Različica omikron še ni bila potrjena v Sloveniji. Tretji odmerek za vse polnoletne. Epidemija še naprej upada, umrlo 23 obolelih za covidom-19


Strokovna posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi Bojana Beović, je sprejela stališče, da poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 v trenutni epidemiološki situaciji priporočajo vsem polnoletnim osebam

Nova različica novega koronavirusa poimenovana omikron, ki zadnje dni vzbuja zaskrbljenost, po trditvah Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano še ni bila zaznana v vzorcih odvzetih pri okuženih v Sloveniji. Kako nevarna je nova različica in ali se je sposobna izogniti imunskemu sistemu naj bi bilo znano v naslednjih dveh tednih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da prve ugotovitve kažejo, da bi lahko bila ta različica bolj nalezljiva kot druge. Roman Jerala s Kemijskega Inštituta pa je za včerajšnje Odmeve na nacionalni televiziji o novi različici z več kot 30 mutacijami povedal, da bi lahko te številne mutacije imele za seboj visoko prenosljivost in po drugi strani sposobnost, da se izogiba imunskemu sistemu, kar pomeni, da bodo protitelesa manj učinkovita in bodo preboleli lažje znova zbolevali, to je tisto, česar še ne vemo in kar bi lahko bilo zelo nevarno. “Prepričan sem, da bodo cepiva vsaj še delno učinkovita, drugače je pri zdravilih, kjer lahko že ena mutacija popolno izniči delovanje tega zdravila,” je dejal.

Že delta varianta nam dela velike preglavice in pandemije nimamo pod nadzorom. Če bo prišla še ena nova različica, ki bo še dodatna, potem bo ta četrti val lahko šel čisto zunaj nadzora. To so slabe novice. Dobra stran je ta, da nas zaprtje in maske ščitijo prav tako proti tem variantam,” pa je v isti oddaji o pojavu nove različice dejal vodja infektološkega oddelka berlinske univerzitetne klinike Charite Andrej Trampuž in dodal, da se bo omikron različica verjetno še malce hitreje širila, ampak že delta je katastrofalna, zato je treba prehodno takoj zaustaviti nove okužbe. “Naša imunost bo z vsako novo različico tudi boljša in na ta način bomo nekoč prišli do konca pandemije, kar je naš cilj. Vsi ti ukrepi od zaprtja do tega, da moramo od 80 do 90 odstotkov prebivalcev precepiti, je samo cilj, da dosežemo imunost v populaciji, da bomo končali pandemijo, ne z virusom, pandemijo in da se vrnemo lahko v normalo. Zaradi tega je popolnoma nerazumljivo, zakaj se ljudje nočejo cepiti, kot da ne bi hoteli konca te pandemije,” je dodal Trampuž.

Epidemija še naprej upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 91.997 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 2.224 okužb, kar je 31,3 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 3.238 oseb.

Opravljenih je bilo 85.854 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 6.143 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 2.224 okužb z deležem pozitivnih izvidov 36,2 %.

Hospitaliziranih so 1.120 covidni bolniki oz. 17 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno (glede na podatke Covid-19 Sledilnika) 282 potrebuje intenzivno covid nego oz. 7 manj kot dan prej. Glede na najaktualnejše vladne podatke pa se na intenzivni negi zdravi 284 covidnih bolnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 26 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 31 let. V bolnišnice je bil sprejet 93 bolnik s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 87 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 23 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.165 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 2.478 okuženih oseb (včeraj 2.622). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.901 (včeraj 1.968).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 40.046 (včeraj 41.492).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 284 okužb (prejšnji teden 353). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 38, sledijo Velenje 36, Rogaška Slatina 25, Žalec 21, Šentjur 18, Slovenske Konjice 17, Polzela 13, Laško 11, Vojnik 11, Štore 10, Prebold 9, Šoštanj 9, Zreče 9, Mozirje 7, Šmarje pri Jelšah 7, Kozje 6, Rogatec 6, Šmartno ob Paki 6, Tabor 5, Braslovče 3, Ljubno 3, Nazarje 3, Dobrna 2, Podčetrtek 2, Rečica ob Savinji 2, Vitanje 2, Luče 1, Solčava 1, Vransko 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 256,1 (včeraj 266,0).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 124 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 128). 30 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so jih 14, odpustili so 12 prebolevnikov, v SB Celje je umrlo 6 covidnih bolnikov.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.228.506 oseb. To je 58 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.145.838 oz. 54 % vseh prebivalcev (64 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.