Protesti v Celju – obširna reportaža (foto in video)

04. 12. 2012 10:06

Včerajšnjim protestom proti oblasti, interesom vplivnih lobijev ter bogatim posameznikom, so se, kakor po številnih slovenskih krajih, pridružili tudi Celjani, ki so se ob 16. uri pričeli zbirati pred Mestno občino Celje. Protest v Celju, poimenovan “Postavi se zase tudi ti”, je minil brez večjih izgredov, udeležilo se ga je več kot 2000 ljudi. Policisti so po neuradnih podatkih pridržali 13 oseb. Posamezniki in skupine so z vzkliki in številnimi transparenti pozivali oblastnike k odstopu s položajev.

Sicer pa protesti v Celju niso potekali popolnoma mirno. Protestniki so s številnimi petardami in vzkliki izkazovali nestrinjanje s trenutno politiko in zahtevali izboljšanje socialnega stanja. Kmalu po 17. uri so na Trg celjskih knezov prišli specialno opremljeni policisti, saj so protestniki vse bolj pritiskali na vhod Mestne občine Celje, vse več je bilo opaziti prižganih bakel in petard. Slednje so poleg steklenic in jajc zamaskirani mladeniči in pripadniki navijaških skupin, ki so postajali vse bolj nemirni, pričeli metati v policiste. Policisti so jih pridržali 13, od tega so jih 11 danes izpustili. V akciji je bil lažje ranjen policist, o drugih poškodovanih ni podatkov.  Huligani so na inventarju MOC naredili za 4000 evrov škode.

Tudi proteste v Celju so zaznamovale bakle, petarde, jajca in drugi trdi predmeti, ki so jih nekateri protestniki metali v policiste.

Na protestih smo opazili tudi nekaj transparentov, uperjenih proti županu Bojanu Šrotu in njegovim nedavnim izjavam, s katerimi je po mnenju nekaterih protestnikov izražal podporo mariborskemu županu Francu Kanglerju. V popoldanski izjavi za javnost je sicer Šrot povedal, da ni kompetenten za ocenjevanje Kanglerjevega županovanja, ne zdi pa se mu prav, pred izključitvijo Kanglerja iz stranke, v kateri je bil 20 let, mariborskemu županu SLS ni dala možnost, da na najvišjem organu stranke predstavi tudi svojo plat zgodbe. Šrotovi izjavi v zvezi s Kanglerjem lahko prisluhnete v včerajšnji novici “vž živo” s protestov (povezava pod prispevkom), medtem ko njegovo stališče glede celjskih protestov najdete v videu spodaj.

Na dogodku smo bili prisotni tudi novinarji Celje.info, ki smo v živo spremljali dogajanje (posebna novica s povezavo pod reportažo) in nekatere protestnike povprašali, zakaj so se protestov udeležili, kakšne so njihove zahteve in alternative. Številni protestniki imajo dovolj pristranskih in neučinkovitih sodišč, ki so sposobna zapirati le male ljudi, medtem ko veliki počnejo, kar se jim zahoče. Dovolj imajo tudi krčenja socialnih in delavskih pravic in bogatenja posameznikov. Stališča nekaterih protestnikov  si oglejte v video prispevku spodaj.

Policisti so zavarovali vhod v stavbo Mestne občine Celje.

Ob tem je potrebno pohvaliti pripravljenost celjskih policistov, saj so bili številni policisti “v civilu” pomešani med protestniki in imeli dober pregled nad tem, kdo je prestopil mejo huliganstva. Legitimirali so določene osebe, da bi razbili skupine, ki bi lahko povzročale izgrede. Kljub vsemu so policisti po prvih podatkih pridržali 15 razgretežev, ki so med drugim z metanjem steklenic, petard in ostalih trdih predmetov, poškodovali vhodna vrata Mestne občine Celje, poškodovali pa so tudi dve stekleni kupoli pred MOC.

Približno 100 protestnikov je pred MOC vztrajalo tudi po pol osmi uri zvečer, ko je večina protestnikov odšla domov. Tudi te so varovali policisti. V poznih večernih urah se je Trg celjskih knezov spraznil in protest je bil tudi uradno zaključen.

Vabimo vas k ogledu spodnjih video posnetkov, v katerih si lahko ogledate mnenja protestnikov ter izjavo župana MOC Bojana Šrota o protestih. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na včerajšnjih protestih pred Mestno občino Celje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=288]

v/t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
197 queries in 1,183 seconds.