Razmere na intenzivni covid negi se izboljšujejo zelo počasi. NLZOH: Spreminjanje je značilno za viruse. Samo v Sloveniji smo zaznali 67 podlinij različice delta

17. 12. 2021 12:30
Minister za zdravje Janez Pokukar je na vladni novinrski konferenci napovedal, da bo na vladi odprl razpravo o omejitvi veljavnosti evropskega digitalnega covidnega potrdila. S tem bo sledil razpravi EU-ja, in predlagal, da se veljavnost omeji na 270 dni po osnovni shemi cepljenja. Predlog bi se naj uveljavil s 1. februarjem. Kot je bilo napovedano že pred časom, naj bi bil za podaljšanje covidnega potrdila potreben poživitveni odmerek.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je ob nedavnem pojavu nove različice novega koronavirusa omikron, predstavil nekaj podrobnosti o mutacijah virusa Sars-Cov-2. Kot zapišejo, ima vsaka različica veliko sprememb v primerjavi s prvim določenim genomom in vsaka različica se potem še naprej spreminja. “Mutacije nastajajo naključno, zaradi selekcije pa se obdržijo tiste, zaradi katerih se virus bolje umika imunskemu sistemu. Nekatere mutacije nimajo posebnega pomena, druge pa lahko vplivajo na večje izogibanje imunskemu sistemu. Mutacije SARS-CoV-2 torej potekajo neprestano in jih lahko pričakujemo tudi v prihodnje,” zapišejo uvodoma. Med drugim razkrivajo tudi, da je imela tudi različica delta, ki smo jo poznali le pod tem imenom, veliko podskupin in je bila zelo raznolika. Samo v Sloveniji smo tako zaznali 67 podlinij različice delta. Povsem novo različico pa zaznajo le, če se dovolj razširi, navcajajo.

O nova različica virusa med drugim zapišejo, da ima v primerjavi z začetnim tipom virusa SARS-CoV-2 50 dodatnih mutacij, od teh jih je na proteinu bodice več kot 30. “To je del virusa, ki je odgovoren na vezavo na celični receptor in vstop v gostiteljsko celico in je tudi glavna tarča imunskega odziva in cepiv. O različici omikron še ne vemo dovolj, da bi lahko z gotovostjo povedali, ali gre za nevarnejšo ali milejšo različico. Teoretično je možno oboje,” zapišejo in dodajo, da si vsi želimo, da bi šel razvoj virusa v smer proti različicam, ki povzročajo milejšo bolezen.

Na smer mutacij ne moremo vplivati, vplivamo pa lahko na to, kako bomo proti virusu zaščiteni. Pri cepljenih ljudeh je verjetnost mutacij manjša, ker v telesu prisotna protitelesa zelo hitro začnejo nevtralizirati virus in mu preprečevati namnoževanje. Če torej virusu onemogočimo lažji prenos, je bolj verjetno se bo razvijal v smer manj nevarnega virusa. Tudi zato so razen cepljenja še vedno pomembni razdalja, razkuževanje, maska, in omejevanje socialnih stikov, zaključijo v zapisu, ki ga lahko v celoti preberete tukaj.

Število hospitaliziranih najnižje po 4. novembru, razmere na intenzivni negi se izboljšujejo zelo počasi

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 81.816 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.278 okužb, kar je 3,4 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.323 oseb.

Opravljenih je bilo 76.794 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.022 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.278 okužb z deležem pozitivnih izvidov 25,4 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.253 okuženih oseb (včeraj 1.258). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 920 (včeraj 942).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 19.395 (včeraj 19.860).

Hospitaliziranih je 746 covidnih bolnikov oz. 30 manj kot dan prej. Hospitaliziranih je najmanj covidnih bolnikov po 4. novembru. Od vseh jih trenutno 237 potrebuje intenzivno covid nego oz. enako kot dan prej. Razmere na intenzivni covid negi se izboljšujejo zelo počasi, že več kot teden dni se nahajamo na nekakšnem platoju z okoli 240 hospitaliziranimi. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 28 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 28 let. Včeraj je umrlo 12 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.464 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 106 okužb (prejšnji teden 107). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 25, sledijo Velenje 17, Slovenske Konjice 7, Ljubno 6, Šentjur 5, Šmarje pri Jelšah 5, Zreče 5, Laško 4, Žalec 4, Rečica ob Savinji 3, Rogaška Slatina 3, Braslovče 2, Mozirje 2, Nazarje 2, Podčetrtek 2, Rogatec 2, Šmartno ob Paki 2, Vojnik 2, Vransko 2, Gornji Grad 1, Kozje 1, Luče 1, Polzela 1, Prebold 1, Tabor 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 105,6 (včeraj 105,6).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 68 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 75). 23 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 4 bolnike s hudim potekom covida-19, odpustili so 7 prebolevnikov.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.240.763 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.176.493 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Med 20. 12. in 23. 12. 2021 bodo tudi v Celju potekali Dnevi cepljenja – več tukaj

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., vir foto: NLZOH

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
142 queries in 0,772 seconds.