Pripravlja se prostorski načrt za območje Rakuševega mlina


Oktobra 2014 je zgorel Rakušev mlin, kulturni spomenik lokalnega pomena. Dva meseca kasneje so ostanke mlina porušili.

Od takrat se na tem območju ni premaknilo praktično nič, sedaj pa naj bi Mestna občina Celje pripravljala podroben prostorski načrt za širše območje Rakuševega mlina, ki je sicer obravnavano kot območje kulturne dediščine.

rp_Rakusev_mlin_1-300x227.jpg6. oktobra leta 2014 je zgorel Rakušev mlin na Mariborski cesti v Celju, ki je veljal za arhitekturni spomenik lokalnega pomena. Že pred tem je bil dolga leta predmet vročih razprav v lokalni skupnosti.

Objekt, ki je bil sicer s svojimi 111 leti eden kakovostnejših primerov izginjajoče industrijske arhitekture 20. stoletja in še zadnji primerek starih industrijskih objektov v Celju, je namreč dolga leta propadal in bil zbirališče za brezdomce in narkomane.

Investitorjev ni zanimal, saj je bila stavba pod spomeniškim varstvom, kar bi pomenilo visoke stroške obnove. Občina se je zato naposled odločila, da bo mlin obnovila sama. Spremenli naj bi ga v poslovno stanovanjski objekt, vendar jim je načrte leta 2014 prekrižal požar. Zaradi velike poškodovanosti stavbe so Rakošev mlin naposled podrli.

Po treh letih pa naj bi, kot poroča nacionalni portal MMC, Mestna občina Celje pripravljala podroben prostorski načrt za širši prostor mlina. Območje Rakuševega mlina se namreč obravnava kot območje kulturne dediščine, zato naj bi pri pripravi prostorskega načrta obravnavana tudi zemljišča drugih lastnikov.

Do sedaj naj bi sicer ne bilo zanimanja potencialnih investitorjev za omenjeneo območje, kaže pa, da bo občina očitno sedaj naredila prvi korak, da območje končno zaživi.