosti in se v hladnih decembrskih dneh pogreli ob toplem čaju ali pa kuhanem vinu.

Tudi letos pa lahko upamo, da nas bodo na Mesti občini Celje presenetili s kakšno novostjo, tako kot v preteklih letih. Lansko leto smo lahko v Pravljičnem Celju občudovali video projekcijo Knežjega dvorca in lampijone ob Savinjskem nabrežju.

Prižig praznične razsvetljave bo v soboto, 1. decembra 2018, ob 17. uri na Glavnem trgu.

T. O.