Prvo javno vadbišče na prostem v Celju je odprto (foto)


lokacija-swpMestna četrt Dečkovo naselje je v novembru 2017 zaključila z deli in dala v uporabo novo vadbišče na prostem, poimenovano tudi Street Workout Park Celje.

V letu 2016 je skupina mlajših krajanov mestne četrti podalo pobudo za postavitev športnega vadbišča na prostem, ki je v svetu bolj poznano pod imenom Street Workout Park. V mestni občini Celje takšnega vadbišča dotlej namreč še ni bilo.

Vodstvo mestne četrti Dečkovo naselje je prisluhnilo pobudi in v letu 2016 pristopilo k projektu. Lokacija med Drapšinovo in Šaranovičevo ulico je bila za umestitev tovrstnega vadbišča idealna. Veljavni zazidalni načrt Dečkovo naselje na izbrani lokaciji omogoča tovrstne dejavnosti in objekte. Na izbranem območju sta že postavljena košarkarsko in otroško igrišče, zato je bila umestitev vadbišča zelo primerna in dobrodošla.

Mestna občina Celje je k nameravani postavitvi izdalo ustrezno pozitivno urbanistično mnenje in soglasje k gradnji, tako da je izvajalec z deli lahko začel v septembru 2017. Izbran dobavitelj opreme in izvajalec del je podjetje Cona plus, Urbana oprema in igrala d.o.o. iz Celja, ki je zastopnik nemškega proizvajalca opreme za vadbo na prostem, Kompan GmbH iz Flensburga. Gradbena pripravljalna dela pa je izvedlo podjetje Gradnje Žveplan d.o.o. Celje. Končna vrednost projekta znaša 21.000 EUR, sredstva je zagotovila Mestna četrt Dečkovo naselje.

Kaj je Street workout?

Street workout – privlačen način treninga in druženja na prostem. Street Workout v prevodu pomeni ulično vadbo. Gre za trening z lastno težo na prostem. Vaje lahko izvajate kjerkoli in kadarkoli, v lokalnih parkih, na igriščih ali kar na dvorišču. Vse, kar potrebujete, sta telo in vztrajnost!

Naprave za vadbo so v celoti razvite in izdelane v EU s posebnim poudarkom na varnosti uporabe, funkcionalnosti in privlačnosti. Naprave imajo visoko odpornost na vandalizem. Vse naprave so izdelane v skladu z ISO 9001: 2008 in ISO 14001: 2004 standardom. Vsaka naprava vsebuje ploščo z navodili za uporabo, opozorila in opis funkcij, ki jih telo opravlja pri izvajanju vaj.

Vplivi na zdravje: Telesna vadba je pomembna za vzdrževanje telesne kondicije in pozitivno prispeva k vzdrževanju telesne teže, vzdržuje zdravo kostno gostoto, mišično moč, gibljivost sklepov, spodbuja fiziološko ravnovesje, zmanjšuje kirurška tveganja in krepi imunski sistem.

Primož Posinek, predsednik sveta mestne četrti Dečkovo naselje

pralnica-celje-polsi-klik