Prodaja Mercatorja lahko reši Pivovarno Laško


Prodaja najboljšega soseda se, kljub številnim zapletom, nadaljuje. Odvisna bo predvsem od skupščine največje upnice, Nove Ljubljanske banke, ki naj bi potekala prihodnji mesec.

Laščani imajo v Mercatorju skoraj 24 odstotni delež, ki je vreden slabih 200 milijonov evrov. Kot je na tiskovni konferenci povedal predsednik uprave Dušan Zorko, si ne upa napovedati odločitve bank upnic, predvsem od vlade pa pričakuje, da bo vzpostavila okvirje, v katerih bo lahko skupina Pivovarna Laško normalno poslovala.

Spomnimo, da je NLB prejšnji teden zagrozila z umikom svojih posojil Laščanom, če bodo res oblikovali pogodbeni koncern, v katerem bo obvladujoča družba Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska pa naj bi bili odvisni družbi. Skupina naj bi na ta način zagotovila enotno nabavo in prodajo.

Prvi mož Pivovarne Laško Zorko je prepričan, da banka ne bo vpoklicala posojil in dodal, da je bilo to le priporočilo NLB, ki je bilo javnosti napačno predstavljeno. Po njegovih besedah banka želi zagotovilo, da bo skupina Pivovarna Laško lahko vrnila 156 milijonov evrov posojila, ne da bi jo koncern pri tem oviral.

Še več, v Laškem po poročanju Dnevnika zagotavljajo, da bodo prek pogodbenega koncerna, ki naj bi zaživel še letos, transparentno poslovanje Pivovarne Laško spravili v zakoniti okvir, od vodstva NLB pa pričakuje posluh za razvojno poslovanje v Laškem.

Po poročanju Dela bosta nove lastnike verjetno še letos dobili tudi časopisni hiši Večer in Delo, koliko je vredna letošnja naložba v oba časopisa, pa še ni znano. Glede Hotela Savinja v Laškem in deleža v Thermani Laško pa je Zorko povedal, da od nove vlade še nimajo »signalov« za  morebitno prodajo.

Več o visokih dolgovih skupine Pivovarna Laško si lahko preberete v člankih Dnevnika, Dela in Lifestyle Naturala:

Zorko: Brez prodaje Mercatorja se skupina Pivovarna Laško ne more razdolžiti

Skupina Laško se krči doma in rešuje na tujem

“Brez prodaje Mercatorja se skupina Pivovarna Laško ne more razdolžiti”