PZS podelila priznanja najuspešnejšim v 2020 in 2021. Med njimi tudi alpinisti s Celjskega (foto, video)


Planinska zveza Slovenije (PZS) je sinoči na alpinistično-plezalnem večeru na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju in turnem smučanju za leto 2021.

V športnem plezanju sta lovoriko osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Dušanu Kukovcu, najuspešnejša alpinistka je Anja Petek in alpinist Luka Stražar, naj turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Luka Kovačič.

Ker zaradi epidemije lani ni bilo podelitve, je PZS tokrat nagradila tudi najuspešnejše v letu 2020. To so postali Sara Jaklič in Marija Jeglič ter celjski alpinist Luka Lindič. Nagrade je prejelo še nekaj posameznikov s Celjskega.

Najuspešnejša športna plezalka je že petič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja in športnica leta 2021. Najuspešnejši športni plezalec je prvič postal Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), ki je na svetovnem prvenstvu v Moskvi z drugim mestom v težavnosti osvojil za Slovenijo prvo moško kolajno na svetovnih prvenstvih.

Letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu je alpinist, gorski reševalec, morjeplovec, svetovni popotnik in častni član GRZS – Postaje Celje Dušan Kukovec. Prispevek o njem najdete tukaj.

Med nagrajenci mnogo imen s Celjskega

Med včerajšnjimi nagrajenci se je znašlo tudi mnogo imen s Celjskega. Med dobitniki priznanj perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu je bila Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica) za naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnosti in kombinaciji in za srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih med kadetinjami in Liza Novak (PK Laško) za bronasto kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti in kombinaciji, za naslov evropske mladinske prvakinje v kombinaciji in za srebrno kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti med kadetinjami.

Med dobitniki priznanj za najperspektivnejše alpiniste leta 2021 sta letos tudi Luka Krajnc (AO PD Celje-Matica) za prosto ponovitev zahtevne kombinirane smeri No Siesta v severni steni Grandes Jorasses in svoje nove smeri Metulj v predostenju Križevnika in druge vzpone ter Luka Lindič (AO PD Celje-Matica) za 1000-metrsko zahtevno kombinirano prvenstveno smer Heart of Stone v zahodni steni aljaške gore Mount Huntington in druge vzpone.

Tudi med najuspešnejšimi alpinisti za izstopajoče dosežke za leto 2020 – priznanja so zaradi odpovedi lanske prireditve zaradi epiodemije, podelili letos – so bili trije Celjani. Najuspešnejši alpinist 2020 je Luka Lindič (AO PD Celje-Matica) s tremi prvenstvenimi smermi – Mir v Patagoniji, Wolke 7 v steni bavarskega Feuerhörndla ter Limited in Freedom v Ziljskih Alpah. Priznanja za posebne dosežke v alpinizmu v letu 2020 sta prejela Luka Krajnc (AO PD Celje-Matica) za prvenstveno smer Mir v Patagoniji in Jernej Kruder (AO PD Celje-Matica) za prosto ponovitev svoje prvenstvene smeri Ellipsis v Beli peči.

Priznanje za najuspešnejše v turnem smučanju leta 2021 sta prejela Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa Dobrna), ki je že vrsto let najboljša slovenska tekmovalka v turnem smučanju. Priznanje za perspektivnega turnega smučarja 2021 pa je prejel Klemen Španring (TSK LiMa Dobrna), osmi v vzponu na svetovnem prvenstvu med mladinci.

Seznam vseh nagrajencev z obrazložitvami nagrad ter izjavami nagrajencev najdete tukaj.