Prvi 3D-prehod za pešce za varnejši promet v Celju


Za varnost najranljivejših udeležencev v prometu v knežjem mestu skrbijo odgovorne osebe z različnimi ukrepi in pobudami. V bližini Vrtca Anice Černejeve so tako Celjani dobili prvi tridimenzionalni prehod za pešce, ki opozarja voznike na prilagoditev hitrosti in večjo pozornost.

Projekt 3D-zebra je partnerska pobuda zavarovalnice Generali s podporo Zavoda Varna pot in v sodelovanju z Mestno občino Celje. Gre za prispevek k bolj umirjenemu prometu in večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu. S tem želijo narediti korak k znižanju števila prometnih nesreč in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti na območjih umirjenega prometa na bolj inovativen način. To dosežejo z barvami in vzorci, ki poustvarijo optično prevaro, ki vozniku povzroča navidezno fizično oviro.

Foto: Simon Valant

Zaenkrat je bilo v Sloveniji umeščenih enajst inovativnih zeber v desetih različnih občinah (Kobarid, Kranj, Maribor, Velenje, Ptuj, Ljubljana, Piran, Novo mesto, Črnomelj, Murska Sobota), po novem pa so jo postavili tudi v mestu ob Savinji. Celje je tako eno izmed petih občin, kjer bodo v letošnjem letu predstavili nove inovativne prehode za pešce (Nova Gorica, Krško, Trebnje in Bled). Pri celjski občini so dejali, da so ponosni na pridružitev iniciativi umeščanja 3D-zeber na območjih umirjenega prometa.

Poleg 3D-zeber, ki delujejo kot navidezna ovira na cestišču, javnost o pomenu pozornosti in pazljivosti v prometu ozavešča tudi Rok Terkaj – Trkaj s pesmijo Varno ima vedno prav, s katero bo jutri nastopil na otvoritvi v Celju.