Prvi šolski dan v Celju: v vrtce skoraj 100 otrok manj, šole pa beležijo pozitiven trend

03. 09. 2018 10:31

Prvo šolski dan je pred vrati, ob tem pa tudi celjske izobraževalne ustanove  odprtih rok pričakujejo novo generacijo otrok. V proces izobraževanja bodo letos prvič vstopili otroci, rojeni leta 2012. Po podatkih Ministrstva za izobraževanje znanost in šport je to številčno najmočnejša generacija otrok v zadnjih 14-ih letih.

V vrtce se odpravlja nekaj manj otrok od lani

Celjski javni vrtci v mesecu septembru pričakujejo 1787 otrok, kar je 97 manj, kot jih je bilo v enakem obdobju lani, vendar se številka še dnevno spreminja. Dejavnost bo letos potekala v 105-ih oddelkih, medtem ko je lani v 107-ih.  V celjskih vrtcih je oblikovanih 33 oddelkov za otroke prvega starostnega obdobja, 53 oddelkov za otroke drugega starostnega obdobja in 16 kombiniranih oddelkov, ki vpis v šolo za eno leto odložijo.

Največ predšolskih otrok bo letos sprejel Vrtec Tončke Čečeve, ki beleži 651 otrok, od tega 136 novincev. Največ otroškega smeha bo sicer odmevalo iz Vrtca Zarja, kjer bo 659 otrok, od tega 136 novincev. Sledi Vrtec Anice Černejeve, ki bo skrbel za 577 otrok, od katerih bo 106 prvič vstopilo v vrtec.

Na čakalnih seznamih vrtcev za medletni sprejem je trenutno 87 otrok (v enakem obdobju lani je bilo na čakalnih seznamih 69 otrok). Prosta mesta v oddelkih bodo med letom ponujena staršem otrok uvrščenih na čakalnem seznamu.

Vse celjske šole pričakujejo povečan obisk učencev

V šolskem letu 2018/2019 bo 9 celjskih osnovnih šol obiskovalo skupaj nekoliko več učencev, in sicer 4062, kar je 139 učencev več kot lani. Za šolske klopi na Celjskem bo letos prvič sedlo 524 učencev, sicer 67 več od lani. Na štirih osnovnih šolah (III. osnovni šoli Celje, IV. osnovni šoli Celje, OŠ Frana Roša in OŠ Lava) bodo letos zaradi povečanega vpisa oblikovani trije oddelki prvega razreda. Prav tako pa se je povečalo tudi število otrok z odločbo o usmeritvi na 245 otrok, kar je 43 otrok več kot lani, od tega jih ima 21 pravico do spremljevalca.

vpis

Povečan vpis letos beležijo tudi na Osnovni šoli Glazija, ki jo bo obiskovali 196 učencev. To je 13 otrok več kot lani. Trendu sledi tudi Glasbena šola v Celju, kjer je letos v vseh programih osnovnega glasbenega izobraževanja, predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice, nadstandardnih programov ter srednje stopnje izobraževanja vpisanih 859 učencev in dijakov, kar je 36 več kot lani.

ucenci-celjske-osnovne-sole

Kaj pa prometna varnost otrok na poti v šolo?

Tudi letos bo Mestna občina Celje posebno pozornost namenila ukrepom za zagotavljanje prometne varnosti osnovnošolcev. V skladu s tem so izvedli ogled okolišev vseh osnovnih šol znotraj občine. Do začetka šolskega leta bo tako v nekaterih okoliših šol in vrtcev obnovljena talna signalizacija, dodatno pa se bo postavilo še nekaj prometne signalizacije, s katero bodo povečali prometno varnost otrok in drugih udeležencev v prometu.

Prihodnji teden se bo v duhu prvih šolskih dni od ponedeljka do petka izvajalo varovanje na prehodih za pešce v okoliših vseh osnovnih šol. Preventivno akcijo je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Celje (SPV MOC) organiziral v sodelovanju z Društvi upokojencev v Mestni občini Celje, Policijsko postajo Celje, Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom Mestne občine Celje, ZŠAM Celje in AMD Šlander Celje. Tudi letos bosta Policijska postaja Celje in Medobčinski inšpektorat ob začetku šolskega leta izvajala radarske meritve na večih lokacijah v bližini šol in vrtcev.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 2,003 seconds.